Avertisment al Autorității Electorale: Numărul românilor din străinătate înscriși pentru vot la prezidențiale, dezamăgitor de mic. În baza înregistrărilor nu ar putea fi înființate legal nici măcar 10 secții de votare

de MH     HotNews.ro
Vineri, 30 august 2019, 10:32 Actualitate | Esenţial


Diaspora cozi
Foto: Hotnews
Numărul românilor care s-au înregistrat să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale - aproximativ 28.000 - este "dezamăgitor de mic", în condițiile în care mai sunt doar 13 zile în care românii se pot înscrie pe portalul votrainatate.ro, lansat în 28 iulie, avertizează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Șeful AEP spune că românii din străinătate au cerut misiunilor diplomatice să înființeze câteva sute de secții de votare, însă în baza înregistrărilor de până acum nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Instituția face apel către românii din străinătate să se înregistreze pentru ca autoritățile să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

Autoritatea Electorală Permanentă spune că, după 33 de zile de la lansarea portalului www.votstrainate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere. Până vineri dimineață se înregistraseră aproximativ 28.800 de români - 14.092 au optat pentru a merge la o secție de votare, iar 14.709 au ales ca opțiune votul prin corespondență. În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face apel către românii aflați în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

MAE vrea 900 de secții de votare, AEP susține că estimările nu au în spate o evidență clară a intenției de vot

”Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie 2019”, a precizat președintele AEP, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție.

Conform legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

"Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai afirmat șeful AEP.

El spune că a luat act de solicitările unor români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

De asemenea, șeful AEP face apel din nou la românii din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, mai ales având în vedere costurile mai mici decât în cazul înființării secțiilor de votare.

Ce pași trebuie parcurși pentru votul prin corespondență :

1. Înregistrarea - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).

2. Primirea documentelor - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă:
 • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
 • două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
3. Votarea
 • Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat;
 • Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
 • Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf;
 • Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.
În cazul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. Expedierea - alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
 • îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
 • îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
 • îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.
Calendarul alegerilor prezidențiale:
 • Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de al doilea, în 24 noiembrie.
 • În primul tur al alegerilor, românii din străinătate vor putea vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, în 22, 23 și 24 noiembrie.
Modificări legislative

La alegerile prezidențiale din acest an se vor aplica, în premieră, mai multe modificări legislative privind exercitarea dreptului de vot de către românii din străinătate. Astfel, pentru românii din străinătate, legislația electorală care reglementează alegerile prezidențiale din acest an a introdus:
 • Posibilitatea de a vota prin corespondență, astfel încât să fie evitate aglomerația și cozile de la secțiile de votare, dar și costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro.
 • Posibilitatea de a vota la o secție de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opțiune pe portalul www.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opțiune cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.
 • Posibilitatea de a vota la secțiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23.59 pentru alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
 • Utilizarea, în toate secțiile de votare din țară și din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanție a corectitudinii și transparenței procesului electoral.
 • Pentru prima dată la un scrutin prezidențial, campania electorală va fi finanțată de la bugetul de stat, controlul și rambursarea cheltuielilor fiind efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.
La alegerile europarlamentare din 26 mai, zeci de mii de români au stat ore în șir la cozi interminabile la secțiile de votare, unii dintre ei nereușind să voteze.
      Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

      24938 vizualizari

      • +19 (23 voturi)    
       Sa foloseasca numarul de alegatori (Vineri, 30 august 2019, 10:38)

       PuieMonta007 [utilizator]

       care au votat in anii trecuti si sa "citeasca" youtube-ul sa vada ce a fost anul trecut.
       Acum, nici sa nu te inscri nu-i ok mai ales ca e foarte usor...
       • +2 (6 voturi)    
        normal, aleșii își aleg alegerea (Vineri, 30 august 2019, 13:18)

        clencix [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

        Parlamentarii și-au ales legi să fie iar aleși, tot multi și nu 300, în loc să-și dea legi să se trimită singuri la închisoare, cum multi dintre ei merita. își
       • -8 (12 voturi)    
        hei (Vineri, 30 august 2019, 14:00)

        john70 [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

        Ar trebui sa aiba drept de vot doar rezidentii din Romania.
        • +9 (11 voturi)    
         Ar trebui pt ca asa vrea Sputnik? (Vineri, 30 august 2019, 14:25)

         PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui john70

         In baza carei legi? Ce tara civilizata a facut asa ceva? Asta e drept consitutional.

         2. Parlamentarii, primarii si presedintele ma reprezinta SI PE MINE cand calatoresc in vizite oficiale. Nu am dreptul sa aleg pe cine ma reprezinta? lol

         3. Vrei sa-mi iei un drept? Ia-mi si obligatiile. De ce nu a platit statul operatiile mamei (anul asta vorbesc)???De ce nu-i a refacut statul casa? De ce nu i-a luat mobila? De ce nu-i plateste intretinerea? De ce are pensie doar 1400 dupa 35 de ani ca inginer si altii au 30/50/70 "jdemii".
         BOSS cand iti vine intretinerea 300 iarna, utilitatile 200 si medicamentele 800 sa te vad pe tine cum te descurci o luna cu 100 de lei???
         • -8 (8 voturi)    
          Pai belgia si anglia (Vineri, 30 august 2019, 15:06)

          mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

          nici macar nu organizeaza alegeri in afara granitelor, cine vrea sa voteze vine in ziua votului in tara, la fel ar trebui sa se faca si-n Romania.
          • -7 (7 voturi)    
           Canada, Australia, State din US.... (Vineri, 30 august 2019, 15:48)

           newlook [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

           Canada, Australia, State din US, etc. Toate au limitari la dreptul de vot pentru cetatenii "overseas". Nu orice Tilica din dispora lor are drept de vot ... SI E BINE ASA ... pentru cine vrea sa inteleaga cat de cat cum se misca lumea asta.

