Fostul finanțator al Dinamo București Cristian Borcea, condamnat în dosarul retrocedărilor de plaje și încarcerat de la începutul lunii februarie, le-a spus marți magistraților care judecă solicitarea sa de eliberare condiționată, că a muncit tot timpul și a participat la toate cursurile, programele și activitățile la care s-a putut, chiar și când era în carantină. Borcea a făcut referire, în fața judecătorilor, și la cei 9 copii ai săi, care l-au vizitat în penitenciar.

Cristian BorceaFoto: AGERPRES

"Am participat în cinci luni de la amânarea cauzei în fiecare zi la cursuri, programe, unele nu au fost creditate, dovadă că nu am mers după câștig, nu puteam la mai multe, am maxim una pe lună, și la muncă și activitate nu aveam cum. Am fost vizitat de cei 9 copii în penitenciar. Am ținut legătura cu familia. Mi s-a spus că îndeplinesc condiții, am achitat toate prejudiciile, plus peste două milioane de euro penalități”, le-a spus magistraților Cristian Borcea, citat de Mediafax.

Borcea i-a rugat pe judecători să aprobe eliberarea sa condiționată, încercând să îi convingă prin argumentul că a "muncit non-stop".

"Din carantină am muncit non-stop, nu știu ce să mai fac să obțin eliberarea, vă rog mult să fiți de acord cu eliberarea”, a mai spus Borcea.

Avocatul lui Cristian Borcea a afirmat, în fața instanței, că fostul acționar de la Dinamo a depășit cu doi ani fracția pe care trebuia să o ispășească, după ce a executat 9.700 de zile de închisoare și a muncit pe toată durata efectuării pedepsei, chiar dacă era cunoscut ca fiind cardiac și chiar operat pe cord deschis.

Potrivit avocatului, Cristian Borcea "a dat dovadă de îndreptare", pentru că nu a fost niciodată sancționat și a fost recompensat lunar cu suplimentarea convorbirilor telefonice și online, a primit vizite mai multe și permisii de părăsire a penitenciarului, clientul său respectând programul de revenire în penitenciar. De asemenea, Borcea a fost implicat în toate proiectele social-educative pentru reintegrarea în societate.

Mai mult, a spus avocatul lui Borcea în fața instanței, au fost plătite toate sumele de bani din prejudiciul dosarului și cheltuielile judiciare, la nici două săptămâni după încarcerare.

De cealaltă parte, procurorul a spus în fața instanței că cererea de eliberare trebuie respinsă, fiind o problemă în privința calculului liberelor compensatorii.

"Comisia nu a verificat dacă acest cadru s-a făcut la întreaga perioadă a încarcerării sau s-a scăzut numărul zilelor când a stat în libertate. Sesizăm un dublu beneficiu, a avut zile libere ca recompensă, dar numărul zilelor compensatorii a fost stabilit fără să scadă zilele când el a fost în libertate. Este un interes deosebit din partea societății de a percepe în concret faptul că a intervenit reeducarea condamnatului, o dovadă este interesul mass media. Apreciem că condamnatul nu oferă garanția dovezilor de îndreptare și respect față de muncă și normele sociale”, a spus procurorul.

După ce toți cei implicați au fost ascultați, instanța s-a retras și urmează să anunțe în cursul zilei de marți ce decizie a luat în privința fostului finanțator de la Dinamo.

Cristian Borcea a mai avut o cerere de eliberare în luna mai, însă Tribunalul București a respins-o.

Joia trecută, comisia de eliberări condiționate din Penitenciarul Jilava a analizat cererea de eliberare formulată de Cristian Borcea, iar avizul este unul favorabil, potrivit unor surse din ANP. Avizul favorabil a fost dat deoarece fostul finanțator al Dinamo București este închis în regim deschis și a prestat muncă în detenție.

Omul de afaceri Cristian Borcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, alături de Radu Mazăre, și încarcerat la Penitenciarul Jilava de la începutul lunii februarie. Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de aproape un milion de euro de la fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

Pe 18 martie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că fostul finanţator al clubului Dinamo are de executat o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare după ce au fost contopite pedepsele din dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri şi transferurilor din fotbal. Magistraţii au decis atunci să-i scadă din pedeapsa de 7 ani şi 6 luni timpul petrecut deja în închisoare, prin condamnările din dosarul transferurilor din fotbal, precum şi sentinţa pe care o execută în prezent, cea din dosarul retrocedării plajelor, adică perioada 04.03.2014 - 02.07.2018 şi respectiv cea din 08.02.2019 până acum.