Președintele Klaus Iohannis nu a semnat până în prezent decretele de numire a trei miniștri interimari, fapt care a dus la blocarea activității Guvernului. Practic, Executivul nu poate organiza ședințe de Guvern în absența acestora. Vezi de ce.

HotNews.roFoto: Hotnews

După retragerea ALDE de la guvernare, săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a propus ca posturile de miniștri interimari să fie ocupate de Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul. Până astăzi, joi, președintele nu a semnat numirea acestora. Mai exact, de o săptămână, Guvernul nu are trei miniștri.

De ce nu pot fi aprobate acte normative în absența unor miniștri? În primul rând, pentru ordonanțe de urgență și proiecte de legi este nevoie de avizul ministrului pentru Relația cu Parlamentul. Acestea sunt acte normative care trebuie transmise Parlamentului.

Pentru hotărâri de guvern sunt necesare semnături de la toți miniștrii din domeniile vizate, cel de la mediu, de exemplu, fiind necesar în multe cazuri. Nu pot semna secretarii de stat decât dacă sunt delegați în acest sens de miniștri. În lipsa miniștrilor, secretarii de stat nu au de unde primi aceste delegări.

Acestea sunt motivele pentru care de la demisia miniștrilor ALDE nu a avut loc nicio ședință de Guvern.

Precizăm că în câteva zile ar urma să expire și interimatul lui Mihai Fifor în funcția de ministru interimar al Afacerilor Interne, fiind numit în această funcție pe 30 iulie. Interimatul durează 45 de zile. Și la educație, este ministru interimar Daniel Breaz, fiind numit în această funcție pe 5 august.

În aceste condiții, Guvernul a sesizat joi Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedintele României pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari.