​EXCLUSIV. Document: Meleșcanu apare că a aprobat un memorandum privind cauza Dragnea contra României de la CEDO

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 10 septembrie 2019, 17:36 Actualitate | Esenţial


Teodor Melescanu
Foto: Agerpres
​Senatorul Teodor Meleșcanu, pe când era ministru de Externe în guvernarea Dăncilă, apare că a semnat un memoriu, a cărui copie a intrat în posesia HotNews.ro, privind linia de apărare a agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Dragnea contra României. Memorandumul era datat 11 martie 2019 și privea procesul de la CEDO în care fostul președinte al PSD, Livu Dragnea, pe atunci aflat în libertate și în funcție, încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru ca ulterior să poată cere în țară o revizuire a condamnării lui în dosarul Fraude la Referendum (la finalul articolului poate fi văzută copia după documentul din 11 martie).

Memorandumul intern, din data de 11 martie 2019, a fost înaintat lui Meleșcanu de către agentul guvernamental la CEDO de atunci, Viorel Mocanu, conform documentului intrat în posesia HotNews. Pe documentul intrat în posesia HotNews.ro apare în fotocopie și semnătura lui Teodor Meleșcanu, la „Aprob”.

Ca să punem documentul în context, amintim că în anul 2016 Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Fraude la Referendum, fapt care avea să-l împiedice apoi să ia funcția de prim-ministru al României, ca președinte al PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare din 2016. Așa se face că, în anul 2017 Liviu Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român prin care spera să obțină apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul. Aceasta după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.

Foarte pe scurt, Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O' Connor, a invocat jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

În 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO, de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia.

În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar. În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu.

În 11 martie 2019, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care menționează aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea, așa cum a arătat HotNews pe larg.

Conform copiei intrate acum în posesia HotNews.ro, tot din 11 martie datează și un memorandum intern cu tema: „Observațiile Guvernului României cu privire la comentariile reclamantului și cererea de satisfacție echitabilă în cauza Dragnea Liviu-Nicolae împotriva României (termen CEDO 11.03.2019)”.

Observațiile lui Viorel Mocanu din 11 martie 2019, trimise la CEDO, au fost primite cu entuziasm de avocatul lui Dragnea, care a arătat Curții de la Strasbourg că astfel guvernul român îi dădea dreptate reclamantului Dragnea, așa cum a relatat HotNews.ro în luna mai, după ce a consultat documentele în Franța.

De altfel și în memorandumul care apare ca fiind semnat de Teodor Meleșcanu (în fotocopia obținută acum de HotNews.ro), se arată, printre altele, că prin procedura urmată la ÎCCJ pentru sentința definitivă de condamnare a lui Dragnea „totodată se încalcă principiul fundamental ce reglementează secretul deliberării”.

 • „Cu privire la comentariile reclamantului (Liviu Dragnea - n.r.), cu toate că acesta face în general referiri la elemente care au fost deja declarate de Curte ca fiind inadmisibile prin comunicarea din data de 25.10.2018, memoriul anexat cuprinde o analiză comparativă a normelor interne care reglementează procedura de redactare și semnare a hotărârilor judecătorești, cu precădere cele ce emană de la ICCJ.
 • Din maniera în care Curtea s-a adresat Guvernului, chiar dacă aceasta i-a cenzurat reclamantului pretențiile, din perspectiva faptului că a admis peste termenul legal notele acestuia, se întrevede o preocupare legitimă pentru reglementarea procedurii cu privire la redactarea și semnarea hotărârilor judecătorești de către magistratul sau magistrații, indiferent că este vorba de complete unice sau colegiale, care au luat parte la declanșarea etapelor procesuale. Suplimentar, așa cum am arătat în memoriul anexat, Curtea a comunicat Guvernului și alte cauze similare care au ca obiect pretinse încălcări ale dreptului la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6, alin. 1 la Convenție, de către aceiași magistrați de la ICCJ.
 • Din statutul magistratului asistent de la ICCJ, prev. de disp. art. 71 din Legea 303/2004 și art. 51 alin. 3) lit. m) din Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a ICCJ, prin faptul că i se conferă drept de vot consultativ la deliberare, cât și prin faptul că acesta redactează și motivează hotărârile adoptate, reiese ideea că acesta este asimilat judecătorului, cu drepturi depline, însă totodată se încalcă principiul fundamental ce reglementează secretul deliberării” - se arată în memorandumul privind linia de apărare a Guvernului Dăncilă la CEDO în procesul cu Dragnea.

