Israelul este suspectat că, cel mai probabil, a amplasat dispozitive de telefonie mobilă specifice spionajului în apropierea Casei Albe și în alte locații din Washington în ultimii doi ani, potrivit unui raport publicat de Politico care citează trei foști oficiali americani din structurile de informații.

Securitate la Casa AlbaFoto: USER UPLOADED

Dispozitivele miniaturale de supraveghere aveau ca scop adunarea de informații, inclusiv conținutul unor convorbiri telefonice. Guvernul american a ajuns la concluzia că în spatele acțiunii de spionaj s-ar fi aflat agenți din Israel, iar ținta ar fi fost chiar președintele SUA Donald Trump și colaboratorii săi.

Unul dintre cei trei foști oficiali din structurile de securitate și spionaj americane a precizat, sub acoperirea anonimatului, că Administrația Trump care se prezintă ca fiind una dintre cele mai pro-israeliene din istoria SUA, nu ar fi confruntat aliatul său pe această temă.

În schimb, cancelaria premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a respins acuzațiile, calificându-le drept ”minciuni sfruntate” și a transmis că Israelul are un angajament vechi potrivit căruia nu se angajează în operațiuni de spionaj în SUA.

Președintele SUA Donald Trump a precizat că nu crede că Israelul l-a spionat.

"Nu cred asta. Nu cred că israelienii ne spionează. Îmi vine greu să cred", le-a spus Donald Trump reporterilor de la Casa Albă. Trump a evocat și faptul că Administrația sa are relații excelente cu Israelul, menționând în mod special recenta recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. "Orice este posibil, dar nu cred", a completat liderul de la Casa Albă.