Magazinele sunt în aceste zile pline de părinți care caută oferte pentru copiii ce vor merge la școală peste câteva zile. Începerea școlii este un motiv pentru părinți să scoată câteva sute de lei din buzunar pentru pregătirea copiilor. Ghiozdanul, pantofii, hainele, rechizitele și caietele pentru diverse discipline sunt printre cele necesare atunci când elevii încep anul școlar. HotNews a realizat un mercurial pe baza prețurilor afișate în magazine zilele acestea, iar rezultatul este o sumă minimă de 400 de lei, ceea ce reprezintă costul cel mai mic luat în considerare la cumpărarea produselor necesare elevilor. Pe 9 septembrie, aproximativ 2,9 milioane de elevi încep noul an școlar.

GhiozdaneFoto: Hotnews

Calculele făcute de HotNews se bazează pe prețurile afișate în supermarketuri și în magazinele care au oferte pentru începutul de an școlar. Astfel, suma pentru pregătirea unui copil pentru școală este de aproximativ 437 de lei, în condițiile în care cumpărăm produsele cu prețul cel mai mic: ghiozdan = 60 de lei, pantofi sau adidași=100 de lei, cămașă albă sau bleu = 32 de lei, pantaloni sau fustă = 50 de lei, hanorac = 42 de lei, tricou = 20 de lei, pantaloni de trening = 26 de lei, caiete= 2x10= 20 de lei, stilou=15 lei, creioane de colorat = 8 lei, penar=40 de lei, coperți pentru cărți = 4x3,5=14 lei, flori= 10 lei.

La această sumă mai putem adăuga și caietele auxiliare pentru manuale, culegerile pentru română și matematică și cărțile pentru învățarea limbilor străine. Astfel, dacă luăm cel puțin două caiete și câte o culegere pentru matematică și limba română suma pentru începerea școlii poate ajunge la 500 de lei.

Listă prețuri pentru începutul școlii

***Precizăm că prețurile afișate mai jos sunt cele din supermaketurile care au oferte pentru începutul de an școlar, dar și din librăriile care au cărți școlare.

Ghiozdan 60 - 300 lei

Pantofi – 100 de lei

Cămasă 32 – 40 lei

Pantaloni sau fusta – 50 – 80 de lei

Caiete - 2 lei- 12 lei bucata

Pixuri – 1,5 lei -13 lei

Creioane de colorat - 8 lei

Acuarele - 10 lei sau tempera 20 de lei

Stilou – 15 lei – 60 de lei

Penar – 40 – 90 lei

Trusă geometrică- 16 lei

Coperți - 2 lei- 3,5 lei

Tricou – 22 lei

Hanorac - 42 de lei

Dresuri - 10 lei (2 perechi)

Pantaloni trening - 26 de lei

Sarafan - 80 de lei

Flori - 10-30 de lei

Caiete auxiliare la manuale și cărți ( prețurile variază foarte puțin între diverse edituri)

Caiet pentru numere și operatii cu numere - 12,5 lei

Caiet de scriere și construirea de enunturi- 12,5 lei

Culegere de română (clasele primare) – 20 de lei

Culegere de compunere școlară (gimnaziu) – 35 de lei

Carte de gramatică – 20 de lei

Reprezentanții părinților spun că suma de 400 de lei o cheltuie părinții din mediul urban. ”Depinde acum de mediul de rezidență al copilului. În mediul rural costurile sunt mai mici în comparație cu mediul urban. Sumele din mediul rural pot ajunge și la jumătate față de cele de la orașe. În plus, cifrele diferă foarte mult de la o familie la alta, în funcție de posibilitățile pe care le are”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România.