Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța ce prevede vânzarea cartelelor pre-pay doar cu buletinul

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 12 septembrie 2019, 13:47 Actualitate | Esenţial


Avocatul Poporului
Foto: Agerpres (editat)
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la Ordonanța de Urgență care modifică legislația privind sistemul pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice, a anunțat joi instituția condusă de Renate Weber.

Weber anunțase, la sfârșitul lunii trecute, că va analiza textul ordonanţei de urgenţă conform căreia cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, iar în cazul în care aceasta nu respectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la stocarea şi folosirea datelor, actul normativ va fi atacat la CCR.

”Avocatul Poporului constată, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești. Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește”, argumentează instituția.

Ce spune Avocatul Poporului:

”Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.

În ceea ce privește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale. De altfel, urgenţa reglementării nu se justifică nici prin prevederile conţinute, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situaţie extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluției legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.

În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgență.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2838 vizualizari

 • +3 (25 voturi)    
  avocatul poporului face numai prostii (Joi, 12 septembrie 2019, 13:55)

  olariub2005 [utilizator]

  in lumea civilizata s-a luat aceasta masura demult, noi trebuie sa fim mai cu mot.
  • +5 (9 voturi)    
   date personale (Joi, 12 septembrie 2019, 15:42)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Pare ca nu contesta masura in sine de a fi nevoie de buletin la cumpararea cartelei. Ci contesta ca nu apar in ordonanta si alte prevederi mai clare si mai drastice legate de prelucrarea datelor cu caracter personal. Prevederi ce in unele state civilizate exista. La noi guvernul nu-si pune niciodata problema in ce situatii politia are access la datele private, daca trebuie un judecator sa dea mandat ca politia sau un procuror sa acceseze date legate de un numar de telefon pentru situatii care nu tin de urgente(salvat viata cuiva), daca se pot supraveghea telefoane in masa. Dar acelasi lucru ar trebui specificat si pentru conexiunea la internet a cuiva(in ce conditii se supravegheaza).
   • -2 (6 voturi)    
    Pe ce îți întemeiezi afirmațiile? (Joi, 12 septembrie 2019, 16:01)

    Barthales [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Dacă citeai ordonanța ai fi văzut că sunt prevederi foarte clare.
  • +3 (13 voturi)    
   Exact, în EU15 nu poţi cumpăra (Joi, 12 septembrie 2019, 15:59)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Exact, în EU15 nu poţi cumpăra cartelă SIM pre-pay fără act de identitate !!!

   Mulţi ani nu s-a putut nici pentru cei dinafara ţării respective, după s-a putut face şi cu paşaport !!!

   Dar fără act de identitate NU îţi dă nimeni niciun SIM !
   • +2 (2 voturi)    
    Stiu si eu ... (Joi, 12 septembrie 2019, 18:10)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    Poate ca motivatia lor difera de cea a lui Arahat …
    Pentru ca in 20 tari UE poti suna la 112 fara SIM .
    Iar daca argumentul este urmarea unor exemple de buna practica , poate ca ar fi civilizat sa explicam si de ce suntem atat de selectivi in urmarea exemplelor de buna practica …
    Si poate ca argumentele lor nu faulteaza grosolan logica elementara / bunul simt , asa cum fac " argumentele " lui Arahat …
    Care ne ia - in continuare - de idioti ...
    Pentru ca a vazut ca-i merge ...
  • -2 (2 voturi)    
   Mai degraba (Joi, 12 septembrie 2019, 19:43)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   doamna avocat al poporului se face avocatul penalilor pentru ca acestia sa-si poata cumpara in continuare cartele si sa nu poata sa le fie urmarite telefoanele.
 • -1 (21 voturi)    
  avocatul poporului (Joi, 12 septembrie 2019, 14:18)

  liviu_ [utilizator]

  nu se dezminte de numele adevarat: "avocatul penalilor"!
 • +4 (14 voturi)    
  Renata (Joi, 12 septembrie 2019, 14:19)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ex-mâncatoarea de r**t de la Latrina 3 tine cu infractorii si securistii. Nu degeaba a fost ea infiltrata in societate civila ca sa o distruga. A ajuns o jalnica complice a infractorilor alde+psd.
 • +4 (14 voturi)    
  Avoatul infractorilro (Joi, 12 septembrie 2019, 14:43)

  banel [utilizator]

