Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea a primit, duminică, moaşte ale episcopilor martiri beatificaţi de Papa Francisc pe 2 iunie la Blaj, în cadrul unei celebrări arhiereşti, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba despre relicve de gradul I sau bucăţi simbolice din osemintele episcopilor martiri Iuliu Hossu, Vasile Aftenie şi Ioan Bălan. Aceştia au fost singurii dintre cei şapte episcopi greco-catolici beatificaţi de Papa Francisc pe 2 iunie, la Blaj, cărora le-a fost cunoscut cu precizie locul în care au fost înmormântaţi - Cimitirul Bellu catolic din Bucureşti - şi au putut fi obţinute rămăşiţele trupeşti. De asemenea, va exista o relicvă de gradul II din tunica fericitului episcop Valeriu-Traian Frenţiu, episcop de Oradea, Evanghelia şi potirul Preasfinţiei Sale, cu care a celebrat şi Sfântul Părinte la Blaj", a precizat purtătorul de cuvânt al Episcopiei greco-catolice de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi.

Programul a început, cu câteva minute înainte de ora 10, cu o procesiune a moaştelor, depuse într-o casetă aurită, urmată de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, cu participarea nunţiului apostolic în România, mons. Miguel Maury Buendia, şi a episcopului romano-catolic de Oradea, László Bocskei, împreună cu un sobor de preoţi ai Eparhiei de Oradea, dintre care 20 împlinesc 25 de ani de la hirotonirea întru preoţie.

Moaştele vor fi aşezate într-un relicvariu, care va rămâne în Catedrala "Sf. Nicolae" din Oradea spre venerare, urmând ca apoi să ajungă, pe rând, în parohiile Eparhiei de Oradea printr-un pelerinaj dedicat lor.