Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională Ordonanța privind drepturile persoanelor cu handicap

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 2 septembrie 2019, 10:49 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: CCR.ro
Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la OUG de modificare a Legii privind protecţia drepturilor persoanelor cu handicap. Instituția susține că modificările aduse afectează drepturile persoanelor cu handicap, existând o creștere a riscului de excluziune socială a acestei categorii, transmite Mediafax.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Prevederile legale criticate modifică art. 81 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 448/2006, republicată, în sensul eliminării unităților protejate fără personalitate juridică cu gestiune proprie, sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, al organizaţiilor neguvernamentale, precum şi cele organizate de persoana cu handicap autorizată, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi economice independente”, transmite instituția, într-un comunicat de presă.

Instituția susține că modificările aduse prin OUG afectează drepturile persoanelor cu handicap, fiind crescut riscul de excluziune socială pentru această categorie.

„ Nu sunt respectate limitele de reglementare prin ordonanță de urgență, fiind afectate drepturile persoanelor cu handicap, atât prin scăderea gradului de protecție pe care statul este ținut să o asigure în special în domeniul integrării în muncă și în viața comunității, precum și prin efectul creșterii implicite a riscului de excluziune socială al acestei categorii defavorizate.Deși statul român este un stat social, conform art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală, măsura diminuării tipurilor de unități protejate autorizate restrânge în mod nejustificat participarea activă la viața socială și economică a persoanelor cu handicap, care, din persoane independente financiar devin persoane asistate social”, mai transmite Avocatul Poporului.

Totodată, Curtea Constituțională consideră că modificările aduse de Executiv prin Ordonanță de urgență nu sunt justificate.

„Avocatul Poporului constată că situaţia extraordinară şi urgenţa reglementării sunt doar proclamate, fără a fi în realitate motivate şi fără a fi precizat vreun element prin care să se demonstreze motivele având caracter de urgenţă şi situaţia extraordinară în care se află Guvernul, din cauza cărora este necesară modificarea reglementării unităților protejate. În aceste condiţii, reglementarea are caracter arbitrar, dificil de legitimat”, subliniază sursa citată.

Un alt motiv de neconstituționalitate vizează „înfrângerea obligațiilor statului român asumate prin Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

„Măsura criticată înfrânge obligațiile statului român asumate prin ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cum ar fi cea de eliminare a barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilităţi să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile şi aspiraţiile ei să fie respectate şi sprijinite, precum și din Carta socială europeană, revizuită, care prin art. 15 consacră dreptul persoanelor handicapate la autonomie, la integrare socială și la participare în viața comunității”, a conchis instituția.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2579 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Atac pe toate fronturile (Luni, 2 septembrie 2019, 11:33)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  După ce că au dat împreună ordonanaţa...abia acum Tăriceanu, prin aghiotantul său Renate Weber, o atacă la Curtea Constituţională.
  Făţărnicia(din partea lui Tăriceanu)...ca şi prostia(din partea celor care au dat ordonanţa, pt că intodeauna trebuie să vezi dacă e legală sau nu că nu ştii când se întoarce roata)...nu are margini.
  De-acuma o să vedeţi tot felul de acte normative date de guvernul PSD-ALDE atacate la CC....exact cum a distrus justiţia şi min. TUdorel T...drept răsplată pentru numirea ca judecător CC de către Tăriceanu şi pt alte favorui personale, cum ar fi posibilitatea de a fi notar a judecătorilor constituţionali


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by