Liderul USR, Dan Barna, face apel la președintele Klaus Iohannis să respingă propunerile premierului Viorica Dăncilă ca membrii ALDE Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Ștefan Băișanu să fie numiți la cele trei ministere rămase fără miniștri după retragerea ALDE de la guvernare.

Dan Barna în studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnule președinte Iohannis, respingeți propunerile de astăzi ale premierului Viorica Dăncilă și puneți capăt acestui târg de parlamentari și de miniștri. Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament", a scris Dan Barna pe Facebook, după anunțul Vioricăi Dăncilă.

De asemenea, Barna face apel la partidele de opoziție să semneze pactul pentru alegerile anticipate și să înceapă acest proces cu moțiunea de cenzură.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile rămase vacante după retragerea ALDE de la guvernare, respectiv Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan Băișanu - ministru pentru Relația cu Parlamentul. De asemenea, Dăncilă a anunțat că miercuri după-amiază îi va trimite președintelui Klaus Iohannis și noi propuneri de miniștri pentru Ministerul Afacerilor Interne - Dan Chirilă (secretar de stat în Ministerul de Interne) și Ministerul Educației - Camelia Gavrilă (deputat PSD). Pentru postul de vicepremier pe probleme economice, Dăncilă îl propune pe Dan Matei.

Portofoliile au rămas vacante în 27 august, după ce ALDE a anunțat retragerea din Guvern. Atunci, deputatul ALDE Grațiela Gavrilescu a demisionat din aceeași funcție pentru care a fost propusă acum de Dăncilă - ministru al Mediului. Deputatul ALDE Anton Anton a demisionat din funcția de ministru al Energiei, iar senatorul ALDE Viorel Ilie a părăsit funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul. Ramona Mănescu a ales să rămână în funcția de ministru de Externe și să demisioneze din partid.

Klaus Iohannis a anunțat, săptămâna trecută, că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. Șeful statului a spus că nu va accepta remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare "haotică, incompetentă și coruptă”.

Pentru refuzurile repetate ale șefului statului, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială.