Interviu. Ce-i mână pe soldații români în Afganistan: „Dacă ar fi pentru bani aș pleca să lucrez în UE. Nu să mă expun sau, Doamne ferește, să nu mă mai întorc acasă”.

de Gabriel Bejan, Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Marţi, 10 septembrie 2019, 17:21 Actualitate | Esenţial


colonelul Daniel Degeratu și locotenentul Florin Oprea
Foto: Hotnews
Am stat de vorbă cu doi militari români care au luptat în Afganistan despre viața și provocările cu care se confruntă soldații într-un teatru de operații atât de sângeros și complicat, cum este să fii rănit de talibani și să vrei să te întorci pe front, sindromul stresului posttraumatic și alte subiecte foarte fierbinți în aceste zile.

Situația din Afganistan pare acum mai complicată ca oricând, după ce americanii au început să-și negocieze retragerea trupelor iar în această lună vor avea loc alegeri prezidențiale în această țară. Doi români au murit săptămâna trecută la Kabul în urma unor atacuri sângeroase ale talibanilor, iar trupurile lor au fost repatriate astăzi.

În acest context complicat, am stat astăzi de vorbă, la interviurile Hotnews.ro LIVE, cu doi militari români care au luptat în Afganistan. Este vorba despre colonelul Daniel Degeratu, șef birou operații la Comandamentul forțelor întrunite, și locotenentul Florin Oprea, care în 2016 a fost rănit în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în Afganistan.

Interviul complet puteți să-l vizionați mai jos:

Mai departe, puteți citi cele mai importante declarații ale celor doi militari.

Domnule colonel, ce se întâmplă în acest moment în Afganistan? Este o situație mai complicată decât acum un an, de exemplu?

Colonel Daniel Degeratu: Dacă vorbim de situația de securitate din Afganistan, din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat mare lucru în ultimii ani. Astfel de incidente au fost tot timpul.

Totuși pare că e ceva mai mult. Sunt atacuri în fiecare zi. Sau e doar o percepție?

D.D. Nu este doar o percepție este o realitate, având în vedere că în acest an au loc alegeri prezidențiale în Afganistan, plus procesul de pace care se negociază de ani buni. Pe acest fond au crescut și incidentele de securitate în care sunt implicați atât militari NATO cât și civili.

Câți militari români avem în acest moment în Afganistan?

D.D. La momentul acesta, armata României are în Afganistan 760 de militari care execută misiuni de protecție a forței, misiuni de consiliere, asistență și instruire a forțelor de securitate afgane. Încercăm să-i ajutăm pe aceștia ca, în cel mai scurt timp, să poată avea grijă de țara lor, să poată să păstreze acest climat de securitate și de protecție a populației afgane.

Sunt și femei printre militarii români din Afganistan?

D.D. Da, în cadrul structurilor pe care le avem în Afganistan, sunt femei în funcții de stat major, de comandant de pluton, comandant de patrulă, în funcții de consiliere.

„Militarii afgani pot trece ușor dincolo, de partea talibanilor”Suntem în Afganistan din 2002. Puteți să-mi spuneți la ce tip de misiuni au participat militarii români de acolo din 2002 până acum?

D.D. Misiunea ISAF (International Security Assistance Force) a durat din 2002 până în 2014. În toți acești ani am avut forțe desfășurate, de capacitate mai mare, batalion, la un moment dat două batalioane, o structură de comandament Combat Team în provincia Zabul.

Eu am participat la această misiune în Zabul, unde armata României a avut dislocate la un moment dat chiar două batalioane cu zone de responsabilitate în provincia respectivă. Am lucrat împreună cu militarii americani, Zabul este una dintre cele mai periculoase provincii, aveam companii dislocate în diferite puncte ale provinciei care erau responsabile de asigurarea securității pe autostrada A1 și în centrele districtuale.

Toate misiunile au fost executate în comun cu militari și polițiști afgani.Sunt de încredere militarii afgani în general?

D.D. Din experiența proprie aș putea să vă spun că sunt de încredere, dornici să-și apere țara, dornici să învețe. În schimb, bariera aceasta culturală care există în zonă este uneori greu de depășit. Adică pot trece ușor dincolo de partea talibanilor.