           Pe bune, cat creier crezi ca poate sa aiba unul care (inca) se crede destept cand isi pune nick PuieMontix?
           Asa cum arata cineva intr-o alta postare, probabilitatea ca asta sa fie analfabet functional depaseste 80% si ciorditor, hot, ceva prin "diaspora, hehehe" depaseste 60%.
           • +4 (4 voturi)    
            Troll rus (Vineri, 30 august 2019, 18:31)

            PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

            cata minte sa ai?
            Asa e cand ai doctorat pe bune in strainatate nu se pune hahaha. Tre la academie
            Toate tarile pe care le ai enumerat au vot prin posta workd wide. BTW am locuit in state haha
            • -3 (3 voturi)    
             Mai baiete, de esti prost, stai acasa (Vineri, 30 august 2019, 19:00)

             newlook [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

             Mai baiete, de esti prost, stai acasa:

             - Am spus ca sunt "limitari" privind votul overseas, nu ca e interzis de tot. Si nu am spus in niciun caz ca nu exista vot prin corespondenta. Spre exemplu, Australia spune ca daca esti in strainatate si nu declari ca intentionezi sa te intorci in urmatorii 6 ani, dreptul de vot se suspenda. Plus alte reguli. In Canada, abia in ianuarie 2019 (da, 2019) Curtea Suprema a decis ca interdictia de vot pentru cetatenii ce locuiesc in exterior de mai mult de 5 ani este neconstitutionala. Provinciile canadiene si statele americane au ca regula generala ca daca nu locuiesti acolo, nu votezi. Cu anumite exceptii. Etc, etc.

             PS: Tu ai locuit "in state" (expromare specifica cocalarilor de Dambovita) cum locuiesc eu in Kuala Lumpur. Oricine locuieste aici (in US) capata un pattern de gandire inconfundabil. Matale esti doar un fudul de Ciorogarla care probabil ca ai fost vreodata prin "state". De la a vizita si pana la a locui...e distanta mare.
           • +1 (1 vot)    
            singura limitare la americani (Vineri, 30 august 2019, 21:19)

            nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui newlook

            este inregistrarea. se poate face la orice oficiu postal, sau cand faci income taxul anual.
            daca nu te inregistrezi, poti vot, indiferent unde esti, in nyc, dallas, la, sau la polul nord.
            locuiesti in strainatate, te inregistrezi la ambasda si primesti cardul de alegator, cu care mergi la vot, dai cardul si primesti buletinul de vot. cardul ramane la comisie.
            trebuie sa te inregistrezi de fiecare data, cu datele si locul unde votezi. acelasi procedeu si in tzara, ca si in strainatate.

            la fel, cand te inregistrezi, optezi pt. corespondenta, si primesti buletinul prin posta. prin corespondenta poti opta sa votezi, indiferent, in tzara sau in afara ei.
            mai exista votul electronic, dar nu stiu cum se procedeaza si daca este permis din afara tzarii.

            deci, ca sa votezi, trebuie sa ceri sa votezi, sa te inregistrezi si sa primesti un card, care e de unica folosinta. astfel, autoritate electorala stie cati vor vota, si unde, la sectii prin corespondenta, si se pregatesc pt. satisfacerea dreptului cetatenesc sa alegi si sa fii ales.
            • 0 (0 voturi)    
             scuze (Vineri, 30 august 2019, 23:33)

             nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

             daca te inregistrezi poti vota oriunde...
             • 0 (0 voturi)    
              DOAR in alegerile FEDERALE (Sâmbătă, 31 august 2019, 0:24)

              newlook [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

              DOAR in alegerile FEDERALE (cum s-ar spune pe la voi, alea pentru Parlamentul Ioropian). La presedinte nu se pune pentru ca la voi Presedintele UE nu se alege de cetateni direct.

              In US, in noiembrie, in martea alegerilor, poti avea de la minimul 3 pana la 5-6 buletine de vot, uneori chiar mai multe.

              Alea 3 sunt alegerile federale (Presedinte, Camera, Senat), e obligatoriu sa se desfasoare in martea alegerilor din noiembrie... si le consider asociate alegerilor pentru parlamentul UE.
              Suplimentele de alegeri pot aparea din partea statelor (ex: Guvernator - un soi de presedinte din Ioropa). Pot fi alesi serifi, procurori districtuali, judecatori de county cu aceasta ocazie.

