Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu va fi exclus din partid dacă nu renunță la candidatura din partea PSD pentru postul de președinte al Senatului. Aceasta, după ce conducerea ALDE a decis marți că va fi exclus din partid orice membru care acceptă vreo funcție de la PSD. Candidatul ALDE pentru acest post este senatorul Ion Popa.

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

Decizia a fost luată în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE și se va aplica pentru toți membrii formațiunii.

De asemenea, conducerea ALDE a decis ca formațiunea să îl susțină pentru șefia Senatului pe senatorul Ion Popa.

Anunțul a fost făcut de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că ambele decizii au fost luate cu "o majoritate zdrobitoare".

Întrebat dacă decizia ALDE de excludere a persoanelor care acceptă funcții fără acordul partidului este valabilă și la Camera Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că hotărârea se aplică și pentru Camera Deputaților, Guvern, Senatul, secretari de stat, "peste tot”.

Liderul ALDE a mai spus că observă un "atac furibund" al PSD la adresa partidului său, avertizând că tentativele de "racolare" a membrilor ALDE "se înscriu în linia unui război".

Cele mai importante declarații ale lui Tăriceanu, la finalul ședinței ALDE:

  • Prima decizie e cea referitoare la susținerea lui Ion Popa pentru președinția Senatului
  • A doua decizie este cea privitoare la pierderea calității de membru ALDE pentru persoanele care acceptă funcții în Parlament și Guvern fără acceptul partidului
  • Ambele decizii au fost luate cu o majoritate zdrobitoare
  • Domnul Meleșcanu a fost prezent la ședință și și-a cerut scuze colegilor pentru situația pe care a generat-o
  • Nu putem accepta din partea PSD astfel de propunere, care iese din orice normă politică
  • La despărțirea de PSD, am convenit că vom rămâne în relații civilizate. Ceea ce obeserv este un atac furibund al PSD la adresa ALDE și îi previn pe cei din PSD că nu suntem în postura să întoarcem și celălalt obraz
  • Gesturile, încercările de racolare ale unor membri ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră
  • Sunt colegi care nu au poate cea mai bună părere despre alianța cu partidul lui Victor Ponta, dar în politică rareori te întâlnești cu soluții ideale
  • PNL mimează că vrea să depună o moțiune de cenzură. În realitate, nu vrea să facă acest lucru
  • Le convine de minune să existe un guvern PSD patronat de dna Dăncilă, este adversarul cel mai mult dorit
  • În acest moment, pe hârtie arată că sunt voturile necesare pentru trecerea moțiunii
  • Dar PNL nu vrea să depună moțiunea, o să vedeți că acest lucru nu se va întâmpla până la alegerile prezidențiale. În acest moment e clar că numărul necesar pentru moțiune este întrunit
  • Pe mine nu mă sperie alegerile anticipate, dar, așa cum cunosc parlamentul, probabil că la această situație nu se va ajunge cu una, cu două.

Senatorul Teodor Meleşcanu declara, înaintea ședinței ALDE, că nu renunță la candidatura pentru şefia Senatului, susținând că în acest fel ALDE va avea garanţia că va fi tratat corect. "Voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea. (...) Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară. (...) ALDE are garanţia că va fi tratat foarte corect, ca şi toţi ceilalţi", a declarat Meleșcanu înaintea ședinței Biroului Politic al ALDE.