  Preocupata ca trebuie interlopul sa dea buletinul cand isi ia cartela pentru combinatii.
 • +8 (14 voturi)    
  avocatul infractorilor (Joi, 12 septembrie 2019, 14:58)

  Stefan534324 [utilizator]

  de ce nu sesizeaza ccr si pt faptul ca suntem supravegheati de zeci de mii de camere de supraveghere impanzite pestetot? ca suntem obligati sa ne dam buletinul la curent, gaze, cartele sim pe abonament, ca stie google, facebook si whatsaup oriunde mergem si ce vorbim? Alea nu mai sunt date sensibile? E mai sensibil cnp-ul care il gasesti si pe internet daca cauti mai bine?
  • -2 (8 voturi)    
   0 (Joi, 12 septembrie 2019, 16:38)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   La abonament ai un contract. Folosesti, si platesti dupa. Deci daca nu platesti, trebuie sa te gaseasca cumva. La cartela pre-pay e total altceva, pentru ca dupa cum zice si denumirea, platesti deja valoarea totala. Deci te rog explicam si mie pentru ce motiv real ar avea ei nevoie de datele tale personale, inafara de securisme?

   Si daca tot nu ai nimic de ascuns, nu imi dai datele bancare, parolele si cheia de la casa?
   • 0 (4 voturi)    
    trolli infractorii au o placa (Joi, 12 septembrie 2019, 17:08)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    domne ai nevoie sa dai buletinul pentru ca platesti la sfarsit, la orice contract, pe cand la prepay nu e nevoie.
    Aceasta e cu totul alta discutie, nu discutam aspecte comerciale, ci strict dpdv al datelor personale. De ce eu la abonament trebuie sa le permit sa faca ce vor cu datele mele pe cand cei de la cartela nu?

    Daca datele personale sunt protejate la cei cu abonament, inseamna ca vor fi protejate si la cei cu prepay.

    Buletinul este o informatie de 2 bani dpdv al datelor personale, si nu are nicio valoare. De ex daca faci un retur la H&M sau orice alt magazin, iti cere buletinul, de ce nu face avocatul penalilor sesizare si pt asta? Cine-mi asigura protectia buletinului la magazin?

    Datele importante sunt discutiile private, unde mergi, ce preferinte ai, etc etc. Aici nu se baga avocatul infractorilor impreuna cu pleiada de ONG-uri sa faca sesizare..
   • -1 (5 voturi)    
    e foarte simplu (Joi, 12 septembrie 2019, 17:43)

    yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    din pacate sunt n dementi care suna aiurea la 112, suna noapte la intamplare (sau cu tinta) sa injure, ameninte, sunt acele excrocherii prin care se suna la batrani cu metoda "accidentul" sau n altele (concursuri fictive etc). Toti acesti nenorociti (si nu sunt de loc putini) sunt protejati exact de chestia asta ca pot folosii fara repercusiuni cartele prepaid neinregistrate.
    • +1 (3 voturi)    
     aiureli (Joi, 12 septembrie 2019, 22:40)

     Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

     "simplutule", vezi ca mai sus spuneai altceva...
   • -2 (2 voturi)    
    om (Joi, 12 septembrie 2019, 22:39)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    Nu esti "unsimpluom", esti cam "simplu" la minte...
 • +1 (9 voturi)    
  hai (Joi, 12 septembrie 2019, 15:38)

  andrei1232000 [utilizator]

  sa nu ne mai ceara buletinul nici cand facem credit la banca, nici cand facem abonament la mobil sau la RATB. Ce atata buletin.
 • +4 (12 voturi)    
  evident ca trebuia sa apara (Joi, 12 septembrie 2019, 15:45)

  maferescdeciuma [utilizator]

