Ioan-Aurel Pop susține că româna este în primele 20 de limbi vorbite dintre cele 6.000 - 7.000 de pe planetă

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 30 august 2019, 14:09 Actualitate | Esenţial


Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 - 7.000 de pe planetă, afirmă preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres. Acesta subliniază că limba noastră este contaminată cu ”neologisme, barbarisme și SMS-uri năstrușnice”, dar este vie și ”are puterea de a rămâne ea însăși”.

"Prin limba noastră comunicăm şi ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 - 7.000 de limbi vorbite de pe planetă, româna se află - în funcţie de criterii obiective, fixate de neromâni - între primele 15 - 20, ceea ce nu este puţin lucru. (...) Să o păzim aşa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi să o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feţilor şi fetelor noastre", spune Ioan-Aurel Pop, într-o declaraţie acordată AGERPRES, cu prilejul aniversării Zilei Limbii Române.

Preşedintele Academiei spune că oricât de contaminată ar fi cu ”neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstruşnice”, limba română ”are puterea de a rămâne ea însăși”.

"Limba este ca un organism viu, care se naşte, creşte, se dezvoltă, îmbătrâneşte şi moare odată cu poporul care a creat-o şi căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii şi de limbi moarte. A noastră este vie şi oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstruşnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăşi, în ciuda variatelor influenţe", consideră Ioan-Aurel Pop.

El subliniază că "nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, deşi poţi vorbi româneşte fără să fii român".

"În ciuda unor elucubraţii născute din prea multă iubire, din rea-voinţă, din ignoranţă sau din dorinţa de a epata (de exemplu: limba română este limba dacică eternă şi nu are nicio legătură cu limba latină; limba română este o limbă balcanică, fără personalitate, sistematizată abia în secolul al XVIII-lea prin relatinizarea sa de către Şcoala Ardeleană; româna este o limbă în care nu ar trebui să ne mai exprimăm, ci să o folosim doar pentru imprecaţii etc.), limba noastră rămâne viaţa noastră ca popor. Nu există popor pe lumea asta care să nu îşi preţuiască, îngrijească şi conserve limba. La fel fac ori ar trebui să facă şi românii. Că unii s-au plictisit să audă că limba noastră este 'ca un fagure de miere' sau că este 'limbă sfântă, limba vechilor cazanii' sau că este principala formă de comunicare verbală şi scrisă a poporului român - este treaba lor. Azi este mai uşor decât odinioară să te cufunzi în altă limbă, în altă limbă de comunicare. Evident, nu va fi precum limba care vine de la mamă şi de la bunică, dar, pentru urmaşi, se pot schimba şi mamele şi bunicile", spune preşedintele Academiei.

Profesorul Ioan-Aurel Pop aminteşte că Academia Română a finalizat, în anul 2000, Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, "un monument menit să învingă timpul".

"Noi, care 'locului ne ţinem', ne-am cultivat limba, am normat-o, i-am stabilit o gramatică şi am scos-o în lume. Academia Română, încă de la înfiinţare, s-a îngrijit de corectitudinea limbii şi de zestrea ei. În mai bine de un secol, lingviştii români de la Academie au creat Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, început înainte de 1900 şi terminat după anul 2000. Este un monument menit să învingă timpul, în zeci de volume şi cu aproape 200.000 de cuvinte, comentate şi definite după regulile ştiinţei. Mai sunt atlasul lingvistic, colecţia de literatură română (în aproape 250 de volume) şi câte altele! Mie îmi place să spun că cea mai importantă creaţie spirituală a poporului român este limba română. S-o păzim aşa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi s-o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feţilor şi fetelor noastre!", mai spune Ioan-Aurel Pop.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 31 august. Ea a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în acest sens. Actul normativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4502 vizualizari

 • +10 (28 voturi)    
  dar limba daca cum sta? (Vineri, 30 august 2019, 14:19)

  Crup [utilizator]

  E ca limba romana este printre primele 20 din lume! Ce vorbim noi, printre primele 10! Printre primele 5!
  Dar limba daca cum sta? Cate miliarde de oameni vorbesc limba daca?
  Se cunoaste, se stie! Latina provine din daca. Pana sa mearga in Dacia, romanii comunicau prin latraturi si cotcodacituri; abia dupa ce au intrat in legatura cu neamul extraterestru dac au invatat vorbirea! Practic, au preluat limba daca! :)))))))
 • +10 (16 voturi)    
  Limba Romana are ca. 28-30 Milioane de (Vineri, 30 august 2019, 14:38)

  Habermas [utilizator]

  vorbitori (din care 4 ca a doua limba). Asta o pune cam pe locul 34 in lume - dupa criteriul numarului de vorbitori. Pentru a fi cel putin pe locul 20, ar trebui sa aiba cel putin 60 de milioane de vorbitori.

