Dan Matei, propunerea anunțată de premierul Viorica Dăncilă pentru funcția de vicepremier pe probleme economice, este consilier în guvern din luna iulie, iar până atunci a ocupat diverse funcții în Ministerul de Finanțe. Timp de 3 ani, el a fost director al Direcției de politici, analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice din minister.

Palatul VictoriaFoto: Guvernul Romaniei

Dan Matei are 41 de ani. Din luna iulie, este consilier de stat pe probleme economice în guvern, potrivit CV-ului său.

În perioada martie 2016-iulie 2019, Dan Matei a fost director general al Direcției de politici, analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice în Ministerul Finanțelor. În această calitate, el s-a ocupat de coordonarea prognozelor macroeconomice și fiscale pe partea de venituri bugetare, politică fiscală, evaluarea impactului măsurilor de politică fiscală, analiza măsurilor economice și de reforme structurale.

Între februarie 2011 și februarie 2016, Dan Matei a lucrat la Comisia Europeană, unde a fost analist economic și expert național detașat, având ca atribuții: prognoze economice și fiscale, analize economice State Membre (Finlanda, Bulgaria), Semestrul european, evaluarea programelor de stabilitate și convergență, evaluare procedură dezechilibre macroeconomice și deficit excesiv, evoluții financiare și monetare.

Din octombrie 2010 și până în ianuarie 2011, a fost director general adjunct la Direcția de politici și analize macroeconomice din Ministerul Finanțelor, având ca atribuții: coordonarea prognozelor macroeconomice și fiscale pe partea de venituri bugetare, politică fiscală, evaluarea impactului măsurilor de politică fiscală, analiza măsurilor economice și de reforme structurale. Anterior, în perioada octombrie 2006-septembrie 2010, el a fost șef serviciu la aceeași direcție din Ministerul Finanțelor.

În mandatul de premier al lui Tăriceanu, Dan Matei a fost consultant servicii publice la Cancelaria prim-ministrului, timp de 2 ani - decembrie 2004-septembrie 2006. A avut ca atribuții "implementarea programului de ajustare PAL 2, program în sectoarele de cheltuieli publice, reforme structurale în educație, sănătate și energie. Asigurarea de asistență tehnică pentru ministerele de linie pentru implementarea programului cu Banca Mondială". În intervalul iulie 2002-noiembrie 2004, Dan Matei a fost expert la Direcția generală pentru finanțe publice externe din Ministerul Finanțelor.

El este absolvent al Academiei de Științe Economice, licențiat în finanțe, asigurări, bănci și burse de valori.