Patru oficiali, inclusiv diplomatul român Cornel Feruță, candidează la funcția de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat Mikhail Ulianov, reprezentantul Rusiei la organizația internațională cu sediul la Viena, potrivit Mediafax care citează agenția de știri Tass.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

"Termenul limită pentru nominalizarea candidaților pentru postul vacant de director general al AIEA a expirat. Acum știm că patru concurenți vor concura pentru acest post. Toți sunt profesioniști cu experiență și ne sunt cunoscuți", a scris Ulianov pe Twitter.

Candidații la funcția de director general al AIEA sunt: ambasadorul român Cornel Feruță, care actualmente este directorul general interimar al organizației; Rafael Grossi, reprezentantul permanent al Argentinei la organizația internațională de la Viena; Lassina Zerbo, secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare; Marta Ziakova, șefa autorității slovace de reglementare în domeniul atomic.

Procedura de selectare a noului director general al organizației se va finaliza la sfârșitul lunii octombrie.

Ambasadorul Cornel Feruță s-a născut în Balș, județul Olt, la 21 august 1975. A absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative și deține titlul de Master în Relații Internaționale în cadrul Universității București.

A devenit membru al Corpului Diplomatic al României în 1998 și are gradul diplomatic de ambasador. În perioada 2007-2012 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena iar din septembrie 2013 a deținut funcția de Assistant Director General, coordonator-șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În prezent, Cornel Feruță este director general interimar al AIEA, după decesul directorului general Yukiya Amano la data de 22 iulie 2019.

Ministerul de Externe de la București a anunțat că România susține candidatura ambasadorului Cornel Feruță.