Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, luni, la deschiderea anului școlar, referitor la miile de școli din România unde elevii trebuie să meargă în continuare la toalete în curte, că acestea se află în administrarea primăriilor, solicitându-le edililor să se "miște mai repede".

Daniel BreazFoto: Hotnews

"Școlile se află în administrarea primăriilor, acolo unde primarii sunt destoinici, sunt preocupați de învățământ, e problema infrastructurii. Toate aceste lucruri se rezolvă, s-au rezolvat. Sunt și locuri unde va trebui să mai insistăm, să comunicăm mai mult cu primarii astfel încât să-i conștientizăm de faptul că trebuie să se miște mult mai repede. Procedeele de licitație trebuie pornite undeva, cu mult înainte de terminarea anului școlar pentru ca, pe perioada vacanței de vară, aceste probleme să fie rezolvate, să nu ne mai lovim de aceste probleme cu o săptămână înainte de începerea anului școlar", a declarat Daniel Breaz, luni, la Școala Gimnazială nr. 79 din București, potrivit Mediafax.

Mii de elevi merg și în acest an şcolar la toalete în curte. Un loc fruntaș este ocupat de Botoșani, unde 157 de școli au toaleta în curte. Teleormanul a primit peste 3 mil. lei pentru rezolvarea acestor probleme și totuși 43 de școli, dintre care trei din orașul Videle, au toalete exterioare. Conform Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în județ sunt 88 de clădiri fără autorizație sanitară pentru că au toaletele în curte, iar unele dintre ele nu au nici apă curentă. Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă au început, luni, cursurile anului şcolar 2019 - 2020.

"Sunt 2,8 milioane de copii înscriși. Asta e, avem o scădere demografică, nu putem să controlăm acest lucru"

Anul școlar 2019-2020 care începe luni marchează un record negativ postdecembrist în evoluția efectivelor de elevi din învățământul preuniversitar, fiind pentru prima dată când numărul acestora scade sub trei milioane. Astfel, doar 2,8 milioane de elevi încep de luni cursurile anului școlar 2019-2020, iar la catedră sunt 215.289 de profesori.

Daniel Breaz a declarat, la deschiderea anului școlar, referitor la faptul că anul acesta au început școala sub 3 milioane de elevi și preșcolari, cifră scăzută față de anii precedenți, că este vorba despre o scădere demografică.

"Sunt 2,8 milioane de copii înscriși. Asta e, avem o scădere demografică, nu putem să controlăm acest lucru. Eu sper ca anii viitori, numărul de copii să crească și vom reveni poate la cifra de acum câțiva ani de zile", a adăugat Daniel Breaz.