Decizia Guvernului de a renunța la candidatura pentru postul de comisar interimar pentru restul de mandat al actualei Comisii Europene este în conformitate cu cererea din iunie a președintelui Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al CE. Precizările sunt făcute după ce premierul Viorica Dăncilă a decis să îi retragă candidatura lui Ioan Mircea Pașcu pentru postul de comisar european interimar, pe locul lăsat liber de Corina Crețu, pentru perioada de 6 săptămâni din mandatul actualei Comisii Europene. O decizie similară a fost luată și de Estonia.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comisia Europeană ia notă de deciziile guvernelor României și Estoniei de a nu propune comisari pentru restul mandatului actual al Comisiei - 31 octombrie 2019. Acest lucru este în conformitate cu cererea președintelui Juncker din iunie", a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Surse oficiale au declarat miercuri dimineață pentru HotNews.ro că, în urma presiunilor din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a decis să renunțe la candidatura lui Mircea Pașcu pentru postul de comisar interimar fără portofoliu și ar fi avut discuții în acest sens și cu Rovana Plumb, desemnată comisar european pentru Transporturi în noua Comisie Europeană, a cărei componență a fost anunțată cu o zi în urmă de Ursula von der Leyen.

Ulterior, un anunț în acest sens a fost făcut de Ioan Mircea Pașcu, pe Facebook. "Ultima oră: am fost informat de Dna Ambasador pe lângă UE, Luminița Odobescu, ca a primit instrucțiuni pentru retragerea candidaturii mele la postul de comisar interimar al României! Iau notă și mă conformez, așa cum am anunțat, hotărârii luate de Dna Viorica Vasilica Dancilă! Voi reveni ...", a scris Pașcu pe Facebook.

Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european interimar pe locul lăsat liber de Corina Crețu, ar fi urmat să fie audiat miercuri în Conferința Președinților de comisii din Parlamentul European. Pașcu, care nu a mai obținut un mandat de europarlamentar la alegerile din 26 mai, declara marți seară la Digi24 că va merge la audierea pentru această funcție dacă premierul nu îi retrage candidatura.

Pașcu a făcut această declarație după ce liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut marţi Guvernului României să renunţe la nominalizarea lui Ioan Mircea Paşcu pentru postul de comisar european interimar, după ce a salutat decizia în acest sens a guvernului estonian.

De asemenea, președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European (PE), Monica Hohlmeier, i-a transmis o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care i-a comunicat că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, invocând că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Estonia, care se afla în aceeași situație, a decis să își retragă candidatul, potrivit Euractiv.com. Premierul estonian Juri Ratas a anunţat că ţara sa va trebui să se descurce fără să fie reprezentată în comisia lui Jean-Claude Juncker, mai ales în contextul în care Kadri Simson, nominalizată pentru postul de comisar interimar, va face parte din noua Comisie Europeană. Componenţa noii Comisiei Europene, în care Kadri Simson va deţine portofoliul Energiei, a fost anunţată marţi de Ursula von der Leyen. Noua Comisie își preia mandatul la 1 noiembrie.