Ministerul Apărării a anunțat că tragerile planificate în poligonul din orașul Târgu-Cărbunești, județul Gorj, sunt sistate până la finalizarea cercetărilor în cazul tânărului care a fost împuşcat în cap, luni, în timp ce se afla la o distanță de aproximativ 2,5 kilometri. La ședințele de tragere au participat aproximativ 100 de jandarmi, cu pistolul mitralieră şi cu pistolul.

Jandarmeria RomanaFoto: Facebook/ Jandarmeria Romana

Poligonul "Dealul Rogojeni” din Târgu-Cărbunești, unde s-a produs incidentul, este omologat din 2013.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), structura care are în administrare poligonul, respectiv Unitatea Militară Nr. 01013 Târgu-Cărbunești, a dispus:

  • comunicarea către reprezentanții administrației publice locale, în scris, cu cel puțin 3-5 zile înainte de începerea tragerii sau a perioadei de tragere, despre executarea acestor activități;
  • punerea la dispoziția structurii beneficiare a bazei materiale existente în poligon;
  • informarea beneficiarului despre măsurile de siguranță în poligon și servituțile de care trebuie să țină seama pe timpul executării tragerii.

Un tânăr de 22 de ani din judeţul Gorj a fost împuşcat în timp ce se afla în curtea unei biserici din localitatea Măceșu, la peste 2 kilometri de poligonul în care peste o sută de jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Gorj au participat la şedinţele de pregătire planificate, cu pistolul mitralieră de calibrul 7,62 mm. Specialiștii spun că distanța maximă de zbor a glonțului este de 3.000 de metri.

"În urma producerii acestui incident, conform procedurilor, a fost înștiințat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, evenimentul fiind cercetat administrativ și de o comisie constituită la nivelul unității și condusă de locțiitorul comandantului. De asemenea, tragerile planificate în acest poligon au fost sistate până la finalizarea cercetărilor", a declarat corespondentului Mediafax Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN.

Primarul orașului Târgu-Cărbunești susține că a anunțat populația că vor avea loc trageri în poligon.

"Se fac afișări în anumite puncte, în zona poligonului. Adresa care vine de la unitatea militară este direcționată de la mine către șeful de la SVSU și el face procedura de afișare. Am văzut că era de la Aninoasa tânărul respectiv. E o biserică la Măceșu. Este prima oară când se întâmplă așa ceva. Primăria Târgu-Cărbunești a făcut procedura de anunțare, cum se face de fiecare dată”, a spus Dănuț Birău, primarul orașului.

Jandarmii au participat la ședința de tragere luni, între orele 9.00 și 11.50, iar incidentul ar fi fost anunțat la ora 13.00.

"În Poligonul Rogojeni din Târgu-Cărbuneşti au fost executate şedinţele de tragere de pregătire planificate, cu pistolul mitralieră şi cu pistolul. Ulterior desfăşurării şedinţelor de tragere, am fost informaţi că un tânăr a fost lovit de un glonţ în timp ce se afla în curtea unei biserici din localitatea Măceşu, situată la aproximativ 2,5 km de poligon”, a precizat, pentru Mediafax, Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj.

Polițiștii și Parchetul Tribunalului Militar Timișoara fac cercetări în acest caz pentru vătămare corporală din culpă, în timp ce tânărul lovit a fost transportat la spital.