Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Două asociații ale magistraților cer demisia de onoare a șefei CSM pe fondul scandalului Gîrbovan

de DG     HotNews.ro
Sâmbătă, 31 august 2019, 13:07 Actualitate | Esenţial


Lia Savonea
Foto: Agerpres
Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție se delimitează de modul în care șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, și alți membri ai CSM au gestionat cazul Danei Gîrbovan și le cer acestora demisiile de onoare.

Cele două asociații acuză încălcarea Constituției, a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a unor decizii ale Curții Constituționale prin poziția pe care Lia Savonea și o parte a membrilor secției de judecători a CSM au avut-o în cazul Danei Gîrbovan, propusă inițial de PSD pentru postul de ministru al Justiției, propunere care a fost respinsă ulterior de președintele Klaus Iohannis.

Asociația Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție dezaprobă poziția exprimată în cuprinsul comunicatelor de presă date publicității, la datele de 29.08.2019 şi 30.08.2019, în majoritate, de Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu decizia Preşedintelui României de respingere a propunerii de numire în funcția de ministru al justiției unui judecător demisionar, apreciind că, pe această cale, rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, consacrat de art.133 din Constituția României, este grav afectat.

”Din perspectiva cronologiei evenimentelor, nu poate fi ignorată nici modalitatea în care Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a ales să acționeze, aceasta neînțelegând să transmită propunerea de eliberare din funcție a judecătorului propus a fi ministru într-un termen optim, care să conducă în final la eliminarea situației de incompatibilitate ivite şi să ofere posibilitatea juridică de numire a acestuia, cât timp nu mai era magistrat, într-o funcție în puterea executivă, potrivit propriei opțiuni. Observând, aşadar, că, în urma poziției publice exprimate de Secția de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost vulnerabilizat rolul ce îi este recunoscut acestui organism prin Constituție, fiind ignorate raționamentele Curții Constituționale a României, reținute prin Decizia nr.45/2018, Asociația Forumul Judecătorilor din România şi Asociația Inițiativa pentru Justiție înțeleg să se delimiteze în mod ferm de comunicatele succesiv emise, cu majoritate, de Secția pentru judecători a CSM, solicitând atât preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi tuturor membrilor secției de resort care s-au raliat acestor comunicate, să îşi prezinte demisia de onoare din funcțiile deținute”, transmit cele două asociații.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6452 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by