Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că este prima dată, din 2017, când o moțiune de cenzură împotriva Guvernului poate să treacă fără nicio problemă, iar cei care au anunțat-o, respectiv liberalii, au pierdut deja o săptămână și pierd vremea în continuare, invocând tot felul de argumente sau pretexte. Kelemen a afirmat că astfel este lăsată senzația că nu se dorește preluarea guvernării de către opoziție.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi, în mai, înainte de alegerile europarlamentare, am luat decizia că nu vom susține mai departe Guvernul PSD-ALDE. De atunci nu s-a schimbat nimic. (...) Am ajuns la concluzia că, în continuare, rămâne în vigoare decizia din mai. Nu susținem Guvernul, de data aceasta unul minoritar, pentru că ALDE a plecat. Nu s-a schimbat nimic", a declarat Kelemen Hunor, miercuri, la Parlament.

Liderul UDMR a spus că parlamentarii Uniunii vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și a atras atenția că aceasta trebuie depusă cât mai repede, pentru că altfel s-ar putea să existe "o surpriză mare".

"Noi am votat în iunie moțiunea de cenzură și știam de atunci că nu va trece. (...) Astăzi este prima oară din 2017 când o moțiune de cenzură poate să treacă fără nicio problemă. Eu cred că cei care au anunțat că depun moțiunea de cenzură au pierdut deja o săptămână. Cred că dacă mai pierd o săptămână, s-ar putea să existe o surpriză mare, să existe o reorientare, că așa e în Parlamentul României, așa e în politica românească de 30 de ani, și să se trezească (opoziția - n.r.) că are majoritate Guvernul", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, "orice pierdere de vreme, orice temporizare a depunerii moțiunii, pe tot felul de argumente sau pretexte, va lăsa senzația că nu se dorește preluarea guvernării de către opoziție".

El a adăugat că ar fi un pas important să se găsească o nouă formulă de guvernare, dar nu depinde de UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că s-a întâlnit miercuri dimineață cu liderul PNL, Ludovic Orban, pentru a discuta despre moțiunea de cenzură și că Uniunea nu pune condiții pentru susținerea acesteia. El a mai spus că i-a transmis lui Orban că liberalii pierd vremea nedepunând acum moțiunea de cenzură.

De asemenea, Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu îl va susține pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului: "Nu îl vom susține pe domnul Meleșcanu. Dacă nu susținem Guvernul, nu susținem propunerea Guvernului. Dacă va exista din partea opiziției o persoană, acea persoană va fi susținerea noastră”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, la interviurile HotNews.ro LIVE, că liberalii au început negocierile pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și o vor depune în momentul în care vor avea numărul necesar de semnături pentru a trece - 233 - pentru că nu își pot permite să depună o moțiune fără măcar 90% șanse de succes. PNL este dispus să își asume și un guvern de tranziție, cu rolul de a organiza alegeri anticipate după prezidențiale, mai spune Ludovic Orban.