​Consiliul de Securitate al ONU trebuie să îşi asume un rol mai important în soluționarea multor aspecte care afectează securitatea internațională spune președintele Klaus Iohannis.

IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a transmis acest mesaj miercuri, în deschiderea Conferinței șefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale din țările din Balcani, pe probleme de cooperare militară - CHODs Balcani. Acest format de cooperare reunește Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Klaus Iohannis a afirmat că România, ca țară membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, acordă o atenție specială statelor din această regiune și susține apropierea acestora de familia europeană și de cea euroatlantică, iar în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, a tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest.

România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest și dorește stabilizarea ireversibilă a acestei zone, a spus Iohannis, arătând că militarii români au participat de-a lungul timpului la diferitele misiuni ale Organizației Națiunilor Unite, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene desfășurate în zonă.

"Cooperarea militară, precum și schimbul de opinii și bune practici în domeniul gestionării crizelor, la nivelul Aliaților și partenerilor NATO sunt necesare astăzi, date fiind schimbările tot mai accentuate ale mediului de securitate și caracterului impredictibil al riscurilor la adresa stabilității și securității regiunii. Totodată, rolul ONU în gestionarea crizelor a fost și va rămâne determinant pentru menținerea păcii la nivel global. Evidențiez responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate pentru menținerea păcii și securității internaționale, în conformitate cu prevederile Cartei Organizației Națiunilor Unite. Deoarece multe crize au astăzi un caracter multidimensional accentuat, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-şi asume un rol mai important în soluționarea multor aspecte care afectează securitatea internațională", a mai declarat președintele Iohannis.