Ce-i determină pe unii dintre ei să treacă în partea cealaltă?

D.D. Sunt factori ideologici, culturali, de religie.

Au fost și situații care i-au privit pe militarii noștri când forțele afgane au trecut de partea talibanilor?

D.D. Da, s-a întâmplat în 2016, într-o bază a poliției afgane din Kandahar. S-a mai întâmplat și anul trecut tot în Kandahar. Din păcate în cazul din 2016, am avut doi militari uciși în luptă.

Ce s-a întâmplat atunci mai exact?

D.D. Au fost niște militari afgani care au întors armele împotriva celor care erau acolo să-i ajute.

Și s-a făcut vreo anchetă ca să se afle ce s-a întâmplat cu ei?

D.D. Ancheta a avut loc la nivelul misiunii Resolute Support...toți militarii români sunt pregătiți pentru aceste misiuni sunt pregătiți să afle indicii de insider attack, cum îi spunem noi, acționăm după proceduri, cunoaștem ce avem de făcut însă..

Ce aveți de făcut mai concret?

D.D. Când se execută o misiune, se face pregătire de intelligence, se repetă modul de acțiune la diferite tipuri de atacuri..

La ce tipuri de riscuri sunt expuși militarii români care participă la astfel de misiuni?

D.D. Cele mai frecvente sunt aceste atacuri cu dispozitive improvizate de diferite tipuri. Alt tip de atac este cel cu mașină capcană, sunt atacuri cu foc direct asupra patrulelor…

Atac direct cu ce tip de armament?

D.D. Armament ușor, de infanterie, inclusiv aruncător de grenade. Mai rar sunt atacuri cu profil extins, combinate, de asemenea atacuri cu diferite tipuri de rachete asupra bazelor militare unde sunt dislocați militarii coaliției.


Locotenentul Florin Oprea (stânga) în Afganistan


Domnule locotenent, ați fost rănit în Afganistan. Povestiți-ne cum s-a întâmplat?

Locotenent Florin Oprea: În 2016, batalionul în care eram a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan, iar pe timpul unei patrule în aria de responsabilitate, mașina în care ne aflam a inițiat un dispozitiv improvizat.

Adică a călcat pe o mină?

F.O. La momentul actual talibanii folosesc HME (home made explosive) care este o combinație între azot și foarte multe lucruri..

Își fac aceste bombe în casă?

F.O. Exact și sunt chiar foarte inovativi. De aceea suntem implicați în acest război hibrid, nu mai este un război ca pe timpuri. Revenind la incident, mașina a fost răsturnată, trei dintre noi am fost mai grav răniți și evacuați în Germania într-un centru de recuperare, după care, după o lună de zile, eu am decis să mă întorc în teatrul de operații și să-mi continui misiunea până în martie 2017.

Unde ați fost rănit?

F.O. Au fost plămâni perforați, fractură, coloana este și acum afectată și foarte multe lovituri, printre care și la cap. Dar nu au fost foarte grave, spre deosebire de colegii mei care au fost mult mai grav răniți. Echipajul era format din cinci militari români și un interpret afgan.

De ce ați vrut să vă întoarceți așa de repede în Afganistan? E un pic ciudat.

F.O. În Germania am făcut fizioterapie foarte mult și, vorbind cu băieții, cu colegii mei, familia mea de acolo din Afganistan aș putea spune, pur și simplu am simțit nevoia să ajung din nou acolo și să fiu alături de ei. Să ne respectăm promisiunea: mergem acolo, terminăm misiunea și ne întoarcem toți acasă. Din păcate, doi dintre colegi nu s-au mai putut întoarce și ne-am reîntâlnit la sfârșitul misiunii. Dar nu am putut să-mi las colegii acolo.

Dar familia de aici de acasă ce a zis?

F.O. Vă dați seama că nu au fost de acord.

Cum a fost în prima misiune, imediat după întoarcerea în Afganistan. V-a fost frică?

