​Văduva preşedintelui tunisian Beji Caid Essebsi, decedat la 25 iulie, a încetat din viaţă duminică, chiar în ziua în care tunisienii merg la vot în cadrul unui scrutin prezidențial anticipat pentru a alege un nou şef de stat, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mama mea Chadlia Farhat a murit, Dumnezeu s-o aibă în pază", a indicat pe Facebook fiul său Hafedh Caid Essebsi, fără a preciza cauza morţii. Agenţia de presă tunisiană TAP a anunţat la rândul său decesul fără a da alte detalii.

În vârstă de 83 de ani, Chadlia Saida Farhat Essebsi i-a primit în iulie pe numeroşii şefi de stat veniţi să-i aducă ultimul omagiu soţului ei, decedat la 92 de ani. Elegantă şi discretă, ea a apărut rar în public. "Ne spunem totul şi (Beji Caid Essebsi) îmi cere întotdeauna părerea", spunea soţia primului preşedinte ales democratic al Tunisiei în noiembrie 2014, într-un interviu acordat revistei Leaders. Cei doi au avut două fiice şi doi fii, dintre care Hafedh Caid Essebsi a preluat conducerea partidului creat de tatăl său, Nidaa Tounes, cu preţul unor conflicte interne care au decimat formaţiunea.

Tunisienii ies la vot duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale anticipate convocate după ce primul preşedinte ales democratic al ţării, Beji Caid Essebsi, a murit la 25 iulie, cu 5 luni înainte de încheierea mandatului, transmite dpa.

Scrutinul de duminică, la care sunt chemaţi să voteze şapte milioane de alegători, este considerat crucial pentru democraţia acestei ţări marcate de probleme economice şi agitaţie socială. Este al doilea scrutin prezidenţial democratic după plecarea de la putere a lui Zine el Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia cu mână de fier timp de 23 de ani. Îndepărtat de la putere de o revoltă populară care a lansat o tranziţie democratică în ţară şi a marcat începutul "primăverii arabe" în regiune, el a fugit pe 14 ianuarie 2011 în Arabia Saudită, unde locuieşte de atunci cu familia sa. El a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă, anul trecut. Nu mai puţin de 26 de candidaţi îşi dispută voturile alegătorilor.

Printre candidaţi se numără ministrul tunisian al apărării Abdelkarim Zbidi, susţinut de Nidaa Tounes, partidul lui Essebsi, premierul Youssef Chahed şi Abdelfattah Morou din partea mişcării islamiste influente Ennahda. Fostul preşedinte Moncef Marzouki şi fostul premier Mehdi Jomaa se numără de asemenea printre candidaţi.

La preşedinţia Tunisiei candidează şi mogulul media Nabil Karoui, care a fost arestat în august sub acuzaţia de spălare de bani şi evaziune fiscală. Două femei se numără de asemenea printre candidaţi: fostul ministru al turismului Salma Loumi şi politiciana Abeer Mousa, considerată loială autocratului destituit Zine El Abidine Ben Ali. Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate marţi.