Premierul Boris Johnson va cere Parlamentului un al doilea vot cu privire la declanșarea alegerilor anticipate, în ceea ce ar putea fi ultima acțiune a forului legislativ înainte de suspendare, scrie BBC News. Săptămâna trecută, Parlamentul a respins declanșarea scrutinului și a blocat varianta unui Brexit fără acord.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13.47: La finalul ședinței de astăzi, Parlamentul va fi suspendat până la 15 octombrie, a transmis purtătorul de cuvânt al premieurlui Boris Johnson, potrivit Reuters.

Deși Legislativul de la Londra a adoptat un proiect prin care blochează Brexitul fără acord, proiect ce va deveni lege în luni seara, purtătorul de cuvânt a precizat că guvernul nu va încerca să obțină o nouă amânare din partea oficialilor de la Bruxelles.

Este de așteptat ca guvernul să fie din nou învins la vot, în condițiile în care partidele de opoziție vor ca, mai întâi, să fie aplicată legea adoptată privind evitarea unei ieșiri din blocul comunitar fără acord.

Pentru a trece moțiunea premierului de declanșare a alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate de două treimi. Săptămâna trecută, aceeași propunere a primit 298 voturi ”pentru” și 56 ”împotrivă”, cu 136 mai puține voturi decât majoritatea de două treimi.

De asemenea, Boris Johnson s-a întâlnit, la Dublin, cu premierul irlandez Leo Varadkar. Ieșirea Marii Britanii din UE fără acord ar fi un eșec, iar responsabilitatea ar reveni atât guvernului de la Londra, cât și guvernului irlandez, a spus Johnson la întrevederea cu Varadkar.

Premierul a cerut declanșarea alegerilor anticipate imediat după ce parlamentarii, inclusiv conservatorii rebeli, au votat pentru soluția unei extinderi a termenului Brexit dincolo de data de 31 octombrie în cazul în care guvernul nu reușește negocierea unui nou acord până la data de 19 octombrie.

Acest proiect ar urma să obțină acceptul reginei și să devină lege chiar luni, însă a fost criticată de miniștrii care au susținut, alături de Boris Johnson, că slăbește poziția guvernului în cadrul negocierilor cu oficialii europeni.