Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost șef al SRI, a fost audiat, marți, la Direcția Națională Anticorupție. El a spus, la plecarea de la DNA, că a fost audiat ca martor într-un dosar privind vizita făcută în SUA de fostul lider al PSD Liviu Dragnea în ianuarie 2017, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.

George MaiorFoto: Ambasada Romaniei in SUA

George Maior a ieșit de la DNA după mai bine de două ore de audieri.

El le-a spus jurnaliștilor că a fost chemat în calitate de martor într-un dosar care vizează vizita în SUA a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

"În calitate de martor (a fost chemat -n.r.) în legătură cu dosarul vizitei fostului președinte al Camerei Deputaților în SUA. De mult timp voiam să vin, a fost o discuție foarte plăcută cu domnii procurori. Dosarul este în procedură, nu pot oferi detalii, dar discuția foarte plăcută”, a declarat Maior.

"Ce informații există, am dat”, a mai spus ambasadorul român în SUA.

Întrebat despre afirmațiile lui Liviu Dragnea potrivit cărora i-a fost făcut dosar penal pentru vizita în SUA, George Maior a răspuns: "Poate zice orice domnul Dragnea. Am avut (la DNA -n.r.) o discuție foarte plăcută, în calitate de martor, iar mâine mă întorc în SUA. Mă bucur că v-am văzut".

În decembrie 2018, fostul președinte PSD spunea că are informații potrivit cărora i-ar fi fost făcut un dosar penal cu privire la deplasarea sa în America, unde a participat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA. În fotografiile apărute în spațiul public la acea vreme, fostul lider PSD apare în cadru alături de premierul de atunci Sorin Grindeanu și de Donald Trump.

Elliott Broidy este cel care i-a invitat, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comitetului de învestire a preşedintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea şi pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia din ianuarie 2017.

Ulterior, procurorii au deschis o anchetă în care era vizat Elliot Broidy, acesta fiind acuzat că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini, potrivit Associated Press.

Procurorii anchetează dacă Broidy şi-a folosit influenţa pe lângă preşedintele Donald Trump pentru câştiguri personale şi încălcarea Legii privind Practicile Străine Ilegale, care interzice cetăţenilor americani să ofere oficialilor străini beneficii pentru a obţine avantaje economice. Aceste beneficii se referă la invitaţia adresată oficialilor străini la procedura de învestitură a lui Donald Trump.

Întrebat înainte de vizita în SUA dacă deplasarea va fi suportată de Cameră Deputaților, Liviu Dragnea confirma: "Da, mi s-a spus că da, că se poate, că asta este practica". La insistențele jurnaliștilor dacă va reprezenta totuși statul român în SUA, Liviu Dragnea răspundea ironic: "Nu știu, poate reprezint clădirea asta".

"Reprezint pe cine trebuie că să nu se supere cine nu trebuie. Deci să mi se spună, numai să nu fie supărare. Am primit și viză, mi se da voie să plec din țară, cu toată supărarea. Particip la toate întâlnirile stabilite în aceste zile, niște întâlniri foarte importante, o să încerc să fiu mut. Dacă nu o să-mi iasă, poate o să scot vreo vorba", mai spunea Dragnea, pe atunci președinte al Camerei Deputaților.

CITEȘTE ȘI:Câteva semne de întrebare legate de vizita lui Liviu Dragnea in SUA la inaugurarea lui Trump: cum a primit viza și dacă participarea e gratuită sau contra-cost