Trei organizații de mediu sesizează Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru "distrugerea sistematică și deliberată" a pădurilor seculare din ariile naturale protejate, care constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

paduriFoto: Agent Green

Plângerea către Comisia Europeană a fost făcută de organizațiile de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur. În urma unei sesizări similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Național Bialowieza.

Organizațiile susțin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani după ce tăierea a avut loc sau nu se fac deloc.

Agent Green s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva, solicitând în instanță anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol. "De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupra mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină", a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

La rândul său, Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green, spune că faptul că evaluarea de mediu nu este nici măcar începută în zone unde deja se tăie pădurea constituie o încălcare gravă a dreptului comunitar, care trebuie sancționată atât de instanțele din România, cât și de instanțele europene.

Reprezentanții celor trei organizații de mediu mai afirmă că 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale ale României sunt administrate de Romsilva, sunt părți ale rețelei Natura 2000 și se supun Directivelor Habitate și Păsări, însă experții legali susțin că Romsilva nu reușește, cel mai adesea, să respecte cerințele UE obligatorii. La fel se întâmplă și cu siturile Natura 2000 administrate de recent înființata ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate).

"Cazul pădurii Bialowieza arată cât de eficientă poate fi legea europeană în protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Sperăm că și în cazul pădurilor din România Comisia Europeană va trece la fapte înainte ca distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă", adaugă Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat ClientEarth.