Președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European (PE), Monica Hohlmeier, i-a transmis o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care îi transmite că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu, scrie Mediafax. Ea invocă faptul că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Ioan Mircea PascuFoto: Agerpres

„Invitație de a schimba puncte de vedere cu comisarii desemnați interimari, doamna Kadri Simson și domnul Ioan Mircea Pașcu, pe 11 septembrie 2019

Dragă domnule președinte,

Prin e-mailul din 4 septembrie 2019, șefii de comisii au fost invitați să participe la o întâlnire a Conferinței președinților de Comisii pe 11 septembrie 2019. Cu regret, notificarea într-un termen scurt a făcut imposibil pentru comisii să discute chestiunea în mod detaliat. Cu toate aceastea, aș vrea să ridic o serie de chestiuni, în calitatea mea de președinte al Comisiei CONT.

Dacă îmi amintesc corect, Conferința Președinților din 11 iulie 2019 a decis că cei doi comisari desemnați să îi înlocuiască pe cei care au demisionat să se prezinte în fața Conferinței președinților de Comisii într-un format simplificat. Pe 12 iulie, Președintele Comisiei a informat Parlamentul European asupra deciziei de a nu le aloca acestora portofolii din cauza timpului scurt al mandatului rămas.

Audierea prevăzută să aibă loc pe 17 iulie în Conferința președinților de Comisii a fost amânată. Acum este propus de a simplifica procedura organizând un simplu schimb de opinii în cadrul ședinței Conferinței președinților de Comisii din 11 septembrie”, se arată în scrisoarea transmisă de președintele Comisiei CONT, obținută de Mediafax.

Monica Hohlmeier precizează că a avea comisari europeni interimari pentru o perioadă atât de scurtă ar implica costuri de un milion euro pentru fiecare comisar.

„Vă rog să îmi dați voie să îmi exprim îngrijorarea în privința acestei proceduri: Din punctul de vedere al Comisiei de control bugetar, ocuparea postului vacantat fără alocarea unei responsabilități specifice și doar pentru câteva săptămâni nu poate fi justificată din punct de vedere al administrării financiare. Potrivit unei declarații a președintelui Comisiei Europene în mass-media, costurile pentru ocuparea celor două poziții vacante până la finalul mandatului ar fi de un milion de euro pentru fiecare comisar. Costurile sunt disproporționate având în vedere, în primul rând, perioada scurtă a mandatului, în al doilea rând lipsa unui portofoliu și, în al treilea, anunțul președintelui CE potrivit căruia Comisia nu va prezenta nicio nouă propunere până la finalul mandatului. Din perspectiva banilor contribuabililor, numirea noilor comisari europeni la acel moment și în aceste circumstanțe nu poate fi aprobată”, conchide sursa citată.

În urmă cu două luni, audierea lui Ioan Mircea Pașcu în Conferința Președinților de Comisii Parlamentare a fost amânată deoarece unul dintre forurile legislative nu are încă un președinte ales, au spus atunci surse europene. Pe agenda plenului PE de joi nu figurează vot pentru validarea lui Pașcu.

Pe 12 iulie, Jean-Claude Juncker a transmis că propunerile de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post, nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.

Pe 8 iulie, Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea lui Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.

Andrus Ansip a deținut portofoliul Pieței Unice Digitale, iar Corina Crețu pe cel al Politicilor de Coeziune.

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, că va prezenta marți componența Colegiului comisarilor europeni. Din partea României au fost propuși pentru această poziție Rovana Plumb și Dan Nica.

Pe 20 august, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Bruxelles cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șeful Executivului i-a transmis președintelui ales al CE că România este interesată de portofoliile transporturi, energie şi mediu pentru funcţia de comisar în viitorul Executiv european, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.