Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că va prezenta marți, 10 septembrie, componența Colegiului comisarilor europeni. Din partea României au fost propuși pentru această poziție Rovana Plumb și Dan Nica.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

”Sunt bucuroasă că am primit numele din partea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Așteptăm cu interes compunerea unui Colegiu bine-echilibrat, pe care îl voi prezenta marți”, a scris Ursula von der Leyen, joi, pe Twitter.

Propunerile Guvernului României pentru funcţia de comisar european sunt europarlamentarii PSD Rovana Plumb și Dan Nica. Pe 20 august, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Bruxelles cu președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Șeful Executivului i-a transmis președintelui ales al CE că România este interesată de portofoliile transporturi, energie şi mediu pentru funcţia de comisar în viitorul Executiv european.

Colegiul este alcătuit din cei 28 de comisari, printre care se numără și președintele și vicepreședinții. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Președintele îi atribuie fiecărui comisar responsabilitatea pentru domenii politice specifice.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Mioveni, că ”nu a văzut nicio informație oficială” cu privire la respingerea celor două propuneri trimise de ea la Bruxelles pentru funcția de comisar, respectiv Rovana Plumb și Dan Nica. Reacția lui Dăncilă vine după ce EurActiv a scris că cele două propuneri trimise de Viorica Dăncilă la Bruxelles, Dan Nica şi Rovana Plumb, ar fi fost respinse. Potrivit sursei citate, în locul celor doi ar putea fi propusă Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, iar România ar putea primi portofoliul Transporturilor.