Liderul ALDE Oradea Dorin Corcheș le cere colegilor săi din ALDE convocarea unui congres al partidului. El se întreabă cum s-a ajuns în situația în care Călin Popescu Tăriceanu să îi scrie scrisori lui Klaus Iohannis pentru a-i cere "ajutor” împotriva celor din ALDE sau care este motivul retragerii de la guvernare și al alianței cu Victor Ponta. Liderul ALDE Oradea mai spune că soluția nu este să fie dați afară din partid toți "până rămân doar membrii care sunt de acord cu tot ce afirmă conducerea".

HotNews.roFoto: Hotnews

Redăm integral scrisoarea liderului ALDE Oradea, Dorin Corcheș, postată pe Facebook:

"Având în vedere evoluția evenimentelor politice petrecute în ultima perioadă în interiorul ALDE, mă văd nevoit să iau atitudine și să mă adresez dumneavoastră - membrilor și simpatizanților ALDE, alături de care am construit acest partid.

Am fost determinat să fac acest demers de discuțiile purtate în ultima perioadă cu primari, consilieri locali, consilieri județeni, precum și cu membrii simpli ai ALDE care mi-au adresat următoarele întrebări, la care nici eu nu am reușit să dau un răspuns:

 • De ce au fost sancționați doar membrii Birourilor Politice Teritoriale după rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare?
 • Care este motivul retragerii ALDE de la guvernare?
 • Cum de s-a ajuns la retragerea candidaturii d-lui președinte Călin Popescu-Tăriceanu pentru alegerile prezidențiale?
 • Care este motivul alianței cu Victor Ponta? Și în baza cărui mandat au avut loc aceste discuții aflate de membrii ALDE de pe Facebook?
 • Cum de am ajuns să susținem un candidat independent la alegerile prezidențiale care nu dorește să se afișeze cu liderii ALDE? Ce câștigă ALDE din susținerea acestui candidat independent?
 • Care este planul ALDE pentru viitor și totodată care este strategia politică a partidului pentru anul electoral 2020?
 • Și la fel de grav:
 • Cum am ajuns ca în plenul Senatului, la alegerea președintelui Senatului în turul al II-lea să o susținem pe Alina Gorghiu – candidatul PNL care ori de câte ori a avut ocazia l-a înjurat pe președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu?
 • Cum de s-a ajuns ca președintele partidului să folosească jigniri la adresa colegilor noștri?
 • Cum de s-a ajuns să renunțăm la grupul parlamentar de la Senat și să afirmăm cu nonșalanță că am fi dispuși să renunțăm și la grupul parlamentar de la Camera Deputaților?
 • Cum am ajuns să-i scriem scrisori președintelui Klaus Iohannis – cerându-i ,,ajutor’’ împotriva propriilor colegi de partid?

Toate aceste întrebări trebuie să-și primească răspunsurile în cadrul unui Congres ALDE în care primarii, consilierii locali, consilierii județeni, dar și membrii simpli ALDE să aibă ocazia să-și spună punctul de vedere.

Totodată, doresc să subliniez faptul că nu putem fi de acord cu încălcarea Statutului și a Regulamentului de aplicare a statutului ALDE și în fiecare zi să constatăm că toți membrii care iau atitudine față de unele decizii pripite să fie amenințați cu excluderea în loc să existe dialog și consultare - așa cum îi stă bine unui partid liberal.

Soluția nu este să dăm afară tot partidul din partid până rămân doar membrii care sunt de acord cu tot ce afirmă conducerea, ci să găsim împreună o soluție cât mai bună pentru viitorul Partidului ALDE".

Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că a decis să propună reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile lăsate vacante după ce Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea partidului de la guvernare. Ea a susținut că a luat această decizie "pentru interesul României".

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare: Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier, Ion Cupă pentru Ministerul Energiei, Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul. Joi, președintele Iohannis a anunțat că refuză noile propuneri de miniștri ale Vioricăi Dăncilă și a trimis-o din nou în parlament pentru a-și valida Guvernul.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis o scrisoare șefului statului în care îi cerea să nu îi numească pe membrii ALDE propuși la cele trei ministere, deoarece partidul a ieșit de la guvernare, iar o numire ar fi neconstituțională.

Tăriceanu a anunțat că Delegația Permanentă a ALDE se va întruni luni pentru a formaliza deciziile de excludere a membrilor ALDE care au acceptat să fie propuși în Guvern de către premierul Viorica Dăncilă. Pe listă se află și Teodor Meleșcanu, devenit șef al Senatului la propunerea PSD.