Doi parlamentari din PNL au depus la Senat un proiect legislativ care prevede că exportul de animale vii din România către țări terțe UE să se facă în prezența unui medic veterinar și a unor tehnicieni veterinari, care vor monitoriza și vor garanta bunăstarea animalelor în timpul transportului, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În contextul în care, la momentul actual, România este cel mai mare exportator de animale vii din UE și cel mai mare exportator de oi vii din lume, ținând cont de rezultatul investigațiilor puse la dispoziție de organizațiiile internaționale non-guvernamentale și de necesitatea de a garanta respectarea legislației europene și naționale, se impune modificarea legislației naționale cu privire la exporturile de animale vii din România către țări terțe UE”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de senatorul PNL Florin Cîțu și de către deputatul PNL Oros Nechita Adrian.

Astfel, principalele reglementări aduse prin propunerea legislativă sunt:

„Transporturile de animale vii de lungă durată către țări terțe UE, destinate sacrificării sau reproducției, vor fi asistate de un medic veterinar de liberă practică pe durata întregii călătorii, contractat de operatorul economic care efectuează exportul de animale vii.

Competențele medicului veterinar de a asista un transport de animale vii vor fi certificate de Colegiul Medicilor Veterinari, prin obținerea unui certificat de avizare a competențelor”, potrivit proiectului de lege.

Totodată, inițiativa legislativă prevede că, „pentru transporturile mari de peste 1.000 capete este responsabilitatea medicului veterinar atestat să contracteze tehnicieni veterinari care să îl sprijine pe durata transportului”.

Medicul veterinar care va asista transportul de animale vii va deține un jurnal veterinar care va monitoriza situația sanitar-veterinară a animalelor, de la ieșirea din țară până la destinația finală.

Inițiatorii susțin că actul normativ are ca obiect de reglementare conformarea cu legislația internațională în materie cu scopul garantării bunăstării animalelor în timpul transporturilor către țări terțe UE.

Cei doi liberali preconizează un cost de 1.000 euro net+ alte cheltuieli contractuale/medic veterinar și personal veterinar tehnic.

„Transporturile de animale vii de lungă durată către țări terțe, destinate sacrificării imediate, creșterii sau reproducției sunt asistate de un medic veterinar și tehnicieni veterinari pe toată durata călătoriei. După finalizarea transportului, medicului veterinar îi sunt asigurate contractual condițiile necesare întoarcerii acestuia în țară”, se arată în proiectul de lege.

Nerespectarea prevederilor va duce la contravenții prevăzute de lege.

De asemenea, pentru nerespectarea obligațiilor medicului veterinar se au în vedere amenzi de până la 2.000 de lei.

Propunerea legislativă pentru asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată în afara spațiului comunitar a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.