​Omul de afaceri Horațiu Berdilă a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și achitarea prejudiciului de peste 18,4 milioane de lei, anunță DNA. Horațiu Berdilă a recunoscut că i-ar fi dat mită fostului primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan pentru atribuirea unor contracte. În acest dosar a fost judecat și fostul ministru Vasile Blaga, achitat în prima instanță.

Acest dosar este disjuns din cel în care în septembrie 2016 a fost trimis în judecată fostul secretar general al PDL Vasile Blaga sub acuzaţia de trafic de influenţă. În prima instanță, Vasila Blaga a fost achitat.

DNA precizează că a dispus sesizarea instanței în cazul omului de afaceri Horațiu Berdilă, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru evaziune fiscală în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii arată:

  • În perioada 2011 - 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive.
  • În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic (Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ și vicepreşedinte al PDL, partid care se afla la guvernare -n.r.) pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.
  • Prin această modalitate, societatea administrată de inculpat s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei și TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.
  • În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.

Potrivit DNA, Berdilă a recunoscut faptele și a acceptat încadrarea juridică și pedeapsa, respectiv: 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni. Dosarul a fost trimis Tribunalului București.

În noiembrie 2016, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, el fiind achitat în primă instanţă, în octombrie 2017, la Tribunalul Bucureşti. Blaga a fost acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială, reprezentată de Berdilă, în schimbul exercitării influenţei sale, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.