Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că românul rânit în urma atacului terorist de la Kabul este în afara oricărui pericol, potrivit unui comunicat de presă. Instituția a precizat că a fost activată Celula de criză din cadrul MAE.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă și urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalitățile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm regretul profund față de acest deznodământ tragic”, arată comunicatul MAE.

Instituția subliniază că, potrivit datelor de la fața locului, mai multe persoane și-au pierdut viața și peste o sută au fost rănite, iar atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani.

În ceea ce privește clădirea Ambasadei României din Kabul, Ministerul spune că aceasta a fost distrusă în proporție de 80%.

”Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidențială în care lucrau numeroși cetățeni străini și în care își desfășurau activitatea mai multe organizații internaționale, inclusiv misiunea diplomatică a României.

Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local și să își continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuție la nivelul autorităților române”, mai arată comunicatul MAE.

De asemenea, MAE transmite că România continuă să fie implicată, alături de aliații săi, în lupta împotriva terorismului.

”Implicarea României are la bază atât angajamentele țării noastre, parteneriatele noastre strategice și calitatea de stat membru NATO, cât și convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce amenință întreaga omenire, în fața căruia nu putem rămâne indiferenți. Nu ne vom lăsa descurajați.

Mulțumim pe această cale reprezentanților corpului diplomatic străin acreditat la Kabul, care au oferit sprijin și asistență pentru gestionarea acestei tragedii”, potrivit informării MAE.

Citește și:

ANALIZĂ Contextul sângeros și mizele atentatului din Kabul, în care a murit și un diplomat român

Diplomatul român ucis în atacul de la Kabul, decorat post-mortem cu Ordinul Național "Steaua României"