  Daca se mai folosesc si alte criterii, poate cele de influenta de diverse tipuri, si legaturile cu alte limbi (de exemplu cu Latina, Franceza, Engleza etc), sau/si impactul asupra culturii si stiintei si tehnicii, atunci presupun ca este posibil sa fie printre cele mai valoroase sau/si influente / importante 15-20 limbi ale lumii.

  As fi curios sa stiu si eu acel set de criterii. Nu il contest, doar sunt curios. Daca l-as contesta, ramade de vazut.

  Dar sunt de acord cu ideea generala ca Limba Romana este probabil printre cele mai influente la nivel global, pornind de la faptul ca este o limba Europeana, Romanica si vorbita de ca. 30 de milioane de oameni.

  Pt cei care nu stiu: Romana este in categoria celor mai usoare limbi straine de invatat pentru nativii Limbii Engleze (impreuna cu toate limbile Romanice si Germanice minus Germana).
  https://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty
  • +12 (12 voturi)    
   vad ca deja ti-au dat cu minus romanii verzi (Vineri, 30 august 2019, 15:34)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Desi ai fost foarte indulgent cu aprecierile. Mai exact limba romana e pe locul 42 dupa numar nativi de vorbitori si dincolo de 30 dupa numarul total.
   Dl Pop probabil are acces la niste statistici foarte speciale.
 • +9 (11 voturi)    
  E mandru tare (Vineri, 30 august 2019, 15:24)

  elisan [utilizator]

  Cand turna la Secu folosea neologisme si barbarisme ori ba?
 • +4 (10 voturi)    
  Asta-i un Funar mai scrobitsi cu ceva scoala. (Vineri, 30 august 2019, 15:48)

  Plagarus [utilizator]

  Doamne iarta-l pe acest nationalist zombie,ca-i de cascadorii rasului,cu diriginta Suzana Gadea.
  Subred moral acest nene Pop, confirma faptul ca precum comunismul si marea coruptie poate genera regimuri autoritare, nationaliste.
 • +6 (10 voturi)    
  pai cum? nu stiati? :)) (Vineri, 30 august 2019, 16:05)

  stupidu [utilizator]

  cred ca funar e tare mindru de popica asta :))
 • +6 (8 voturi)    
  Cum este cu//academiile//care pocesc lb.romana? (Vineri, 30 august 2019, 18:29)

  asavreau [utilizator]

  Academia de Politie,Academia de fotbal,Academica Clinceni si altele de acelasi gen sunt sectii recunoscute de d-l Pop,pentru-ca nul aud protestand ca niste entitati care nu au nici-o treaba cu academia si nivelul de cunoastere in domeniu,isi permit sa foloseasca titulatura.Platesc bine?
 • +5 (5 voturi)    
  “Criterii obiective” facute de “neromani”? (Vineri, 30 august 2019, 19:46)

  V. Istina [utilizator]

  Ma cam indoiesc, as vrea sa citesc studiul ala.
 • +3 (5 voturi)    
  Râdeți voi râdeți, harapi albi ce-mi sunteți, (Vineri, 30 august 2019, 20:40)

  comentatordiletant [utilizator]

  dar eu îmi aduc aminte cum prin liceu profa' de română (apropo, nea Pop, ai uitat să incriminezi cuvintele argotice - știi un fel de precursoare ale „SMS-urilor năstrușnice”) aducea vorba, aproape săptămânal, de șansele limbii române (ajunse la limita certitudinii) de a deveni limbă de circulație internațională, mai folosită decât engleza, pentru că ... e frumoasă și are cuvinte intraductibile - știți voi, dor și doină.

  Te-apuca râsu'-plânsu ', dar era sarcină de partid ca la toate disciplinele și în fiecare oră materia predată să fie asociată cu patria, realizările științifice românești sau cu politica partidului...
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i boala tuturor ardelenilor destepti, (Sâmbătă, 31 august 2019, 9:53)

  John M. [utilizator]

  ajunsi "domni mari" in Bucuresti: sa faca ceva de care sa auda tot mapamondul...
 • +1 (1 vot)    
  Oare stie? (Sâmbătă, 31 august 2019, 12:13)

  florian3619 [utilizator]

  Onorabilul pres al academiei noastre ne poate dovedi clar ce limba se vorbea la curtilor nemuritorilor nostri mari voevozi (istoric evidentiat la cate 150 - 200 de ani si ata dupa anul 1000?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by