  si o persoana atat de idioata, care sa aduca argumentul protectiei datelor. Ma intreb totusi: de ce utilizatorii de abonament trebuie sa sa furnizeze pe langa CNP si adresa de domiciliu? Acolo nu mai e vorba de protectia datelor? Care e diferenta?
  • 0 (6 voturi)    
   Destept (Joi, 12 septembrie 2019, 16:30)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   Cand iti faci abonament, semnezi un contract pe o perioada de x luni/ani. O cartela pre-pay e total altceva. E ca si cum ai compara contractul de furnizare de electricitate cu achizitionarea unor baterii.
   • -2 (4 voturi)    
    Nu e nici pe departe ok comparatia ta (Joi, 12 septembrie 2019, 16:59)

    maferescdeciuma [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    Cartelele prep-pay folosesc fix aceiasi retea, in aceleasi conditii precum cartelele cu abonament. In tari cu apa calda, gen Franta, nu poti sa cumperi cu SIM prepay fara un act de identitate, fiindca acolo s-a inteles dincolo de argumente gen: ne supravegheaza statul paralel, cat de important e sa stii cine foloseste un terminal mobil. La o adica si utlizatorii de smartphoneuri, cumparate din Romania, si cartele prepay pot fi identificati pe baza IMEI-ului, existand o legatura intre adresa de livrare si telefon, deci nu exista anonimitate totala.
   • -2 (2 voturi)    
    iar (Joi, 12 septembrie 2019, 22:42)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    Iar o intorci, hotaraste-te, ori e alba, ori e neagra...
  • +1 (7 voturi)    
   Nu este complicat (Joi, 12 septembrie 2019, 16:32)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui maferescdeciuma

   Utilizatorii de abonament platesc dupa ce au utilizat serviciul ( la care se aboneaza ) .
   Furnizorul serviciului emite o factura pentru serviciile pe care abonatul le-a utilizat si este util sa stie cui si unde sa o trimita .
   In cazul cartelelor preplatite se achita un serviciu inainte de a-l utiliza - deci furnizorul serviciului nu emite nici o factura .
   Acesta este motivul pentru care furnizorul serviciului nu are nevoie de datele utilizatorului - nume & adresa .
   Nu stiu de ce se solicita si CNP ul la abonamente .
   Sa fie oare exces de zel ?
   • 0 (2 voturi)    
    dar daca (Joi, 12 septembrie 2019, 18:08)

    Dizidentul [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    o plateste si comunica cu partenerii pentru a face un furt mare sau un atentat (intentia). A comunicat si a aruncat cartela, cum poate fi urmarit? CNP-ul este prea mult este adevarat,dar adresa si numele este in ordine.
    • +3 (3 voturi)    
     Stiu si eu ... (Joi, 12 septembrie 2019, 19:50)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

     Ar trebui oare sa presupunem ca un terorist / infractor nu poate sa procure o cartela SIM doar ca urmare a inregistrarii obligatorii a cumparatorului / utilizatorului ?
     Adica teroristul / infractorul poate sa obtina / transporte arme / explozibili / sute de kilograme de droguri, dar nu poate sa obtina o cartela SIM …
     Io ma cam indoiesc ca - in Realitate - indivizii in cauza au o problema de aceasta gen …
     Dar poate ca nu sunt eu suficient de optimist ( pentru a considera ca sistemul de inregistrare propus are 0 % esecuri ) ...
     Altfel , ma intreb daca nu exista deja posibilitatea tehnica de a identifica - pe baza locatiei - numarul de telefon pe care il foloseste o anumita persoana …
     Ceea ce ar face inutile comentariile noastre ...
 • +2 (4 voturi)    
  Arahat are ( din nou ) dreptate (Joi, 12 septembrie 2019, 17:44)

  paulbutoi [utilizator]

  Asa este normal !
  Nu este nici o problema ca pentru 800.000 de derbedei ( cifra e o presupunere , Arahat nu s-a deranjat sa dea numarul de abuzivi ) pui pe drumuri 8.000.000 de fraieri .
  Ce ar fi putut sa faca Arahat - daca chiar I-ar fi pasat de apelurile abuzive la 112 ?
  Ar fi putut sa ceara suspendarea automata a numarului - la primul apel abuziv la 112 ?
  Urmata de prezentarea la furnizorul de serviciu si cerere scrisa cu toate datele de identificare pentru deblocare ?
  Prilej si pentru plata unei amenzi adevarate - nu 500 de lei , ca pana acum !
  Plus trecerea intr-un registru al incidentelor la 112 - pe modelul Registrului incidentelor de plata , cu consecinte asemanatoare .
  Nu !
  Pentru ca incalca drepturile derbedeilor !
  Nu e mai "corect " sa-i puna pe drumuri pe aia - cei mai multi - care nu suna abuziv la 112 ?
  Ca sa fie " egalitate " si sa n-aiba " privilegii " platitorii de cartele preplatite ?