F.O. În prima misiune am ieșit cu mașina exact unde am avut incidentul. Au fost cinci secunde când m-am gândit la asta, exact când m-am urcat în mașină. După aceea au revenit toate la normal. Suntem pregătiți să facem lucrul acesta, pentru asta ne antrenăm, din păcate se întâmplă, știm unde plecăm, nu mergem acolo să ne distrăm.„Dacă ar fi pentru bani aș pleca undeva în UE să lucrez ca altceva. Nu în armată”Unul din cititori ne scrie că românii ar da și șpagă să prindă o misiune în Afganistan, în timp ce americanii vor să plece acasă. Întrebarea firească este: merită să mergeți acolo?

F.O. Merită. Este o experiență și de viață extraordinară, asta este meseria pe care ne-am ales-o, mergem să ne apărăm țara și interesele acesteia și este foarte bine pentru cariera pe care o urmăm. Poate multă lume crede că mergem acolo doar pentru bani. Dar nu mergem pentru bani.

Am văzut foarte multe comentarii că românii se duc acolo pentru bani pentru că lefurile sunt foarte mici acasă, că banii de acolo sunt foarte mulți. Ce răspundeți la aceste afirmații?

F.O. Dacă ar fi pentru bani aș pleca undeva în UE să lucrez ca altceva. Nu în armată. Nu să mă expun sau, Doamne ferește, cum se tot întâmplă să nu mă mai întorc acasă.

Cât câștigă un militar român în Afganistan?

D.D. Drepturile financiare ale militarilor din Afganistan sunt stipulate foarte clar în Legea 121 din 2011. Din cooperarea pe care am avut-o cu partenerii de coaliție în Afganistan, militari americani, bulgari, germani etc suntem la un nivel de salarizare bun, sigur tot timpul ai vrea să câștigi mai mult.

Eu, ca militar de profesie, sunt de la 14 ani în armată, consider că orice militar român ar trebui să participe la o astfel de misiune deoarece suntem parte a NATO, toate națiunile fac același lucru. Cariera militară este făcută pe reguli și regulamente.

F.O. Am depus un jurământ pentru asta.

Cum este, în general, viața în Afganistan?

FO: Este un mediu total nou, din primul moment în care ajungi până te întorci acasă. Pe lângă antrenamentele pe care le facem înainte, în fiecare zi te lovești de o provocare nouă. În fiecare zi în patrulă, cu colegii afgani, nu știi niciodată dacă sunt de partea ta sau nu. Sau sunt infiltrați. Erau de încredere, lucram bine cu ei, dar se puteau schimba.

E un stres foarte mare să stai în fiecare zi și să nu știi dacă te vei întoarce în bază. Dar ne adaptăm, la asta suntem foarte buni, noi românii. Poate și din acest motiv suntem atât de apreciați.

Noi am tot fost în teatrele de operații, în Afganistan, Irak, Angola. Iar d-voastră ați fost în armată în toată această perioadă. Cum au schimbat aceste misiuni armata română? Este armata altfel decât era acum 15 ani?

D.D. Toate structurile care au fost în misiune în aceste teatre de operații sunt instruite la un nivel înalt și pot face față provocărilor din ziua de astăzi. În ce se vede această pregătire? Se vede în faptul că noi ne pregătim acasă pentru apărarea acestei țări.

În România s-a vorbit destul de puțin despre sindromul stresului posttraumatic. A fost o perioadă când armata nici nu recunoștea că există așa ceva, de parcă militarii români erau de fier…

FO (zâmbește): Da, românii sunt intangibili...

Ce face armata pentru oamenii care suferă de sindromul stresului posttraumatic? Cum îi ajută pe militarii care se întorc să se reintegreze în societate?

D.D: Orice structură care revine din teatrul de operații urmează un program de recuperare, o vizită medicală, evaluare psihologică, în ultimii ani se dezvoltă și la nivelul României acest tip de consiliere post-traumatică, nu cred că avem cazuri depășite…

La ce vă referiți când spuneți cazuri depășite?

D.D. Cazuri de militari care să fie afectați foarte mult din punct de vedere psihologic.

Eu cred că mai degrabă se încearcă să se ascundă aceste probleme, nu că nu ar exista…

D.D. Nu. Când apar, ele sunt gestionate de structuri specializate din armată, se intră într-un program de consiliere. Există și altfel de programe cum este Invictus desfășurat de armata română, un program de recuperare prin sport. Sunt foști militari care au fost în teatrele de operații, unii dintre ei sunt răniți, este un program la nivel mondial.D-voastră domnule Florin Oprea faceți parte din Invictus.

