​Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuzând la rândul său Iranul, transmite AFP, citată de Agerpres.

Trump în MichiganFoto: Captura YouTube

"Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", a declarat Casa Albă într-un comunicat după apelul telefonic.

"Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", a afirmat la rândul său Mike Pompeo pe Twitter. "Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului.

Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Acest atac cu drone revendicat de rebelii yemeniţi houthi a declanşat incendii la două instalaţii petroliere ale gigantului Aramco în Arabia Saudită. A fost al treilea atac de acest gen în ultimele cinci luni împotriva infrastructurilor gigantului petrolier. După atac, Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe zi, 5% din producţia mondială de petrol pe zi, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.