Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe, că românii din Diaspora vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a vota, dar și că votanții vor fi supravegheați în timp real, datorită aparaturii de anul acesta, relatează Mediafax.

Tablete pentru alegeriFoto: Hotnews

„Astăzi a fost adoptată o Ordonanță de Urgență, la propunerea Autorității Electorale Permanente, de către Guvernul României și care are în vedere simplificarea și modalitățile de organizare în mai bune condiții a alegerilor în străinătate”, a afirmat președintele AEP, joi, în cadrul conferinței pe tema votului în străinătate.

Anul acesta, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a fost îmbunătățit și au fost introduse câteva noi prevederi pentru modalitatea de vot.

„Pentru eliminarea eventualelor suspiciuni din spațiul public, cu privire la corectitudinea sistemelor informatice utilizate în procesul electoral, pentru alegerile prezidențiale, la nivelul Biroului Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Sistemului de Telecomunicații Speciale, va asigura la sediul BEC, funcționarea unei infrastructuri informatice cu următoarele roluri:

-funcționarea aplicației de centralizare a datelor procesului verbal privind consemnarea rezultatelor votării

-stocarea în timp real a duplicatelor bazelor de date generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, precum şi a logurilor maşinilor pe care rulează acesta, pentru facilitarea analizei şi transparenţei acestora.

- formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi vor putea desemna experți în tehnologia informației cu drept de acces la infrastructura informatică menționată mai sus, în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central, astfel încât să verifice și expertizeze aceste aplicații”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Potrivit expunerii de motive, Ordonanţa de Urgenţă vine în contextul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019.

Un alt scop al actului normativ este acela al constatării că termenul prevăzut în prezent de înscriere la vot al românilor din Diaspora este insuficient.

„Primul lucru pe care îl are ca scop această Ordonanță este ca finalitatea înregistrărilor fie pentru secțiile de votare, fie pentru votul prin corespondență, să fie în data de 15 septembrie, ora 24, astfel încât să se înregistreze un număr cât mai mare de alegători pentru alegerile prezidențiale din acest an.”, a precizat Constantin Mitulețu-Buică.

O altă schimbare importantă se referă la supravegherea în timp real a votanților pentru siguranța verificării listelor suplimentare.

„Pentru prima dată, avem în cadrul AEP instalată aplicația SIMPV local, va fi instalată și va funcționa de pe mașinile, serverele virtuale și fizice, local, în sediu, avem o transparență extraordinar de mare în acest moment, avem acces în timp real la diverse funcționalități și baze de date. Putem să vedem, în timp real, care sunt votanții care sunt pe liste suplimentare sau fiecare persoană care se duce la vot. Nouă ne apare în timp real, odată ce a fost validată de SIMPV, în ce locație a votat, pe ce listă este, totul se întâmplă în timp real, având acces la absolut tot ce înseamnă infrastructură hardware și software”, a afirmat Ovidiu Oproaica, directorul Direcţiei generale de coordonare a sistemului informaţional electoral naţional.

De asemenea, persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul.

„Persoanele care se înregistrează pentru votul prin corespondență, joia anterioară primei zile de vot este ultima în care se pot primi plicuri. Pe măsură ce ne vin plicurile cu voturile din primul tur, noi scanăm acel vot de bare, fără să știm identitatea persoanei, ce a votat, și pe măsură ce scanăm, vedem cine și-a exercitat dreptul la vot. Cu o zi înainte de ziua votului în străinătate, noi o să trimitem un email tuturor celor care s-au înregistrat și al căror plic nu a ajuns în termen util (...) și îi vom ruga pe alegători să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, deoarece plicul nu a ajuns la noi”, a adăugat Ovidiu Oproaica.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi AEP vor avea la alegerile prezidenţiale obligaţia de a asigura asistenţa şi suportul tehnic pentru funcţionarea echipamentelor şi aplicaţiilor informatice.

Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) va aviza şi se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă.

Viorica Dăncilă a afirmat că mutarea la Secretariatul General a oportunităţii emiterii ordonanţelor de urgenţă va debloca situaţia Guvernului creată de preşedintele Klaus Iohannis.

Alegerile prezidenţiale au loc pe 10 noiembrie în ţară şi între 8 şi 10 noiembrie în străinătate.

Pentru votul prin corespondenţă sunt, până la momentul transmiterii acestei ştiri, peste 37.000 de cereri, iar pentru votul în secţii sunt peste 35.000, potrivit site-ului www.votstrainatate.ro.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 15 Septembrie 2019, ora 23:59:59, conform sursei citate. Cetăţenii români din diaspora se pot înscrie pe portalul on-line amintit, completând un formular.

Citește și: