Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a provocat din nou scandal în plenul Camerei Deputaților, după ce i s-a adresat deputatului USR Stelian Ion cu termenul "untermensch", folosit de naziști pentru "non-arieni". Afirmațiile acestuia au provocat furia deputatului Ovidiu Ganț din partea grupului minorităților, care i-a spus lui Bacalbașa că este "o ruşine pentru România şi pentru Parlament".

Nicolae BacalbasaFoto: cdep.ro

Declarațiile au fost făcute la dezbaterile de miercuri din Camera Deputaților pe tema abrogării Legii recursului compensatoriu.

"Sigur că aici ne-am adunat oameni de pe toate orizonturile sociale şi culturale. Suntem colegi nu pentru că ne-au plăcut unii, ci pentru că ne-a adunat soarta împreună. Totuşi, eu nu înţeleg şi să suport mârlănia unui individ care pentru mine personal este untermensch, că tot avem un preşedinte german, care vorbeşte, după ce am votat şi eu şi colegii mei, despre decizii ruşinoase. Deciziile Parlamentului nu sunt ruşinoase sau neruşinoase. Deciziile Parlamentului sunt deciziile Parlamentului. (...) Să ne ferim ca naiba de mârlani care ajung la microfon", a spus Bacalbaşa, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion, care a criticat Legea recursului compensatoriu, potrivit Agerpres.

Afirmațiile au provocat furia parlamentarului Ovidiu Ganţ, care a spus că deputatul PSD a folosit terminologia regimului nazist, menţionând că asocierea cu preşedintele României este "o mizerie inimaginabilă".

"Am asistat astăzi din nou la intervenţia unui deputat PSD care a folosit terminologia regimului nazist din Germania anilor 30 - 40 la adresa unui coleg deputat, indiferent care ar fi acesta. Este absolut inacceptabil. Mai mult, asocierea, ca să citez, "că tot avem preşedinte german", este o mizerie inimaginabilă, o nouă ticăloşie a regimului PSD la adresa preşedintelui României şi a minorităţii germane pe care o reprezint în Parlament. Şi eu sunt german, domnule deputat, şi ce legătură are asta cu regimul nazist din Germania şi cu terminologia acestor criminali? Nu vă este ruşine să veniţi în faţa Parlamentului României să vă adresaţi de maniera asta unui coleg? Nu vă este ruşine să faceţi acest lucru în raport cu preşedintele ţării?", a declarat deputatul Ovidiu Ganț din partea grupului minorităților.

El a mai spus că "aceste mizerii nu sunt singulare", fiind folosite de reprezentanţii PSD la adresa etniei şi a preşedintelui ţării.

"Continuaţi ce au făcut Pop, Vâlcov şi Vasilescu, reprezentanţi certaţi cu legea, sancţionaţi de CNCD. Este inadmisibil. Ştiţi că este infracţiune în România să faci apologia regimului nazist şi a simbolurilor naziste, a terminologiei naziste?. Nu vă este ruşine, domnule deputat? Nu aveţi ce căuta în Parlament. Sunteţi o ruşine pentru România şi pentru Parlament", a spus Ovidiu Ganţ.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis şi-au cerut scuze pentru afirmaţiile lui Nicolae Bacalbaşa.

"Aş dori să-mi cer şi eu scuze pentru colegul meu din PSD şi faţă de preşedintele României", a spus Ciolacu.

Cine este Nicolae Bacalbașa

Nicolae Bacalbașa, de profesie medic, este membru PSD din 2001. A fost președinte al Consiliului Județean Galați, iar în 2016 a fost ales deputat de Galați. El s-a remarcat prin mai multe declarații controversate, dar și prin gesturi obscene făcute în plenul Parlamentului.

În august 2018, Bacalbașa spunea că intervenția în forță a jandarmilor la protestul din 10 august da fost "perfect explicabilă din punct de vedere uman" și a făcut o paralelă între evenimentele din Piaţa Victoriei şi confruntările din Fâşia Gaza. De asemenea, el a mai spus că protestatarii care au depus plângeri la Parchet după violențele din 10 august ar trebui sancționați.

În mai 2017, Bacalbașa a avut un conflict cu deputatul de Vaslui Corneliu Bichineț (PMP), dar și cu Raluca Turcan (PNL). El i-a spus Ralucăi Turcan că va face fractură dacă "mai dă cu labele”, afirmaţia sa fiind urmată de gesturi obscene. În semn de protest faţă de declaraţia acestuia, parlamentarii USR au părăsit şedinţa de plen.

"Colegul meu de la Vaslui... tot Vasluiul... violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul! Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. S-au făcut eforturi disperate ca Parlamentul să devină o structură minoră, decredibilizată, înspământată și care să-și țină gura. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”, mai spunea Bacalbaşa de la tribună, în timp ce din sală se auzeau huiduieli.

În luna februarie, într-un interviu pentru postul local de televiziune TV Galați, Bacalbașa a lansat acuzații extrem de grave la adresa președintelui Klaus Iohannis - "un provocator profesional" - , a Germaniei și Uniunii Europene: "Suntem intoxicați de către stăpânii noștri care ne călăresc (....) și care au reușit să creeze un aparat de represiune controlat și să ne țină ca pe niște căței ce trebuie subordonați, cu nasul în rahat".

Despre cancelarul german Angela Merkel, Bacalbașa spunea că este "Fuhrerul feminin al Germaniei actuale, care controlează toată politica Europei prin fake-uri, partide false", iar despre mutinaționale deputatul PSD a susținut că "exportă profiturile semilegal în paradisuri fiscale, prin inginerii, într-un regim care le garantează privilegiile nelegale și nesimțite". Deputatul PSD a vorbit și despre "un imens mecanism de propagandă, îndoctrinare și sucire a minților și despre distrugerea învățământului din România pentru ca tinerii să poată fi ușor manipulați".