Astfel, în documentul intrat în posesia HotNews.ro se arată că pe 11 martie 2019 se propunea „aprobarea argumentației expuse mai sus și dezvoltate în memoriul anexat, cuprinzînd pozița Guvernului la comentariile reclamantului și la cererea sa de satisfacție echitabilă și transmiterea memoriului anexat la CEDO”.

Ce spunea Meleșcanu după ce a intrat Dragnea la închisoare

HotNews.ro a încercat marți să-l contacteze telefonic pe Teodor Meleșcanu pentru un punct de vedere, dar nu am reușit să luăm legătura cu senatorul (probabil era și ocupat cu alegerile din Senatul României, unde candida pentru funcția de președinte al acestui for). Reamintim însă că pe 4 iulie 2019, după alegerile europarlamentare și după condamnarea și încarcerarea lui Liviu Dragnea, Teodor Meleșcanu, încă ministru de Externe pe atunci, a susținut că el nu i-a dat un mandat agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, în funcție atunci.

„Agentul CEDO este cel care reprezintă România în toate cauzele în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. În ceea ce privește concluziile în dosar, oricine poate, în orice moment, dacă este agent și are autoritatea respectivă, să prezinte puncte de vedere. Este vorba despre puncte de vedere juridice, care nu intră în competența mea. Din acest punct de vedere, agentul CEDO poate să facă și să exprime poziția de agent în orice situație.

Întrebat expres de HotNews.ro dacă agentul statului român la CEDO avea nevoie de un aviz sau mandat de la ministrul de Externe pentru o nouă linie de apărare a statului în procesul de la Strasbourg cu Liviu Dragnea, Teodor Meleșcanu a răspuns:

„Păi dacă ar fi să dau mandat pentru fiecare concluzie..., avem în jur de 9.000 de dosare la grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, așa că vă dați seama că n-aș face altceva decât să semnez hârtii”.

Declarația lui Meleșcanu a fost singura poziție oficială dinspre Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea HotNews.ro, Mocanu refuzând să comenteze.

Iată însă că Meleșcanu apare acum ca semnatar al memorandumului privind apărarea României la CEDO în cauza Dragnea contra României, conform copiei intrate în posesia HotNews.ro.

Între timp, din august 2019, avocatul Viorel Mocanu a demisionat din funcția de agent al Guvernului la CEDO după ce, pe 5 iulie 2019, îi trimisese premierului Viorica Dăncilă, peste capul lui Meleșcanu, un raport de activitate în care se plângea că el nu avea suficienți subalterni pregătiți bine, cu care să lucreze la MAE.

În locul lui Mocanu, Dăncilă a numit-o în funcția de agent guvernamental la CEDO, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, pe Simona Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională. La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24705 vizualizari

 • -51 (57 voturi)    
  aaa (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:06)

  cucuveauamov [utilizator]

  Dragnea n-are voie la CEDO, am inteles. Sa se multumeasca cu justitia de la K14.
  • +20 (28 voturi)    
   rusia la post!! (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:36)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Nu mai aveti oameni, bai bolshe! Apelati la Muzeul Antipa, sectia politica inferioara!!!
  • +8 (12 voturi)    
   N'are voie sa transforme avocatul (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:46)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   statului in avocatul lui personal, dar un mafiot ca el a putut asta iar un prost ca tine o accepta ;)
  • +8 (12 voturi)    
   Pablito nu (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:04)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu are voie...a furat de la copii
   • 0 (0 voturi)    
    Hmmm (Joi, 12 septembrie 2019, 2:59)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Este vorbe despre dosarul ''Fraude la Referendum'', citeste inainte sa scrii. ;)
  • +8 (12 voturi)    
   ai probleme de logica (Marţi, 10 septembrie 2019, 20:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dragnea poate sa se adreseze si lui Dumnezeu, avandu-l avocat pe Hristos, atata timp cat nu il numeste sau mituieste pe Sf. Petru sau pe Scaraotchi.
   E suficient de plastic?

