Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că unele state din Balcani au ajuns sub influența Alianței Nord-Atlantice în pofida voinței majorității cetățenilor, informează agenția TASS, citată de Mediafax. Afirmațiile lui Lavrov vin în contextul tensiunilor izbucnite între Rusia și Bulgaria după ce liderul unei organizaţii proruse din Bulgaria a fost arestat sub acuzația de spionaj în favoarea Moscovei.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Cât privește încercările de a ademeni toate statele balcanice în NATO, este bine cunoscută atitudinea negativă a Moscovei față de aceste eforturi distructive. În acest sens, salutăm abordarea responsabilă și suverană a Serbiei de a-și menține neutralitatea militară. Din păcate, nu mulți dintre vecini săi sunt capabili să reziste presiunii externe și, împotriva voinței majorității cetățenilor, sunt incluși în orbita Alianței Nord-Atlantice cu presupusele sale garanții de securitate", a afirmat oficialul rus.

Lavrov a subliniat că Serbia rămâne principalul partener al Rusiei în regiune, însă a indicat că Moscova este deschisă dezvoltării treptate de relații cu toate statele balcanice.