              Presupun ca ai dificultati in a intelege sistemul, dar pur si simplu trebuie sa vezi ca echivalentul Presedintelui US NU poate fi presedintele Albaniei, oricat s-ar umfla muschiul in asta din urma. Deci, cel mai apropiat de realitate ar fi sa consideri UE un soi de SUA din acest pdv, nu fiecare statulet din UE ca fiind echivalentul SUA.

              Te-am ametit rau, e?
              • 0 (0 voturi)    
               valabil si pt. tine si pt al de jos (Sâmbătă, 31 august 2019, 9:58)

               nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui newlook

               io vorbeam numai despre faptul ca in america, poti vota de oriunde, caci noi discutm despre votul alegatorului, nu cum se alege presedinte, sau guvernator, sau seriful din tarrant county, tx.
               adica, ce voiam sa spun ca numai alegatorul este cel care se limiteaza, prin neinregistrarea la vot.
               ca daca te inregistrezi, cu domiciliul primesti cardul de alegator pe care ai trecut si locul unde votezi in persoana, sau daca alegi prin corespondenta. adresa unde primesti buletinul. si ca votul prin corespondenta se aplica si in tzara.

               atat voiam sa completez, si ca asa cum am spus, inregistrandu'te, autoritatea electorala stie cu mare aproximatie cati si unde vor vota, si vor pregati bine procesul votulului. ma refeream in comparative cu cacaiala romaneasca, despre care vorbea si articolul.

               lasti voi procedurile, amanuntele cu election day din a doua martzi, dupa a doua luni din noiembrie.:-)

               iar alegerea guvernatorului in new jersey nu e tot una cu alegerea presedintelui din ro. caci ue nu e sua. comparatia merge la hastagisti. :-)
            • 0 (0 voturi)    
             Of, mai pandelica (Sâmbătă, 31 august 2019, 0:05)

             newlook [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

             Of, mai pandelica,

             Inteleg ca #rezistii astia nascuti alaltaieri au dificultati cu cEtitul si inteleg mai nimic, ca d'aia au ajuns #rezisti, dar matale te grabisi, zau asa.
             Ia mai citeste o data postarea mea. Vezi acolo "US" sau vezi "state din US?"
             Un stat din US e echivalentul Ro (ma rog mai aproape) decat ar fi Ro echivalentul USA. O paralela acceptabila ar fi cea cu dreptul cetatenilor europeni sa voteze PE si (daca ar fi vot direct) Presedintele UE.
             Hai ca la tine stiu ca nu trebuie desene, nu trebuie decat un mic efort!
          • +4 (4 voturi)    
           Chiar crezi ce spui? (Vineri, 30 august 2019, 16:50)

           Observatory [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

           Nu mai comparați Anglia sau Belgia cu România , nu sunt pe punct de egalitate, aia nu mai au haznale in curte de sute de ani !
          • +1 (1 vot)    
           Fals (Vineri, 30 august 2019, 18:29)

           PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

           Belgia uite aici
           https://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Belgium
           La consulat

           UK aici
           https://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_the_United_Kingdom
           prin posta

           Hai Paaaa Sputnik!!!
           • -1 (1 vot)    
            Mai baiete, tu stii si sa citesti? (Vineri, 30 august 2019, 19:12)

            newlook [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

            "British citizens (but not other categories of British nationals) residing outside the United Kingdom can register as an overseas voter provided that they were on the Electoral Register in the UK within the previous 15 years.[17] "

            =====================

            Mai baiete, tu stii si sa citesti, sau doar pui link-uri pe care nu le intelegi?

            Intelegi cuvantul romanesc "limitare"? Esti capabil de asemenea performanta? Daca da, ia fraza pe care ti-am pus-o din site-ul dat de tine, du-o la GoAGAL si tradu-o, ca nu pari a stapani vreo limba straina. Pricepi ca cetatenii britanici, dupa 15 ani de rezidenta externa NU mai au drept de vot din exteriorul GB?
            Asta-i o limitare si e corecta dupa parerea mea.
            Tu, ca #rezist, ai alta opinie, e OK si asta, dar termin-o cu neroziile ca planeta se invarte dupa cum visezi tu colorat.
            • 0 (0 voturi)    
             Au o conditie (Sâmbătă, 31 august 2019, 13:35)

             PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

             nu o ingradire a dreptului. Se poate vota dc indeplinesti conditiile? Da, deci hai pa Sputnik
      • +14 (34 voturi)    
       non-starter... (Vineri, 30 august 2019, 10:44)

       demaGOGU [utilizator]

       ...am mai scris, nimeni nu isi da voluntar datele personale statului roman care abia asteapta sa asmuta anaful pe urmele rezidentilor fiscali din Occident.
       • +13 (17 voturi)    
        ?! (Vineri, 30 august 2019, 11:03)

        noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        Pai si cand voteaza in centrele de vot nu si le da?!
       • +10 (12 voturi)    
        nu stiu daca e chiar asa.. (Vineri, 30 august 2019, 11:17)

        AdriEu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        Din punctul meu de vedere, motivul real este ca multi romani din strainatate nu au toate actele de sedere/permis de munca in regula, motiv pentru care este lesne de inteles. ANAF-ul poate sa vina linistit sa ma caute, imi platesc taxele la autoritatile locale din tara de rezidenta, usor de dovedit, mai peste tot prin Europa exista transparenta in acest sens, deci nu ai cum sa te ascunzi..
        • +1 (5 voturi)    
         nu este adevarat (Vineri, 30 august 2019, 13:33)

         Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui AdriEu

         Trbuie doar sa faci o poza la buletin si una la un act care divedeste ca ai adresa in tara respectiva .este lista pe fiecare tara .include permis conducere, extras de cont etc
         Mai simplu de atat nici nu se putea
       • +10 (14 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 11:34)

        [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

        • +2 (6 voturi)    
         Cum a scris cineva mai sus... (Vineri, 30 august 2019, 12:41)

         mcris [utilizator] i-a raspuns lui

         ...trebuie sa depuna dovada dreptului de sedere. Se deduce ca marea majoritate nu au asa ceva.
         • +3 (5 voturi)    
          lol (Vineri, 30 august 2019, 13:07)

          DoroDoro [anonim] i-a raspuns lui mcris

          Ti se solicita doar o copie de CI pt inregistrare! Sunt tari in care nu ai nevoie de permis de sedere (vezi Franta), nu mai aberatz
       • +10 (12 voturi)    
        pregatiti folile de aluminiu (Vineri, 30 august 2019, 12:04)

        bili_coiosu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        ne vaneaza ANAF-ul :)). Paranoia romaneasca e in floare, ca de obicei.
       • +5 (15 voturi)    
        daaaa (Vineri, 30 august 2019, 12:07)

        corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        nu isi da nimeni datele voluntar pe platforma online, dar si le da, voluntar, in ziua alegerilor :)
        lol daca ar si gandi romanii ...
       • +7 (9 voturi)    
        Ce vrei sa spui? (Vineri, 30 august 2019, 12:08)

        Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        Ca toti care au plecat in strainatate de fapt au "fugit" din tara ca aveau datorii imense la ANAF?
        Baga mai multe detalii daca tot stii!
       • -5 (15 voturi)    
        De unde rezulta (Vineri, 30 august 2019, 12:18)

        UpNext [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        ca multi, poate majoritatea indigenilor, se duc in vestul UE la "mangla", "smen" , "produs", "datu' cu zula" si alte specialitati gitano-valahe...
        • +1 (7 voturi)    
         Bingo, asta-i floarea diasporei... (Vineri, 30 august 2019, 13:13)

         newlook [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

         "ca multi, poate majoritatea indigenilor, se duc in vestul UE la "mangla", "smen" , "produs", "datu' cu zula" si alte specialitati gitano-valahe..."
         ========================
         Bingo, asta-i floarea diasporei, pe astia ii vezi la orice inghesuiala in ziua alegerilor, la diverse partide de latrat prin fata ambasadelor, etc. Nu-i vezi cand iti sutesc portofelul...da' asta-i alta poveste.
       • +6 (10 voturi)    
        exact si stiau asta (Vineri, 30 august 2019, 12:25)

        voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        Si nu doar ca nu am chef sa dau PSD-ului datele mele personale dar copie dupa buletin sau pasaport?!

        in primul rand statul roman a dovedit ca este praf la lT, ca la orice altceva, asa ca nu am incredere ca pot sa-mi pastreze copia dupa un act legal in siguranta.

        CNP-ul ar fi trebuit sa fie suficient - dar au facut intentionat manevra asta pentru a avea o scuza pentru cozile care ne asteapta.

        Tot merg la vot, tot votez cu USR chiar daca am si lor ce sa le reprosez, inclusiv faptul ca il au pe mascariciul de Caramitru. Acest Becali al politicii romanesti. Dar si cu
       • +9 (11 voturi)    
        nu imi este frica cu ANAF (Vineri, 30 august 2019, 12:33)

        georgebb [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        M-am apucat sa completez formularul si trebuie sa atasez poza de rezolutie inalta cu pasaportul si cu dovada de sedere in strainatate. Si mi-am dat seama ca nu prea am chef sa uploadez datele astea pe un site al AEP si nici nu prea stiu ce sa urc pentru dovada de sedere, cred ca am pe undeva prin casa o scrisoare de la primarie dar nu stiu pe unde, iar poza de pe contractul de inchiriere nu am chef sa le trimit.

        Sunt deja inscris pe site-ul ambasadei ca rezident in tara asta si nu imi aduc aminte sa imi fi cerut ceva date.
        Poate o sa imi treaca sila asta si voi completa datele.. dupa ce gasesc foaia aia de la primarie.

        Oricum, am o lehamite teribila pentru "Guvernarea digitala" din Romania, la orice rahat online trebuie sa trimit iar poze de pe acte de parca vin cu dosarul digital cu sina. Nu este nici o integrare nicaieri. Singurul serviciu digital de care sunt multumit este ghiseul.ro si stiu ca si asta s-a dorit inchis dar l-au bagat tehnocratii pe gat celor de la ANAF.
       • +1 (1 vot)    
        Dc vrem sa se respecte legile (Vineri, 30 august 2019, 14:19)

        PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

        macar pe cele care par ok hai sa incepem sa le respectam.
        2. Cativa au zis aici ca iti dai datele oricum. Asa e insa nu stiu dc ANAFul ar avea access la ele (datele din sectii). Ar putea accessa mai usor pe cele de pe site? Nu stiu ce sa zic. S-ar putea pt ca aceste date sunt la MAE si nu la AEP sau BEC..

