Cancelarul german Angela Merkel va efectua joi o vizită oficială în China, care va dura trei zile și în cadrul căreia este așteptată să discute despre protestele din Hong Kong și despre conflictul comercial între Washington și Beijing. Liderii mișcării de protest din Hong Kong au cerut și ei să se întâlnească cu liderul european.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

Merkel va fi însoțită de o delegație comercială în vizita sa, care urmează să dureze trei zile, scrie Dpa, citată de Mediafax. Aceasta va ajunge la Beijing, unde se va întâlni cu premierul chinez Li Keqiang, iar vineri va avea o întrevedere cu președintele Xi Jinping.

Cancelarul german va pleca apoi la Wuhan, unde se va întâlni cu mai mulți reprezentanți din domeniul afacerilor și cu studenți de la Universitatea Huazhong. Vizita este făcută în contextul în care relațiile între China și Germania au devenit tensionate, după ce Berlinul a acuzat Beijingul de protecționism.

Înainte ca Merkel să își înceapă vizita, liderii demonstrațiilor prodemocrație din Hong Kong au cerut să aibă o întrevedere cu aceasta. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seiber, a informat că Merkel nu plănuiește să se întâlnească cu liderii protestatarilor.

Guvernul german a cerut protestatarilor să inițieze un dialog cu liderii de la Beijing și să găsească o soluție pașnică. Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.