Ministerul de Externe a anunțat că România susține candidatura ambasadorului Cornel Feruță pentru funcția de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în contextul alegerilor care vor avea loc în acest an la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA, potrivit Mediafax.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

„Ambasadorul Cornel Feruță candidează pentru funcția de Director General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în perspectiva alegerilor care vor avea loc în cursul acestui an la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA. România susține candidatura Ambasadorului Feruță. În conformitate cu decizia Consiliului Guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din 1 august 2019, candidaturile pentru poziția de Director General au putut fi depuse până pe data de 5 septembrie 2019”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Ambasadorul Cornel Feruță s-a născut în Balș, județul Olt, la 21 august 1975. A absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative și deține titlul de Master în Relații Internaționale în cadrul Universității București.

A devenit membru al Corpului Diplomatic al României în 1998 și are gradul diplomatic de ambasador. În perioada 2007-2012 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena iar din septembrie 2013 a deținut funcția de Assistant Director General, coordonator-șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În prezent, Cornel Feruță este director general interimar al AIEA, după decesul lui Yukiya Amano, potrivit Reuters. Yukiya Amano intenţiona să se retragă de la conducerea AIEA în martie 2020. În acest context, surse diplomatice afirmau recent că ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi, şi actualul coordonator-şef, românul Cornel Feruţă, ar putea fi numiţi la conducerea instituţiei.