F.O. Da, sunt în lotul României pentru jocurile de la Haga din 2020. Încercăm să ne recuperăm prin sport, să arătăm lumii că putem fi din nou în largul nostru că putem face aproximativ ceea ce făceam și înainte. Sunt colegi răniți, poate cu dublă amputație care continuă să facă sport. Acest program este special pentru militarii răniți în Afganistan.

Un cititor face o afirmație care sună așa: România participă la un război care nu este al nostru. Vă simțiți ca participând la un război care nu e al nostru?

DD: Nu aș putea spune acest lucru, România nu este singură pe această planetă, facem parte din tot felul de coaliții și alianțe, armata României răspunde prezent la aceste cerințe,

În ceea ce privește înzestrarea armatei. Se resimte nevoia unor dotări moderne? În Afganistan, de exemplu, suntem la fel ca ceilalți sau mai prejos?

D.D. Toată armata resimte nevoia de modernizare, sunt programe de retehnologizare. Totuși în Afganistan suntem beneficiarii unei tehnici de luptă de ultimă generație.

Dar această tehnică nu există la nivelul întregii armate.

La nivelul întregii armate ea nu există.

Ce le transmiteți oamenilor care se întreabă în continuare de ce mor militari români în Afganistan?

DD: În Afganistan se moare pentru că este în desfășurare un război. Asta putem să le spunem oamenilor.

FO: Prefer să nu răspund la această întrebare.

Ați mai vrea să mergeți în Afganistan, mai ales după ce ați fost rănit?

FO. Da, dacă nu voiam să mai particip puteam să aleg să nu mă mai întorc după perioada din Germania. Pentru asta am intrat în armată, la fel ca domnul colonel, de la vârsta de 14 ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23795 vizualizari

 • +15 (39 voturi)    
  cam abereaza soldateii (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:42)

  Kosmos [utilizator]

  Eu ce am intalnit fosti soldati spun ca siau facut situatie in Afganistan si daca nu erau banii nusi riscau viata
  • +14 (22 voturi)    
   Să câștige el în UE banii din Afganistan! (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:00)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   În Europa dacă se duce militarul în cauză nu castiga nimic. Trăiește în sărăcie pe ajutor social. Nu face el în Occident banii pe care-i ia de pe urma misiunilor din Afganistan unde are mâncare și cazare asigurate plus salariu de nivel West European. În rezumat economiseste tot ce primește și în 2 ani isi cumpara apartament la București.
   • -2 (4 voturi)    
    sau nu (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:26)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui simplex1

    sau vine acasa cu picioarele inainte... vine cu ceva riscuri afacerea asta de care zici.

    Daca ar fi asa de succes retzeta, de ce nu e coada la inrolari?
   • +1 (1 vot)    
    nici chiar asa ... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:01)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Salariile sunt mari fata de restul romanilor, dar nu iti iei apartament in 2 ani. A fost o ruda de-a mea, avea 2000 euro.
  • +5 (11 voturi)    
   Gramatica, bat-o vina (Marţi, 10 septembrie 2019, 20:26)

   aBola [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Spui tu ceva, dar modul in care o faci ...
   Comentariul e de bun simt, insa gramatica ta e ...

   si-au nu siau
   nu-si nu nusi
  • 0 (2 voturi)    
   Are domne' situatie, ce mai... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:36)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Eu am intalnit soldati care si-au mai multe "situatii", iar eu crezand ca iti faci "situatie" doar cu facturi luate de la marginea Colentinei. Tu ai reusit pana azi sa iti faci "situatie"?
  • +1 (3 voturi)    
   o precizare (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:24)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

   o precizare, nu neaparat la ce ai scris (din ce am mai discutat si eu, e perfect adevsarat ce zici).

   In ultima vreme, marefer aici la epoca lui Oprea, s-a tot mediatizat fortat o imagine a amartei romana. Armata romana e compusa din doua parti, ca sa fim clari:

   1. Soldatii - armata aia care merge la inundatii, intervine la dezastre, cre se intoarce acasa de cine stie pe unde cu picioarele ianinte, etc. si
   2. ofiterii foarte superiori - aia cu pensii mega speciala, bonusuri, implicati in politica, care se bat in piept ce patrioti sunt, si care se lauda ca se baga la inundatii si la dezastra si ca se sacrifica zi de zi pentru binele tzarii.
  • +5 (5 voturi)    
   bineinteles ca banul este motivatia principala (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:24)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   daca nu chiar singura motivatie. Nu te duci acolo din mandrie nationala, sa te impuste talibanii sau sa calci pe mine (mai ales ca talibanii nu au nici cea mai mica intentie sa atace Romania).
   Sotul verisoarei mele a fost in 4 misiuni in Afganistan, si s-a dus acolo pentru bani. Intai se dadea spaga ca sa pleci, pentru ca salariul era de 2000 euro pe luna. Apoi nu cred ca se mai da spaga, nici nu mai stiu cat e salariul, dar tot ptr bani se pleaca. Sotul verisoarei a plecat ca nu se mai descurcau cu ratele la banci, si, desi ii era frica, vara-mea il tot impingea de la spate: mai du-te, mai du-te, sa mai facem bani pentru casa.
   In rest, stresul in Afgansistan este imens: se trage, nu ai liniste, poti fi oricand atacat. Multi au ramas cu sechele psihice dupa aceste plecari.
   • +1 (3 voturi)    
    cunosc si eu un tip care a luptat in Afganistan (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:34)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Era in niste trupe speciale, s-a antrenat (stagii complete de pregatire) cu Navy Seals in US.

    A participat la tot felul de misiuni ca in filme. Sniper si sef de pluton.
    De la misiuni de curatare de pirati a navelor din Aden (absolut senzational ce mi-a povestit de acolo, de la logistica pana la modul de abordare si shootingurile de pe nave) pana la rescue&cover mission in Afganistan
    Una din misiunile de salvare la care a participat a inspirat un film (The lone survivor)

    Un tip simplu, fara multa educatie, dar care vorbea curat si fluent si intelegea politica si valorile civilizatiei mai bine decat snowflake-sii care merg la cursuri de incluziune, diversitate si multiculturalism.

    Se vedea scoala militara americana si mediul f dur in care s-a format.
    A fost in echipe mixte cu soldati americani, a fost ranit si el si colegi de-ai lui, nu au lasat pe nimeni in urma.

    Ce vreau sa spun: nici vorba de sindrom posttraumtaic sau mecenariat ieftin de tip "vreau niste bani si sa scap cu viata".

    Tipul intelege pt ce a luptat si nu regreta.
    A ramas cu pasiunea pt arme de asalt - are o colectie scumpa acasa, cum rar intalnesti in Romania.

    Il respect f mult pt ce este si pt ca a luptat sa apere valorile in care cred.

    God bless America. Si desigur, Romania.
    • +1 (3 voturi)    
     zxzxzxz (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:37)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     ADEVARAT CE SPUI ! Si eu cunosc două familii care sunt în aceeasi situatie. Nu mi-a venit să cred , desi le cunosteam de mult. Sotii nu sunt ultra educati,dar sunt foarte clari si fermi în principii.
  • +1 (3 voturi)    
   xzxzxzx (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:28)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Din fericire nu toti românii gândesc precum gândești tu . E adevărat că sunt foarte multi care gândesc însă ca si tine.
 • +14 (42 voturi)    
  daca nu merg pentru bani (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:45)

  cucuveauamov [utilizator]

  atunci sa mearga fara sa primeasca bani, doar intretinere cu strictul necesar. Cind lupti pentru pacea pe Pamant, nu te impiedici in cateva mii de euroi / dolaroi, nu?
 • +14 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:59)

  [anonim]

  • -6 (24 voturi)    
   da, pentru ca tara lui (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:52)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui

   si a noastra este parte a unor structuri militare, a unor coalitii. si punem cu totii umarul daca vrem sa facem parte din ele. daca nu, putem iesi. dar nu poti sa ai si protectie cand iti trebuie, si sa stai si deoparte cand ai chef. sunt raspunderi si beneficii, cum e intotdeauna.
   • +6 (18 voturi)    
    serios? (Marţi, 10 septembrie 2019, 22:11)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui clam

    Si cum de am ajuns sa luptam acolo? Ce spune "coalitia" aia? Afganistanul a atacat SUA si nu stiam eu?
    • 0 (2 voturi)    
     eu din cate stiam (Miercuri, 11 septembrie 2019, 15:07)

     clam [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     ordinele se executa, nu se discuta. sigur, noi aici in spatele tastaturii putem sa despicam firul in patru, ca americanii sunt niste nemernici, ca mai bine cu rusii (sau ce opinii aveti dvs, va privesc), dar militarii nu asta au de facut, de dezbatut . eu, personal, nu am chef sa-i platesc pentru "opiniile" lor.
     altfel, problema e simpla> nu vrei sa participi, iesi din nato, ca nu ne tine nimeni cu forta. asta spuneti, ca e mai bine afara decat inauntru?
   • +6 (20 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 23:05)

    [anonim] i-a raspuns lui clam

    • 0 (2 voturi)    
     asta deja e alta discutie (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:55)

     clam [utilizator] i-a raspuns lui

     daca e cazul sa fim acolo sau nu... bine, si noi precum cainele raios, cu coada pe sus... romanii cu nationalismul lor stupid, ei se bat doar cu turcii. sau cu ungurii. discutia asta este la nivel international, daca e cazul sau nu sa fie retrase trupele, care sunt din zeci de tari, apropo, nu suntem noi, romanii, care se jertfesc pentru straini, vai vai. sunteti ramasi cu sute de ani in urma... trebuia sa ramanem noi mandri si demni, luptand cu rusii vitejeste si sa vedem unde ajungeam... caci discutia nu e despre americani, despre invaziile lor, ci despre interesul nostru, pana la urma. ca nu suntem acolo pentru interesele americanilor, ci pentru a beneficia de protectia aliantei, la o adica. sa nu fim ipocriti.
   • +4 (6 voturi)    
    a mai fost unul care a gandit ca tine (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:26)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui clam

    Se numea maresalul Antonescu si, de dragul respectarii aliantei cu Germania, a mers cu armata pana in stepa kalmuca si pana la Stalingrad. Urmarea? La Stalingrad au murit 300 000 de-ai nostri, in mai putin de o luna.
    • -2 (4 voturi)    
     da, e fix aceeasi situatie (Miercuri, 11 septembrie 2019, 15:03)

     clam [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     cu alte cuvinte, vi se pare ca si acum suntem in tabara gresita? vreti la taica putin?
  • +1 (3 voturi)    
   destabilizare tarilor islamice (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:37)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui

   afecteaza sigur pacea regionala.
   te trezesti cu tabere de antrenament fara numar, cu prozelitism jihadist scapat de sub control...si dupa aia te miri de ce explodeaza bombele in Europa (ca de amaratii aia de acolo oricum nu ne pasa)

   dincolo de asta...nu e mai bine sa faci un mediu sigur din tarile astea, decat sa ai milioane de refugiati in Europa?
   • +1 (3 voturi)    
    Pentru că regimul taliban ... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:44)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui jondo

    din Afganistan era un exemplu de stabilitate în ţările islamice ... nu-i aşa?
 • +8 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:02)

  [anonim]

 • +7 (15 voturi)    
  eu nu inteleg (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:49)

  clam [utilizator]

  de ce nu sunt trimisi toti militarii, prin rotatie, si fara bani suplimentari. adica cei care aleg sa nu participe stau bine mersi in tara pe salarii frumusele si fac, ce? doar "pregatire", o viata intreaga? ma rog, o viata intreaga, pana la 40 de ani sau cand se pensioneaza ei. si n-au fost niciodata in vreun teatru de operatiuni. e aberant, pentru ce sunt platiti? e normal sa mearga toti in teatre de operatiuni pentru ca romania e parte dintr-o coalitie militara. nu mai suntem pe vremea luptelor cu turcii, noi luptam de unii singuri, ne aparam patria si neamul...
  asa, deja un tanar care se gandeste la cariera militara stie ca e putin probabil ca romania sa fie atacata in timpul vietii lui, iar luptele nato sunt facultative - deci, huzur! pe banii nostri, ai tuturor.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:19)