        3. Orice ar fi pana la urma datele personale trebuiesc sincronizate cu celelalte tari dc vrem sa ne integram cu adevarat. Asa sunt toate cele civilizate vezi FR, GE, IT, CH etc..

        4. Dubla impozitare poate fi o problema dar pana acum Romania este parte semnatar a tratatului care impiedica acest lucru. Sa vedem
      • -5 (41 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 10:45)

       [anonim]

       • -5 (13 voturi)    
        Concluzia (Vineri, 30 august 2019, 11:32)

        Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui

        Este ca problemele sunt create de ai nostri ca sa arate cu degetul, comportament tipic #rezist!
       • +6 (20 voturi)    
        hmm (Vineri, 30 august 2019, 11:35)

        dum_i [utilizator] i-a raspuns lui

        nu baietel, nu de asta nu ma inscriu.

        nu ma inscriu pentru ca in rromania-caracal, tu dai niste date la aep care dupa un timp ajung la anaf, dar si la puscariasul din gherla care-i suna pe ai mei cu metoda accidentul

        de aia.
       • +3 (7 voturi)    
        adica ce? (Vineri, 30 august 2019, 12:13)

        danco [utilizator] i-a raspuns lui

        ce facea frate? Tu ai facut ceva? Ce? Stiti numai sa dati cu gura...ce dracu sa faci cu nenorocitii astia pe care ii tot alegem odata la 4 ani? Mereu aceeasi? Toti numai niste habarnisti, niste incompetenti, pusi pe furat?

        Cat despre inscriere, poate ca nu ar fi rau sa schimbe legea, adica sa nu mai ceara inscrierea...daca vad ca nu se inscrie nimeni...
      • -6 (16 voturi)    
       numar de sectii (Vineri, 30 august 2019, 10:52)

       vodatepes [utilizator]

       Romanul isi doreste ca numarul de sectii sa fie egal cu numarul de alegatori.Fiecare cu sectia lui de votare care sa fie dotata cu urma mobila care sa vina la el acasa. Deci 5 milioane sunt afara atunci 5 milioane de sectii de votare cu tot atatea urne mobile. Asta e gandirea multora. Suntem departe de lumea civilizata. Toti vrem ca statul sa faca dar noi nu facem nimic macar sa ne inscriem pe niste liste. Normal ar fi ca cei care nu se inscriu sa taca in ziua alegerilor ca stau la coada.
      • +4 (14 voturi)    
       Romanii isi iubest tara, dar nu au incredere in (Vineri, 30 august 2019, 10:52)

       Habermas [utilizator]

       Statul Roman. Consulatele si toata aparatura de stat este un corpus de birocrati cu mintea ingusta, care nu cunosc respectul dar stiu sa se ingroape in hartii si pe ei si pe altii.

       Dar banii publici furati de voi de mana cu PSD sunt justificati?
      • +4 (14 voturi)    
       Cu ce tupeu de contzopist zic asta "dezamagitor"! (Vineri, 30 august 2019, 10:54)

       Habermas [utilizator]

       Dar masele de votanti de la alegerile anterioare sunt "numere vehiculate in spatiul public"??? Dublati sau trimplati acele numere si aveti numarul util. Analfabetilor! Banditilor! Ciocoilor!
      • +8 (16 voturi)    
       Dreptul de vot este un drept punct. (Vineri, 30 august 2019, 10:57)

       Habermas [utilizator]

       Nu este o scuza pentru voi sa-i frecati pe oameni cum vreti voi. Analfabetilor!
      • +9 (11 voturi)    
       asta e si idee, fraierilor! (Vineri, 30 august 2019, 10:59)

       Crup [utilizator]

       "Insă pe baza înregistrărilor de până acum nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare".
       Pai asta e si ideea!
       Nu incetez a ma mira de prostia opozitiei politice, in special PNL, realmente un monument de prostie. Va amintit de strategia PNL la ultimile alegeri parlamentare? Sceneta aia oligofrena cu Alinuta Gorghiu, prezidenta PNL, in care avertiza copii dintr-un bloc ca Ponta le fura sandwich-ul? :))))) Ponta este... Ponta, si prin asta am spus totul, dar eu personal va dau in scris ca Ponta nu a furat, nu fura si nici nu va fura sandwich-urile copiilor din bloc! :)))) La un festival al ridicolului, Alinuta, the prezident of liberals ar fi luat claaar un premiu! Sau alegerile din Bucuresti? Cati candidati a schimbat din mers PNL? 4 parca! :))) L-a scos de la naftalina si pe Marian Munteanu! :))) Mirosea rau a formol omu'! :)))) Pacat ca nu mai traia Fanus Neagu sau Nicusor Ceausescu, ca nu cred ca i-ar fi ratat PNL-ul! :))))
       Pe langa PNL, PSD e genial, fara exagerare! In rau, adevarat, dar genial!
      • +8 (14 voturi)    
       A rezolvat PSD problema.... (Vineri, 30 august 2019, 11:02)

       taro [utilizator]

       Nu s-au inscris pe liste! Eu au vrut sa-i lase sa voteze dar nu au vrut romanii sa se inscrie pe liste.

       Stain ar fi mandru de PSD.
      • +5 (13 voturi)    
       Se va vota pe parcursul a trei zile! (Vineri, 30 august 2019, 11:04)

       nlln [utilizator]

       Este timp suficient!.

       Acesta este unul din motivele pentru care cei mai multi nu s-au inscris.

       Alt motiv.... suspiciunea ca se poate intampla ceva..neplanificat cu votul lor.
       • +4 (4 voturi)    
        Oricum vineri si sambata (Vineri, 30 august 2019, 13:17)

        mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui nlln

        va bate vantul prin sectii si se vor buluci toti duminica sa voteze, asta e comportamentul tipic de roman de a lasa totul pe ultimul moment si apoi de a da vina pe oricine altcineva decat pe el insusi.
      • +2 (6 voturi)    
       votrainatate.ro (Vineri, 30 august 2019, 11:10)

       semperfidelis [utilizator]

       votrainatate.ro nu functioneaza

       poate votstrainatate.ro ?
      • +6 (14 voturi)    
       fantastic ce greu e sa mareasca sectiile de vot (Vineri, 30 august 2019, 11:13)

       linarel [utilizator]

       sa puna 10 stampile in loc de 2, 10 oameni in loc de 3 , 10 cabine in loc de 2 ....samd si acolo unde exista comunitati mari de romani dar unde nu exista o sectie de vot , sa o faca

       inchiriati MAE sediile unor firme a romanilor ce au afaceri in diaspora daca nu vreti sa inchiriati alte locatii

       Incredibil cata indolenta , se cauta iarasi motive sa nu faca, in loc sa faca
      • -3 (17 voturi)    
       Nu ai cu cine (Vineri, 30 august 2019, 11:38)

       adi_69 [utilizator]

       Cei mai multi dintre ei nu pot trece de nivelul M#ie PSD, e maximul lor intellectual si civic.
       • 0 (8 voturi)    
        Cei mai multi romani (Vineri, 30 august 2019, 13:24)

        mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

        din diaspora sunt analfabeti 100%, care se ocupa in cel mai fericit caz cu munci prin agricultura sau necalificati in constructii. Evident ca sunt in diapsora si medici, profesori sau ingineri insa astia sunt o minoritate poate nici 10% din total.
      • +1 (5 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 11:40)

       [anonim]

      • +6 (12 voturi)    
       Lege de 2 lei (Vineri, 30 august 2019, 11:46)

       Breeze [utilizator]

       Ca de fiecare data, in lege se introduc aberatii care mai mult incurca decat descurca.

       In primul rand, se pleaca de la o premisa gresita si anume ca marea majoritate a romanilor din diaspora au contracte de munca si atunci ar fi impozitati in tara de adoptie. Nimic mai fals. Cei din constructii sau femeile ce lureaza la curatenie si ingrjire batrani, iar aici discutam de un procent semnificativ, nu au contracte, ori au contracte de ochii lumii... Romanii fiind cetateni UE nu ii alearga nimeni daca nu au contract, asa cum s-ar intampla cu moldovenii sau ucrainienii (cetateni ai unor tari non-UE).

       Pe la noi prin batatura, mai spre capatul Europei, nu sunt 20% cu contracte oficiale inregistrate la finante si cunosc destui. Astfel, oamenilor le este frica sa-si dea datele , iar in aer pluteste o neincredere crunta in autoritatile romane. Totodata, trebuie inteles si nivelul de educatie al acestora, marea majoritate oameni simplii fara mari pretentii in a citi o lege sau a o interpreta.

       Foarte putini apeleaza la consulate sa-si preschimbe actele, cei mai multi inca merg in Romania special sa se ocupe de buletine, pasapoarte , permise de conducere etc.

       Asadar, contactul lor cu tarile de adoptie nu este atat de puternic cum ar crede unii prin ROmania.
       • +7 (9 voturi)    
        o neincredere crunta in autoritatile romane (Vineri, 30 august 2019, 12:30)

        Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

        asta e realitatea.
        Si nu se schimba prin declaratii de ochii lumii
       • 0 (0 voturi)    
        .. (Vineri, 30 august 2019, 13:40)

        SoranaPopescu1 [anonim] i-a raspuns lui Breeze

        Nu iti trebuie contract de munca ca sa te inscrii ca si rezident intr-o tara EU, iti trebuie o adresa, atat, iar pentru inchiriat se fac mereu contracte aici.
        Cel putin in Belgia asa e.
      • +3 (11 voturi)    
       pai... (Vineri, 30 august 2019, 11:52)

       sorvas [utilizator]

       De ce nu se investeste putin in constientizare. Sa bage omule cativa bani in reclame, sa auda romanii de pretutindeni ca se pot inregistra. Oamenii poate nu au timp sau nu au de unde sa afle. Acum vad pasii pe Hotnews, dar unde altundeva mai sunt aratati.

