Aproximativ 20 de angajați ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) din Poliția Județeană Mureş au sesizat Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie privind probleme din interiorul serviciului care "duc la periclitarea şi disfuncţionalitatea întregului sistem de apărare a ordinii şi siguranţei publice pe plan local şi naţional", însă conducerea inspectoratului, care ar fi fost sesizată de mai multe ori, susţine că nu există nicio vulnerabilitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luptătorii din Poliția Mureş cer sprijinul MAI, DNA și DGA pentru "depistarea persoanelor responsabile de situaţia defectuoasă, necorespunzătoare şi nelegală a activităţii acestui departament de urgenţă" și spun că aceste aspecte grave ar fi fost sesizate conducerii Poliției Mureş în repetate rânduri, însă nu s-a luat nicio măsură, cu excepţia unor "intimidări şi ameninţări" formulate la adresa lucrătorilor SAS.

Plângerea celor din SAS vizează atât aspecte legate de repartizarea pe schimburi a lucrărilor SAS, adică una, două sau trei persoane, în loc de patru, fapt ce ar duce la imposibilitatea capacităţii operaţionale la nivelul judeţului, sau depăşirea timpului de muncă, cât şi aspecte legate de persoana numită la conducerea acestui serviciu, despre care susţin că a fost cercetată penal pentru evaziune fiscală.

Lucrătorii SAS susţin că în ultima perioadă li se dau tot felul de sarcini neconforme cu statutul lor, inclusiv să verifice lacătele de la arest, şi că uneori nici nu sunt solicitaţi să intervină de către conducerea serviciului, un exemplu fiind şi evenimentul din Târgu Mureş, când un lider al unui clan din Reghin s-a plimbat călare pe un cal chiar prin faţa sediului IPJ Mureş, imediat ce a fost eliberat din arest, fiind aşteptat de circa 30 de persoane.

Angajaţii mai susţin că de la numirea noului şef al serviciului, atât în fişa postului, cât şi în Anexa la fişa postului pentru lucrătorii S.A.S. Mureş au fost cuprinse prevederi care ar fi pe lângă legislaţia în vigoare, în sensul că un lucrător "face parte din rezerve de intervenţie, în afara orelor de program..." fapt ce ar contraveni prevederilor Dispoziţiei nr. 37 din 27.07.2009.

De asemenea, luptătorii SAS susţin că sunt obligaţi să consemneze în agenda de lucru toate activităţile desfăşurate în timpul programului de lucru şi să o prezinte spre aprobare şefului serviciului sau ofiţerului responsabil cu pregătirea, însă şi faptul că "menţine starea de curăţenie şi ordine în spaţiile aparţinând serviciului nostru, desfăşurând în acest sens, alături de ceilalţi lucrători din serviciu, activităţi administrative".

Un alt aspect sesizat de lucrătorii SAS este legat de numirea în funcţie a noului şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş (prin Dispoziţia şefului IPJ nr. 488 din 29.03.2016) ocazie cu care nu s-ar fi ţinut cont de faptul că acesta ar avea o sancţiune administrativă beneficiind de o clauză de exonerare prevăzută de art.10 Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, după ce ar fi fost cercetat pentru evaziune fiscală.

În plus, lucrătorii SAS susţin că au fost ameninţaţi şi chiar s-a trecut la detaşarea unora pe la posturile locale de Poliţie pe motiv că au continuat să sesizeze aspecte legate de activitatea conducerii SAS.

Ce spune Poliția Mureș

De cealaltă parte, conducerea Poliției Mureş, prin comisar şef de poliţie Dumitru Bîltag şi comisar şef de poliţie Adrian Nicuşan, a precizat, la solicitarea Agerpres, că, dat fiind faptul că sesizarea a fost depusă la instituţii ierarhic superioare, nu poate oferi un răspuns atât timp cât inspectoratului nu i s-a solicitat oficial un punct de vedere de către acestea şi nu există o soluţie definitivă a acestor instituții.

"Nu putem da curs solicitărilor dumneavoastră atâta timp cât respectivele petiţii nu au fost soluţionate în mod definitiv de structurile ierarhic superioare şi, până în acest moment, unităţii noastre nu i s-a cerut, pe cale oficială, un punct de vedere referitor la cele sesizate de lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, respectiv apreciem că se impune ca organele sesizate să dispună o soluţie la petiţiile înaintate iar, ulterior, I.P.J. Mureş va expune public un punct de vedere în funcţie de rezultatul verificărilor. În al doilea rând, referitor la programul lucrătorilor SAS în schimburi de 8 ore facem precizarea că, până în acest moment, la nivelul IPJ Mureş nu s-a constatat nicio vulnerabilitate în cadrul acestei structuri şi nici în desfăşurarea activităţilor curente ale celorlalte subunităţi din cadrul IPJ Mureş. Mai mult decât atât, pe rolul instanţei de judecată există un proces civil cu acest obiect, iar în momentul în care instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă, IPJ Mureş o va pune în aplicare fără întârziere, dar până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti apreciem că nu se impune discutarea unui dosar civil în afara sălii de judecată", se arată în răspunsul transmis de către conducerea IPJ Mureş.

În document se mai precizează că la Poliția Mureş se fac în permanenţă şedinţe de analiză şi pregătire profesională cu toţi lucrătorii de poliţie, că lucrătorilor de poliţie li se aduce la cunoştinţă necesitatea respectării normelor legale incidente în fiecare domeniu în parte şi că în cadrul inspectoratului se iau constant măsuri ca activitatea poliţiştilor să se desfăşoare în condiţiile şi în limitele legii.