Cetățenii statelor din Uniunea Europeană au cheltuit, în medie, 377 de euro pentru o vacanță, iar românii se află pe ultimul loc în acest clasament, cu o medie de 135 de euro alocaţi pentru un sejur, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

cheltuieli pentru vacanțăFoto: Eurostat

Cei mai cheltuitori europeni la capitolul vacanţe sunt cetățenii din Luxemburg, cu o medie de 769 de euro pentru o vacanţă, în anul 2017. Sunt urmați de austrieci, (641 de euro) şi de cei din Malta (633 euro).

La polul opus, cu cele mai mici cheltuieli pentru un sejur, sunt cei din Ungaria (161 de euro pentru o vacanţă, în anul 2017), Letonia (155 de euro), Bulgaria (153 de euro), iar pe ultimul loc al clasamentului se află România. Românii au cheltuit, în medie, 135 de euro în concediu.

Suma medie cheltuită pentru o noapte de cazare

Europenii au cheltuit, în medie, 377 de euro pentru fiecare sejur. În funcţie de destinaţie, au cheltuit, în medie, 223 de euro pentru o vacanță în țară şi 812 euro pentru un concediu în străinătate. Suma medie cheltuită pe noapte a fost de 75 de euro - 58 de euro, în medie, pentru fiecare noapte în cazul unei vacanțe în țară şi 97 de euro, în medie, pentru o noapte de cazare într-o vacanță în străinătate.

Pentru o noapte de cazare, românii au cheltuit, în medie, 35 de euro, nemaiaflându-se pe ultimul loc la acest capitol. Ei sunt devansați de cehi, care au cheltuit, în medie, 34 de euro pentru o noapte de cazare, în timp ce grecii au plătit 31 de euro pe noapte.

Cei mai cheltuitori sunt danezii, care au cheltuit, în medie, 162 de euro pentru fiecare noapte de cazare. Ei sunt urmați de austrieci - 132 de euro, de locuitorii din Malta - 128 de euro, din Irlanda - 112 euro, Luxemburg - 108 euro şi din Finlanda - 102 euro.

Românii deschid totul europenilor care preferă vacanțele în țară

De asemenea, datele Eurostat, citate de Agerpres, mai arată că în doar opt din cele 28 de state membre peste jumătate din cheltuielile totale pentru turism au fost făcute în destinaţii din interiorul ţării.

Lider în acest domeniu este România, unde 79% din cele 2,245 miliarde euro, cât reprezintă cheltuielile totale pentru turism, au fost făcute în destinaţii interne, urmată de Grecia (76%), Spania (66%), Franţa şi Portugalia (ambele cu 65%), Bulgaria şi Italia (ambele cu 64%).

În schimb, pentru majoritatea ţărilor din UE, cea mai mare parte din cheltuielile pentru turism au fost făcute în destinaţii din străinătate, pe primele locuri fiind locuitorii din Luxemburg (99%), Belgia (93%) şi Malta (92%), care au plătit în sejururi din străinătate peste 90% din cheltuielile totale pentru turism.