Guvernul a aprobat luni un proiect de hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru avizarea ordonanțelor simple. Atribuțiile au fost transferate de la ministrul pentru relația cu Parlamentul, care în acest moment nu există, pentru ca Guvernul să poată aproba ordonanțe de urgență.

Clădirea GuvernuluiFoto: Coalitia pentru Economie Digitala

”Guvernul a adoptat o hotărâre necesară pentru asigurarea continuităţii activităţii Executivului în condiţiile în care, în prezent, sunt trei ministere care au rămas fără conducere. (...) Concret, Secretariatul General al Guvernului primeşte atribuţiile de avizare din punct de vedere al oportunităţii pentru emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi avizarea ordonanţelor simple, din punctul de vedere al încadrării în domeniile pentru care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe, atribuţii care până la adoptarea acestui act normativ erau menţionate în sarcina Ministerului pentru relaţia cu Parlamentul. Acest aviz de oportunitate privind promovarea actului este primul aviz pe care îl primeşte acest tip de act normativ şi în baza căruia iniţiatorul actului poate demara procedura de avizare către celelalte instituţii care au atribuţii spre avizare”, a declarat, luni, la finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt, Nelu Barbu, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu există în momentul de față un ministru interimar pentru relația cu Parlamentul, iar lipsa semnăturii acestuia face imposibilă adoptarea actelor normative.

”Decizia a fost luată având în vedere, pe de o parte, că oportunitatea adoptării actelor normative aparţine Guvernului în ansamblul său, aşadar sunt îndeplinite pe deplin condiţiile de legalitate, ca Secretariatul General să avizeze oportunitatea, pe de altă parte, în acest moment, nu există ministru interimar la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, iar absenţa semnăturii acestuia face imposibilă adoptarea unor acte normative, situaţie ce poate avea repercusiuni asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului”, a afirmat Barbu.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că acest act normativ are ca scop deblocarea Guvernului în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi interimari.

„Pentru deblocarea acestei situații vom adopta o hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru relația cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii OUG în sensul motivării situației excepționale așa cum cere legislația. Este o măsură firească având în vedere că oportunitatea emiterii actelor normative aparține Guvernului în ansamblul său, iar acest aviz poate fi dat de către Secretariatul General al Guvernului. De altfel acest atribut a aparținut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului. Am spus de nenumărate ori că vom face tot ce ne stă în putință pentru a asigura stabilitatea guvernamentală să ne asigurăm că oamenii își primesc drepturile și nu au de suferit. Așa vom face pentru că românii nu merită să fie sacrificați de interesele de campanie ale candidatului Klaus Iohannis”, a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.