Decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea miniștrilor interimari pentru portofoliile Energie, Mediu și relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare, nu înseamnă că Guvernul moare, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. Dacă Viorica Dăncilă merge la CCR, cu siguranță are șanse, pentru că exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, susține Zegrean.

Foto:

Augustin Zegrean a comentat pentru HotNews.ro decizia președintelui Iohannis:

  • "Este răspunderea președintelui această decizie pentru că în Constituție este termen imperativ că în caz de vacantare a postului, președintele va desemna un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile. Exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, mai ales că cei propuși pentru a fi interimari sunt miniștri în funcție, deci ei îndeplinesc condițiile de a fi miniștri. Atitudinea nu este una constituțională.
  • Viorica Dăncilă poate să lase aceste ministere fără miniștri, pentru că știe că pentru miniștri titulari ar trebui să meargă în Parlament pentru a cere votul, în condițiile în care s-a schimbat structura Guvernului după retragerea ALDE.
  • Ministerele pot funcționa fără titulari în acest interval, pentru că la fiecare minister trebuie să existe un înlocuitor. Guvernul va lucra cu mai puțini miniștri. Nu se desființează ministerele, nici Guvernul nu moare dacă nu numește domnul președinte miniștrii interimari".

Despre sesizarea Curții Constituționale de către Guvern, Zegrean spune că "are șanse, dar până la pronunțarea unei decizii trece minimum o lună".

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seară că respinge miniștrii interimari propuși de premier după plecarea ALDE de la guvernare și o trimite de Viorica Dăncilă să-și legitimeze Guvernul prin votul Parlamentului.

Tot joi, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedinte pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari. Curtea Constituţională a stabilit data de 11 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie.

"Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", a susţinut Viorica Dăncilă, miercuri seară, la sediul PSD.