​​Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție acuză CSM de „amânarea nejustificată și fără nicio explicație” a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM), atrăgând atenția că acest lucru poate conduce „doar la accentuarea deficiențelor sistemice cu care justiția se confruntă, mergând până la blocarea activității instanțelor și parchetelor cele mai afectate din cauza lipsei de personal”.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Cele două asociații precizează, într-un comunicat de presă, că, potrivit legii, „concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii se organizează la data și locul stabilite de Institutul Național al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii”. Conform magistraților, INM a propus data concursului printr-o hotărâre din 29 mai, care a fost înaintată CSM spre aprobare, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

„În aceste condiții, neîndeplinirea inexplicabilă din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligației de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natură a crea repercusiuni nu doar asupra funcționării în bune condiții a sistemului judiciar, ci și asupra carierei proaspeților absolvenți ai facultăților de drept, precum și asupra funcționării efective a Institutului Național al Magistraturii. (...) Prin urmare, solicităm CSM să supună imediat ordinii de zi aprobarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii”, se arată în comunicat.

De asemenea, cele două asociații subliniază necesitatea urgentării dezbaterilor legislative privind aprobarea ordonanței OUG nr. 92/2018 referitoare la amânarea intrării în vigoare a prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților. „În acest context, Parlamentul României, în acord cu instituțiile relevante din sistemul judiciar, trebuie să identifice rapid soluții reale și pe termen lung pentru evitarea dezastrului ce se prefigurează asupra funcționării sistemul de justiție începând cu data de 01.01.2020, pentru când a fost amânată intrarea în vigoare a dispozițiilor legale vizate”, se mai arată în comunicat.