   [anonim] i-a raspuns lui clam

   • -1 (1 vot)    
    pai sa mareasca salariile (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:59)

    clam [utilizator] i-a raspuns lui

    oricum iese statul mai bine financiar decat acum, cand sunt o multime care stau de pomana. s-ar duce tot aia care vor, dar atat. restul s-ar duce la munca unde au ei chef.
 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:54)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Ai 100% dreptate (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Asa cum am scis mai sus, sotul verisoarei a fost in 4 misiuni in Afganistan, si in toate a fost pentru bani. Ba, pentru prima, a mai dat si spaga sa plece.
   Toti se duc acolo ptr bani....nu e un lucru rau, traim in economie de piata si toti avem nevoie de bani, numai sa nu ne mai intoxice pe noi ca o fac din patriotism. Daca misiunile nu s-ar plati gras, nu s-ar duce nimeni.
 • -7 (17 voturi)    
  @ Kosmos, @ cucuveauamov, @ exilatul, @ Namaste, (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:08)

  victor L [utilizator]

  sinteti niste dobitoci.
  Mars afara!
  • 0 (6 voturi)    
   nu domnule.se numesc troli (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:55)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   isi fac si ei meseria,insa nu-si risca viata.si ei sunt inrolati,au ordine de ''lupta'' platiti la cuvant,ataca din toate pozitiile,pe mai multe conturi.tinta principala fiind reportajele care mai ridica Tara asta putin din glod,evntualele fapte bune,eroi sau simpli oameni toti sunt manjiti cu noroi.scopul urmarit fiind pierderea sperantei,increderii si mai ales inducerea ideei ca nu suntem demni,patrioti sau curajosi.
   acum vine intrebarea,de unde apar trolii,cine-i naste,unde le e casa?
   respunsul e mai mult decat evident
 • +19 (23 voturi)    
  pff (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:19)

  DoroDoro [anonim]

  Fix toti mergeti pentru bani, in UE ati lucra ca zilieri pe max 2mii de euro! Am amici care au dat spaga pt a pleca in astfel de misiuni
 • +16 (20 voturi)    
  Mancatori de ..... (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:55)

  gigiN [utilizator]

  ..... nu sunt numai in politica,ci si in armata !!!
 • +15 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 19:56)

  [anonim]

 • +9 (17 voturi)    
  Soldatelul de plumb (Marţi, 10 septembrie 2019, 20:43)

  aBola [utilizator]

  Aberatii mai mari decat cele debitate de purtatorii de arma mai rar.
  Astia se cred pe PlayStation sau XBOX.

  Izmenarilor, nu aparati nici o ROmanie in Afganistan. Va umpleti buzunarele si omorati niste amariti care-s vai de mama lor. Aparati eventual interesele altora, insa in nici un caz ale Romaniei.

  Am avut si eu fro doi vecini d'atia Rambo nu alta. Poveteau cu o satisfactie, naucitoare pentru audienta, cum impuscau ei la afgani de credeai ca isi amintesc cum loveau cu pliciul mustele vara.

  Soldatei de genul sunt sariti de pe fix. Cat de mult ... intra deja la detalii minore, insa purtatorii de arma au cel putin o doaga lipsa.

  Interviul este in esenta o demonstratie de puerilitate si lipsa de compasiune umana, combinata cu decuplarea de la lumea reala si imersia intr-una virtuala de gaming.
 • +1 (17 voturi)    
  Mai ușor cu pianul... (Marţi, 10 septembrie 2019, 21:28)

  spirache [utilizator]