       Romanul e comod, nu se uita din timp, nu cauta informatii. Afla si el de la televizor ca e timpul sa voteze cu cateva zile/ o saptamana inainte si il loveste simtul civic si o taie spre sectie. Dar nu este proactiv. Stimulati oamenii, faceti-i constienti. Investiti in reclame, anunturi...nu au cum sa afle altfel
      • +3 (9 voturi)    
       Intrebare : (Vineri, 30 august 2019, 12:09)

       coor [utilizator]

       S-a facut destul astfel incat "strainii" sa ia la cunostinta ce trebuie sa faca ?!!!
      • +9 (15 voturi)    
       Nu functioneaza (Vineri, 30 august 2019, 12:09)

       AlexandraMalina [utilizator]

       Am incercat sa ma inscriu cateva zile la rand si primesc acelasi mesaj de eroare: "A apărut o eroare în aplicație, vă rugăm să mai încercați."!!
      • -6 (16 voturi)    
       Un factor important (Vineri, 30 august 2019, 12:11)

       UpNext [utilizator]

       al numarului scazut de inscrieri este si ...dificultatea de a citi/scrie a (prea) multora dintre "diasporeni". La care se adauga indiferenta, mercenarismul sau pur si simplu proverbiala puturosenie moldovalaha.

       Eeh, dar dupa expirarea termenului, vom auzi urlete disperate (comandate) gen "guvernantii nu ne lasa sa votam, ne limiteaza drepturile, ne manipuleaza!!!!" etc. De rasu' lumii
      • +8 (10 voturi)    
       Nu functioneaza! (Vineri, 30 august 2019, 12:44)

       catalina_b [utilizator]

       Mesaj: “ Eroare. A aparut o eroare in aplicatie, va rugam sa mai incercati!”
      • 0 (8 voturi)    
       nu inteleg (Vineri, 30 august 2019, 13:02)

       KayT [utilizator]

       Nu vreau sa vorbesc de rau diaspora, avand in vedere ca si eu traiesc in diaspora. Dar nu pot intelege sub nici o forma refuzul majoritatii de a se inregistra .

       Nu mi-a convenit sa stau la coada 6 ore la ultimele alegeri, reusind sa votez pe ultima suta de metri, prin urmare NORMAL ca m-am inregistrat acum pentru votul prin corespondenta (la mine a functionat din prima, fara probleme, iar documentele necesare oricum le aveam scanate, cred ca orice om are un scan dupa pasaport si dupa permisul de sedere).

       Dupa alegeri o sa se vaite ca a fost aglormeratie, ca au stat la cozi, ca nu au reusit sa voteze... Nu inteleg!! Taxarea dubla e ilegala, daca de asta le e frica...
       • 0 (4 voturi)    
        prietene... (Vineri, 30 august 2019, 13:48)

        demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui KayT

        ...ai trecut vreodata prin procedura ANAF de evitare a dublei impuneri?

        you dont want that, mark my words.
      • +2 (10 voturi)    
       Lol (Vineri, 30 august 2019, 13:20)

       HP [utilizator]

       Ia mai da-i ma dreaq - daca vor sa voteze sa se duca sa voteze unde sunt sectii.

       Pana anul asta votau 120.000 din 6 milioane.

       Li se rupe lor de ce se intampla in Romania, si e foarte bine ca e asa.

       Intr-o lume normala nu li s-ar fi permis sa voteze deloc - in fond nu locuiesc in Romania, sunt stabiliti definitiv in tarile respective.

       Toata chestia asta cu diaspora nu e decat un alt episod din propaganda rezist.

       Si, la fel ca propaganda rezist, se va stinge intr-un fel penibil si jegos.
      • +1 (3 voturi)    
       experienta AEP (Vineri, 30 august 2019, 13:44)

       gera [utilizator]

       Am reusit sa ma inregistrez acum 3 zile dupa o ora de incercari, site-ul AEP fiind rigid, interfata necontinand nicio instructiune, cel mai probabil pe considerentul ca formatul e prietenos si usor de folosit - nu este. Am aflat cu aceasta ocazie ca statul roman / AEP nu a considerat necesar sa instaleze o linie telefonica de suport pentru cele 4 milioane de romani din afara tarii, orice intrebare se clarifica prin email. Mai mult, statul roman imi da posibilitatea sa platesc din buzunar contravaloarea corespondentei de retur (???!!!) - am optat sa votez prin corespondenta si doar in cazul in care documentatia se trimite la adresa din tara (???!!!), costurile sunt suportate de statul roman. Nu in ultimul rand, nu am reusit sa inteleg daca inregistrarea mea va produce efecte doar pentru acest ciclu electoral sau daca data viitoare va trebui sa reiau procedura. In raport de protectia datelor, sunt total confuza in ce masura datele mele CI / dovada dreptului de sedere (?! - alta formulare nefericita) vor fi sterse de pe site-ul AEP dupa inregistrare. Evaluand experienta, acord un mare 2 guvernului PSD / ALDE pentru implementarea acestui nou mod de vot. Subliniez ca am avut la dispozitie toata infrastructura, calculator, conexiune buna la internet, scanner, iar concluzia mea onesta este ca procedura de inregistrare este extrem de groaie si implica existenta unei infrastructuri pe care cei mai multi din cei plecati in strainatate nu o au si / sau ar avea dificultati sa o foloseasca. Lipsa oricarei linii telefonice pentru eventualele intrebari ale potentialilor votanti mi se pare flagranta, iar ideea de a clarifica prin email intrebarile legate de inregistratrea pe site-ul AEP mi se pare o palma nemeritata pentru toti cetatenii romani.
      • +2 (2 voturi)    
       poate ca si propaganda electorala (Vineri, 30 august 2019, 13:47)