   Dragnea l-a pus pe Melescanu sa il numeasca pe un neica nimeni care reprezenta apararea Romaniei la CEDO (adica sa nu ia amenzi si sa nu creeze precedente de contestare in justitie a deciziilor), iar ala decide (cu acordul superiorului Melescanu si al PM, care o fi fost) sa schimbe linia de aparare in admiterea ca justitia l-ar fi defavorizat pe Dragnea.
   Capisci?
  • +1 (1 vot)    
   las' bre ca pate nimic (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:34)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   om batran, oleaca senil, de profesie sie din tinerete, aldist prin intamplare(!), a pus si el umarul la bunu' mers al coalitiei de guvernare, pt. bunul mers al guvernarii.
 • +23 (33 voturi)    
  Carevasazica favorizarea faptuitorului (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:31)

  newIook [utilizator]

  SI D-l MLS (ca sa ii citam si nr de inmatriculare) incerca sa condamne Romania la CEDO. Adica facea parte dintr-o grupare antiromaneasca, antistatala.

  Eu zic sa invete Internationala, ca mai stim pe unul care a mestecat plumb pentru inalta tradare de tara.
 • +16 (18 voturi)    
  dinozaurul rosu (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:11)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Aceasta fosila comunista ar fi trebuit dusa cam de mai mult timp la Muzeul Antipa si nu sa fie propusa la sefia Senatului Romaniei !Sunt curios daca a recunoscut ca fost ofiter acoperit in vechiul regim !!??
 • -29 (35 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:32)

  Sah [utilizator]

  Oooooo, Dragnea a indraznit sa se adreseze justitiei europene.
  Este clar ca Dragnea este un dictator! ;)
  kovesi fuge la ue si cerseste imunitate/ajutor si este sustinuta de pdl/pnl iar Dragnea nu are voie sa ceara o judecata legala si neimplicata politic.
  Vad ca gandirea stalinista nu numai ca nu a disparut, ba chiar adevenit ''noua gandire democratica''. ;)
  • +14 (20 voturi)    
   probleme de logica? mai citeste o data (Marţi, 10 septembrie 2019, 20:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Dragnea poate sa se adreseze si lui Dumnezeu, avandu-l avocat pe Hristos, atata timp cat nu il numeste sau mituieste pe Sf. Petru sau pe Scaraotchi.
   E suficient de plastic?

   Dragnea l-a pus pe Melescanu sa il numeasca pe un neica nimeni care reprezenta apararea Romaniei la CEDO (adica sa nu ia amenzi si sa nu creeze precedente de contestare in justitie a deciziilor), iar ala decide (cu acordul superiorului Melescanu si al PM, care o fi fost) sa schimbe linia de aparare in admiterea ca justitia l-ar fi defavorizat pe Dragnea.
   Capisci?
   • 0 (0 voturi)    
    Hmmm (Joi, 12 septembrie 2019, 3:08)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Vad ca repeti niste cuvinte fara sens si te crezi foarte documentat. ;)
    Citeste Atributiile Avocatului Poporului...si pe urma treci la sfinti.
    ''Atribuţiile Avocatului Poporului
    ''Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.''

    Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile:
    - din oficiu
    - la cererea:
    a. persoanelor fizice - fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase
    b. societăţilor comerciale
    c. asociaţiilor
    d. altor persoane juridice
 • +9 (9 voturi)    
  Mari patrioti (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:34)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Cand sunt criticati, guvernantii ii acuza pe cei care sustin criticile ca dau in Romania (ca si cum "statul sunt ei") si ca nu sunt patrioti. Pe de alta parte, sustin infractorii in procesele contra statului. Mari patrioti si iubitori de tara...
 • +12 (18 voturi)    
  Chiar mira pe cineva (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:53)

  florinos [utilizator]

  Chiar mira pe cineva acest servilism ca pe vremea comunismului ? Liviu Dragnea era conducatorul din umbra a intregului Guvern si a intregii țări.

  Meleșcanu face ce stie mai bine ca sa prinda o functie si ca sa-si bage in față rudele.
  • +3 (5 voturi)    
   hai ca miroase a puscarie rau... (Marţi, 10 septembrie 2019, 22:34)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   hai ca miroase a puscarie rau...
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 20:20)

  [anonim]

 • -6 (8 voturi)    
  timing (Marţi, 10 septembrie 2019, 21:09)

  Ademordna [utilizator]

  Cum se face ca imediat ce e Melescanu is tradeaza seful de partid si-i ia locul apare si dosarul asta?
  Nu zic ca tipul nu e sinistru si ar trebui aruncat in lada de gunoi a istoriei, ca si Tariceanu. Dar e penibil de transparenta rafuiala asta.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai e simplu. Daca dinozaurul ramanea in (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:41)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   cretacicul lui, probabil ca era iertat. Daca vrea o functie inalta, atunci trebuie sa fie curat. Sa-ti explic sa intelegi. Tu iti inseli nevasta, vecinii stiu, dar tac din gura, ma rog, e omeneste. dar daca vrei sa fii primar in satul tau, atunci fii sigur ca o sa faca public ce faci tu. Si este normal asa. Daca vrei functie publica trebuie sa fii curat. Daca esti dalmatian, stai in cusca ta.
   • 0 (0 voturi)    
    again, timing (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:53)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    1. Melescanu nu a stat in cusca lui. Avea deja functii publice inalte.
    2. Intrebarea mea era de ce acum, nu de ce. Daca Slabiceanu stia ca e dalmatian, de ce nu l-a dat in gat mai devreme, atunci cand a aflat? E om de baza in partidul lui, nu are el interes sa aiba un partid curat?
    Asa ca nu ii pot pune in carca Scarbiceanului intentii onorabile, sorry not sorry.
    Iar sa numesti astfel de personaje (ambele) dalmatieni este incorect caci petele ii acopera cu totul si este o insulta pentru dalmatieni.
    • +1 (1 vot)    
     E corect (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:13)

     mullard [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

     Dar politica e plina de idioti utili. Cand nu mai sunt utili, raman doar idioti.
 • +8 (8 voturi)    
  Bronotozaurul komunist (Marţi, 10 septembrie 2019, 21:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E in stare de orice aceasta creatura ordinara, inhăitata cu gastile de infractori care au distrus Ro (PSD; ALDE; APR;)
 • +1 (1 vot)    
  Ei, și ? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:56)

  Zagura [utilizator]

  ...și așa a ajuns d-l Meleșcanu șeful senatului. Al doilea om în stat a activat (mai activează ?) contra României și a mai și mințit. Iar opoziția nu vrea alegeri anticipate ! Eu, muritor de rând ce concluzie să trag ?Sau trebuie doar să înghit pe nemestecate așa zisele știri "senzaționale, incredibile, colosale, nemaipomenite, monstruoase, fantastice", referitoare la crime, răpiri, accidente, violuri (astea de preferință cu polițiști), ce rochie a îmbrăcat ducesa "de nu știu-cum" sau dacă ixuleasca și-a pus silicoane înainte sau după divorț, etc ? Iar presa autodeclarată foarte independentă le cântă abitir în strună deoarece astfel de știri cere piața.
 • 0 (0 voturi)    
  daa ? :) (Joi, 12 septembrie 2019, 14:21)

  jescu [utilizator]

  Poate ne deschide un process ca-i datoram 1 miliard de euro, si mai da si directiva sa fie pierdut procesul :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by