Aproximativ 2.500 de unităţi de alimentație de pe litoral - restaurante, fast-food-uri, baruri, cantine ale unor tabere școlare sau magazine - au fost verificate în acest sezon estival de către inspectorii sanitari, care au dat amenzi de peste 2,7 milioane de lei. De asemenea, au fost retrase de la vânzare aproape 500 de kilograme de produse alimentare expirate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în perioada 24 iunie - 30 august , în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, echipe de medici veterinari au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Au fost verificate 2.448 de unități din Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia - Vama Veche, fiind vizate cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, supermarketuri şi hipermaketuri, magazine alimentare, pensiunile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach-baruri, restaurantele.

Astfel, controalele s-au desfășurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unităţi tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unităţi tip bufet, 228 de baruri, 6 cafe baruri, 12 snack baruri, 8 unități tip bistro, 2 unități catering, 40 de cantine din tabere școlare, 8 pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarket-uri, 12 unități comercializare produse congelate, 5 carmangerii, 3 unități de procesare lapte și 4 autoutilitare.

Ce nereguli au fost descoperite:

  • manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare
  • comercializarea directă a alimentelor în spaţii neaprobate sanitar-veterinar
  • nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie
  • ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a alimentelor
  • comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat
  • nedemonstarerea trasabilității produselor alimentare
  • nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare
  • folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră
  • efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar.

Au fost date 298 de amenzi, în valoare totală de 2.776.300 de lei. De asemenea, s-a luat decizia închiderii unui bufet și a fost suspendată activitatea pentru trei fast-food-uri și pentru o unitate de procesare a laptelui. În această perioadă, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 481 de kilograme de produse alimentare expirate.

Reprezentanții ANSVSA spun că în acest sezon estival nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea și viața publică.