  Da' nu este ffffff interesant faptul ca sustinatorii lipsiti de dubii ai " transparentei " fortate sunt reticenti in a-si folosi numele real cand posteaza niste banale comentarii pe un site ? Si ca fac asta dupa ce accepta fara sa clipeasca " argumentele " lui Arahat - argumente care faulteaza grosolan logica elementara ?
  Aratand limpede ca Arahat ne ia - din nou - de idioti ...
 • 0 (6 voturi)    
  o procedura fireasca (Joi, 12 septembrie 2019, 17:59)

  Dizidentul [utilizator]

  toate tarile din EU in urma atacurilor teroriste din 11sept au conditionat eliberarea unei Cartele de Telefon numai cu buletinul(pasaportul) in care este trecuta si adresa. Weber a dormit la toate sedintele Comisiei si a Parlamentului European si asta ani de zile, somnul ingrasa, dar cind dormi nu acumulezi nimic(creierul nu trebuie obosit) Aceasta practica este si in America,Canada,Australia plus pastrarea listelor de pasageri ale liniilor aeriene(doi ani) repet toate masuri luate in urma atentatelor teroriste.
  • +3 (3 voturi)    
   Pai... (Joi, 12 septembrie 2019, 20:14)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   In articolul publicat la 18:33 pe hotnews.ro / DOCUMENT Vanzarea cartelelor prepay … este afisata o harta a GSMA din 1 ianuarie 2019 .
   Pe harta respectiva apare ca SUA , Canada , Mexic , Noua Zeelanda , Marea Britanie , Elvetia , Suedia , Finlanda , nu fac parte dintre tarile in care este obligatorie inregistrarea utilizatorului de cartele prepay .
   Cine greseste ?
 • +1 (1 vot)    
  Multi idioti (Sâmbătă, 14 septembrie 2019, 11:26)

  Jaro [utilizator]

  Ma minunez de cat de multi cretini sunt in jurul meu, Iq deficitar iar neuronii clar sunt in scurt circuit, vai de steaua voastra, diferente mari intre animalele de turma si voi nu prea sunt.
  Daca v-ati pune capul la contributie si ati incerca sa vedeti in spectru larg si nu limitat probabil ati intelege muuuult mai multe.
  Sa va ajut eu cu un info venit din interiorul unei institutii de " profil " din Ro.
  Inregistrarea cartelelor PrePay are ca scop: crearea unei baze de date cu amprente vocale.
  Cei ce au avut abonamente macar o data nu mai sunt targetati acum, indiferent ca folosesc un abonament sau un PrePay deoarece au fost inregistrati deja.
  Problema este cu cei ce nu au avut niciodata un abonament nefiind identificabili.
  Avand amprenta vocala inregistrata persoana respectiva poate fi identificata in timp real in 3 secunde inclusiv cand ar folosi un telefon public!!!!
  Nu sunt SF'uri, doar realitati, problema este ca sunt mult prea multi idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, multi manipulati retardati care s-ar arunca si in cap daca li s-ar spune ca asa este bine.
  Cum sa te opui unui stat, doar este STATUL, cretinilor, statul cand ia o decizie trebuie sa fie in benificiul cetateanului, nu sa actioneze impotriva lui, iar statele in ziua de azi in proportie de 80% abuzeaza si subjuga masele de oameni, iar in cazul unui astfel de stat trebuie sa i te opui si sa-i contesti deciziile nu sa i le aprobi orbeste, dobitoci retardati si frustrati ce sunteti, vai de sufletele voastre lesinate.
  Cazul caracal a fost folosit pentru a trece o astfel de lege, cand exista suspiciuni ca o decizie ar putea intampina rezistenta intotdeauna se vor folosi tehnici de manipulare: media sau alte surse!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by