Guvernul se întruneşte luni în prima ședință după demisia celor trei miniștri ai ALDE, după care social-democrații se vor reuni în Comitetul Executiv pentru a discuta despre situația din Cabinetul Dăncilă după ce Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri interimari, dar și despre campania pentru alegerile prezidențiale.

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

Agenda ședinței de Guvern

Ședința de Guvern este programată de la ora 16.00 și este prima după ce miniştrii ALDE au demisionat. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerile de miniştri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru portofoliile lăsate libere în urma acestor demisii.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pe agenda şedinţei va fi inclus proiectul de hotărâre referitor la aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2019-2020. Pe agenda ședinței este și proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul regional de urgenţă de la Cluj.

Pe ordinea de zi se află şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea "Avioane Craiova" SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea ROMAERO SA, aflată de asemenea sub autoritatea Ministerului Economiei.

Executivul va mai avea pe ordinea de zi un memorandum cu tema Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2019-2021, precum şi trei note referitoare la Raportul privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2018, la Planul Anual de Lucru al Guvernului 2019, actualizat, precum şi la transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Trei ministere au rămas fără conducere: Ministerul Mediului, al Energiei și al Relației cu Parlamentul.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.

Social-democrații, convocați în CEx

Social-democrații ar urma să se reunească apoi, de la ora 18.00, în Comitetul Executiv Național, pentru a discuta despre situația din Guvern, după ce Klaus Iohannis a respins cele trei propuneri de miniștri interimari.

Totodată, membrii PSD vor discuta și despre campania pentru alegerile prezidențiale, campanie care va începe oficial în 12 octombrie. Majoritatea candidaților au început deja strângerea de semnături și și-au amplasat corturi și bannere cu mesaje în toată țara.