       nash pandelica [utilizator]

       a partidelor lasa de dorit, ca activisti sunt setati numai pt. demonstratii, nu si pt. munca cu omul. unde sunt organizatiile din strainatate a partidelor, ca toti se lauda ca diaspora e cu ei.
       pusistii se imbata cu apa rece. daca nu merg in bobor, sa vorbeasca cu oamenii, sa fie vazuti si cunoscuta, ca cum se duse unul la frizer, sansele ca boboru sa iasa la dat cu votul raman mici. tot pensionarii multumiti si bujetarii cu lefuri aranjate vor fi prin multime si vor lauda guvernarile pesedizde.

       daca mai organizaeaza alegerile ot csolosi cu pruna, succesul nu se va lasa asteptat..

       ca, plusistii nu vor la guvernare, nu mai au pe cin' sa dea vina. adica, devin si ei clasa aia politica din care face parte si iohanis, dupa cum spune dl. alavator plus. deci, vor sa raman virgini, sa poata executa marea schimbare..

       pana una alta, votati

       paleologu pt presedinte !
      • 0 (4 voturi)    
       Mizerabilii (Vineri, 30 august 2019, 13:52)

       n.dumiritu [utilizator]

       Au devenit brusc generosi si plini de solicitudine, dar numai imediat ce nu mai era o miza. Nu, prezidentialele nu mai sint o miza pentru PSD decit pentru mentinerea partidului sub comanda si pregatit de locale si legislative. Nici legislativele nu sint o miza, pentru ca circumscriptia "diaspora" are un numar de parlamentari fixat la 6 (1,3% din parlament), indiferent citi sint si citi voteaza.

       Unde a fost dificultatea sa existe vot prin corespondenta, nu de acum, ci de 20 de ani? Cind esti ostil practicilor democratice decenii in sir, vii acum sa-ti arati ipocrita ingrijorare ca esti privit cu circumspectie?
      • +1 (5 voturi)    
       Reticenta (Vineri, 30 august 2019, 14:04)

       Geo.B [utilizator]

       As vrea sa stiu inainte de a-mi uploada datele cine se va ocupa de securitatea acestora, si cine va avea acces la informatiile mele, si in ce conditii. Orice baze de date pot fi sparte, asta se stie, si datele personale 'scurse' catre cine stie cine.... Va dati seama ca acolo vor fi toate datele mele, de nastere, poza, cnp-ul, adresa din RO (daca ma inregistrez cu buletinul), cine a emis documentul, cand expira, etc, plus unde domiciliez in strainatate, si alte informatii destul de sensibile... Nu e vorba aici doar de institutii ale statului roman care ar putea avea acces la aceste date dintr-un motiv sau altul (de ex ANAF din motiv de vreo noua taxa nascocita), dar ma tem ca nu vor fi securizate corespunzator si vor ajunge pe mana cine stie cui. Metoda accidentul de care pomenea cineva mai sus e putin, aici putem vorbi de furt de identitate online, sau sa ma trezesc cu casa sparta in Romania.
       Daca intr-adevar voiau sa faca o chestie buna si folositoare tuturor, atunci implementau votul online electronic pentru toti cetatenii romani, indiferent daca domiciliaza in Romania sau in afara ei, pe baza de nume, prenume, cnp. Nu poate fi fraudat, cnp-ul e unic.
       Si inca o chestie, in toate documentele mele romanesti figurez ca avand domiciliul in Romania, nu in strainatate, CI, pasaport, permis de conducere. Acum sa ma declar oficial cu domiciliul legal in alta tara, cum ramane cu actele mele cu domiciliul in Ro? Adica cu buletinul, mai clar spus, fiindca in Ro nu poti face nimic fara buletin, si inca mai am nevoie de el pentru ca am o proprietate pentru care platesc diferite servicii. Nu e chiar asa de simplu cum pare la prima vedere, romanii sunt lenesi si nu vor sa se inregistreze sau nu au acte legale.
      • 0 (0 voturi)    
       Mobilitate (Vineri, 30 august 2019, 20:55)

       Victorian Rosu [anonim]

       Eu lucrez pentru o multinationala in DK, dar nu este un loc stabil, in doua saptamani pot lucra in FR sau PT deci nu am cum sa ma inscriu intr-o sectie anume.... dar sa stea linistita Veorica ca o sa fiu prezent la vot, mie frica sa nu se intample vreo calamitate si sa ne alegem cu Videlele la Cotroceni


      Abonare la comentarii cu RSS
      Întâlniri on-line | #deladistanță

      Top 10 articole cele mai ...      Hotnews
      Agenţii de ştiri
      Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.      powered by
      developed by