Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a decis nominalizarea unor reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile lăsate vacante după ce Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea partidului de la guvernare. Ea a susținut că a luat această decizie "pentru interesul României".

DancilaFoto: Captura video

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare:

Toți trei sunt parlamentari ALDE.

"Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor de la finalul lunii august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și că, dincolo de interesul personal, importante sunt România și românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne mobilizăm pentru consolidarea imaginii României în plan extern”, a susținut Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă făcută miercuri la Palatul Victoria.

Ea a mai susținut că a luat această decizie "pornind de la interesele României și ale românilor".

Portofoliile au rămas vacante în 27 august, după ce ALDE a anunțat retragerea din Guvern. Atunci, deputatul ALDE Grațiela Gavrilescu a demisionat din aceeași funcție pentru care a fost propusă acum de Dăncilă - ministru al Mediului. Deputatul ALDE Anton Anton a demisionat din funcția de ministru al Energiei, iar senatorul ALDE Viorel Ilie a părăsit funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul. Ramona Mănescu a ales să rămână în funcția de ministru de Externe și să demisioneze din partid.

Klaus Iohannis a anunțat, săptămâna trecută, că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. Șeful statului a spus că nu va accepta remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare "haotică, incompetentă și coruptă”.

Pentru refuzurile repetate ale șefului statului, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială.

Noi propuneri de miniștri și la Interne, Educație și pentru vicepremier pe probleme economice

De asemenea, Dăncilă a anunțat că miercuri după-amiază îi va trimite președintelui Klaus Iohannis și noi propuneri de miniștri pentru Ministerul Afacerilor Interne - Dan Chirilă (secretar de stat în Ministerul de Interne) și Ministerul Educației - Camelia Gavrilă (deputat PSD). Pentru postul de vicepremier pe probleme economice, Dăncilă îl propune pe Dan Matei. El este, din luna iulie, consilier al Vioricăi Dăncilă pe probleme economice.

"Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI - domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale - doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim-ministru - domnul Dan Matei", a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că speră "ca de acestă dată președintele Klaus Iohannis să acționeze ca presedinte și nu ca și candidat pentru acestă funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România".

CITEȘTE ȘI:

​Grațiela Gavrilescu vrea să revină ministru la Mediu după ce a demisionat în urmă cu două săptămâni din același post / Ce spunea atunci

Cine este Daniel Chirilă, propunerea lui Dăncilă la conducerea Ministerului de Interne: Secretar de stat, fost ofițer DGIPI

Cine este Dan Matei, propus de Viorica Dăncilă pentru funcția de vicepremier pe probleme economice

Cine este Ion Cupă, propunerea pentru Ministerul Energiei: Vicelider al grupului ALDE, președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților

Cine este Camelia Gavrilă, propusă de către Viorica Dăncilă ministru al Educaţiei: A condus timp de 12 ani Inspectoratul Școlar Iași

Cine este Ștefan Băișanu, propus la Relația cu Parlamentul: deputatul care a vrut să modifice legea după ce a fost prins cu 117 km/h în localitate