  Militarii merg pt promovare, bani, servicii logistice și echipamente la care în țară doar pot visa, poate un pic de exotism și șansa de a aplica in mod real ce au învățat.Sumele nu sunt astronomice, așa că mai ușor cu pianul pe scări! Ofițerii care nu merg in Afg nu promovează, sistemul fiind f competitiv și probabil ultimul in care politicul încă nu și-a băgat coada cu loialități de partid și alte cancere. Mai mult, la nivelul socio-economico-militar avut de noi, România trebuie să fie ori cu rușii ori cu americanii. Daca nu suntem serios cu unii din ăștia, nici nu strănutăm bine și avem ba secesionisme, ba popoare moldovenești reunite, ba kosove ungurești in numele autodeterminării. Așa că din tastatura e ușor, dar realitatea e mai mult decât ce concert a avut aseară Smiley și dacă a avut Firea sârme in burtă.
  • +1 (3 voturi)    
   Oamenii se fac militari pt o viață de militar (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:28)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   adică treaba lor este ca, în schimbul salariului negociat, să fie prezenți acolo unde ordinele o cer, fie că este vorba de Turda, fie că este vorba de Heirat (caz în care primesc o sumă aferentă detașării, atunci când salariul este mai mic decât salariul țării în care se face detașarea - ceea ce mă îndoiesc că este cazul cu Afganistan).

   Adică tu zici că ar trebui să plătim o taxă pentru ca, atunci când un popor care trăiește pe teritoriul României va dori să-și exercite dreptul său la auto-determinare, să existe o putere globală care să-i dea la țurloaie?!
 • +10 (18 voturi)    
  seamana a brainwashing (Marţi, 10 septembrie 2019, 21:31)

  sile1 [utilizator]

  "...mergem să ne apărăm țara si interesele ei " zice F.O.

  Au atacat cumva talibanii Romania si nu stim noi ?

  "...nu mergem acolo pentru bani " zice tot F.O.

  Chiar asa o fi ?
 • -8 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 septembrie 2019, 1:11)

  [anonim]

  • +12 (20 voturi)    
   serios? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 2:18)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   Vina militarilor astora este ca MINT de rup. Se duc acolo pentru BANI si se mai dau si spagi grase pentru un loc. Bine, in cazul astora mai gradati, SI pentru cariera.

   Daca i-a manacat in cur sa se dea virgini si patrioti, danad interiuri inaltatoare, sa inghita comentariile. Si eu, ca si unii de mai sus, cunosc pe cineva care a dat SPAGA ca sa fie selectat. Oare la ce gradat PATRIOT s-o fi dus spaga aia?
 • +8 (10 voturi)    
  Ciudat (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:39)

  Jolly Roger [utilizator]

  Ati depus un juramant.
  Si luptati pe taramuri straine impotriva unor oameni care ...isi apara raul, ramul prin orice mijloace posibile.

  Asta in timp ce in tara pe care ati jurat sa o aparati oamenii sunt gazati la gramada, barbati, femei, copii.
  Asta in timp ce in tara pe care jurati sa o aparati copii sunt rapiti de pe strada si nimeni nu face nimic...
  Astea in timp ce in tara pe care ati jurat sa o aparati un grup de pungasi s-au cocotat in functii si culmea, va dau voua ordine!
 • 0 (2 voturi)    
  In Afghanistan cine lupta,ca-n Afganistan e pace ? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:58)

  Plagarus [utilizator]

  Absurdistan in tzara virtuala Afganistan. !
 • -2 (4 voturi)    
  Militarii români sunt angajați în România (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:32)

  hsl [utilizator]

  pe salarii românești ca să facă lucrurile stabilite de statul major român - adică, dacă este cazul, să se ducă la dracu-n praznic cu pușca-n spate.
  Dacă la dracu-n praznic salariul este mai mare decât salariul din România, armata îi plătește diferența, însă în Afganistan salariul este mult mai mic, deci armata n-are de ce să le dea niciun ban în plus.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu e adevarat (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:04)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Salariile militarilor romani din Afganistan pleaca de la 2000 euro. Ofiterii au si mai mult. Din acest motiv se da si spaga sa prinzi o misiune acolo.
   • -1 (3 voturi)    
    Asta spun și eu: armata n-ar trebui să plătească (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:38)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    militarii detașați în Afganistan cu mai mulți bani decât primesc în România.
 • +3 (3 voturi)    
  Oare America ar face la fel pentru noi ?! (Miercuri, 11 septembrie 2019, 15:13)

  Ochiana [utilizator]

  Isi apara aprig propriile interese, vand arme la preturi exorbitante si mai au si pretentii sa facem afaceri doar cu ei.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 septembrie 2019, 12:30)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by