Ministrul PSD al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu, susține că decizia Avocatului Poporului de a ataca Codul Administrativ la Curtea Constituțională, după ce ALDE a ieșit de la guvernare, este o "poziționare politică, nimic altceva".

Daniel SuciuFoto: Agerpres

"Ieri ALDE iese de la guvernare, azi ALDE atacă la CCR Codul Administrativ. E simplu, poziționare politică, nimic altceva. Codul Administrativ a fost adoptat cu semnăturile tuturor membrilor cabinetului, inclusiv miniștri ALDE, susținut de toate structurile profesionale, asociațiile comunelor din România, orașelor, municipiilor și consiliilor județene. În care sunt reprezentanții tuturor partidelor", a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Daniel Suciu.

El o critică pe Renate Weber, Avocatul Poporului, susținând că faptul că a "amestecat" în conferință de presă subiectul Codului administrativ cu situația de la Caracal "demonstrează că pentru unii nimic nu este mai imoral decât să pari de treabă atunci când ești mai necinstit".

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat miercuri Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului pe Codul Administrativ, invocând că maniera aleasă pentru soluționarea situației administrației publice centrale și locale nu este una adecvată, întrucât ordonanțele de urgență pot fi date doar în situații extraordinare, urgente și a căror reglementare nu poate fi amânată. De asemenea, Avocatul Poporului spune că eliminarea condiției de incompatibilitate pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului produce consecințe prin fragilizarea statutului membrilor Executivului și a instituției în ansamblu.

Codul Administrativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici.

Demersul Renatei Weber vine la două zile după ce ALDE, formațiunea din care a făcut parte, a ieșit de la guvernare.