În cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) au fost discuții despre angajamentul României de a participa activ la consolidarea capacității UE și de a acționa ca un actor credibil în cadrul NATO. La evenimentul de marți au luat parte Mircea Geoană și George Ciamba.

„Cea de-a doua zi a debutat cu panelul „UE ca actor global și partener puternic: coerență, convergență, credibilitate” care a oferit prilejul unui schimb de opinii al șefilor de misiune cu Ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și ambasadorul Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România și viitor secretar general adjunct al NATO cu privire la situația internațională și contribuția Uniunii la gestionarea provocărilor și a riscurilor actuale”, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

În cea de-a doua zi a reuniunii, a fost evocat angajamentul României de a continua să participe activ la consolidarea capacității UE de a acționa ca un actor credibil, în parteneriat cu SUA și în sinergie cu NATO, în beneficiul securității europene și internaționale.

De asemenea, ministrul pentru Afaceri Europene George Ciamba a coordonat, marți, două sesiuni dedicate afacerilor europene cu accent pe rezultatele mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Conform comunicatului de presă, sesiunile i-au avut ca invitați pe secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor externe din Republica Croația, Andreja Metelko-Zgombic, consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban și pe Steven Erlanger, corespondent șef Europa, New York Times.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române continuă cu o serie de vizite la obiective de interes economic din teritoriu și întâlniri cu autoritățile locale, potrivit sursei citate.

Desfășurată sub tema „Diplomația României: repere și noi perspective”, ediția din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a inclus șase sesiuni plenare în cadrul cărora au fost dezbătute subiecte de interes privind rolul global al Uniunii Europene, vecinătatea estică, asistență pentru dezvoltare, pacea și securitatea.

Seria panelurilor a debutat, luni, cu dezbaterea „Vecini, parteneri, aliați: împreună pentru o Uniune Europeană mai bună”, la care au participat ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, alături de viceprim-ministru și ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva.

Sesiunea a fost moderată de secretarul de stat Alexandru-Victor Micula. Temele abordate au fost consolidarea parteneriatului dintre România și Bulgaria, cu accent pe încheierea cu succes a deținerii de către cele două țări a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al doilea panel, „Nexus umanitar – dezvoltare – pace și securitate”, invitații oficiali care au oferit scurte prezentări au fost: asistentul secretarului general și directorul biroului regional PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente, Mirjana Spoljaric Egger, șeful de cabinet al Secretarului General UNOCT, Sevil Alirzayeva, șeful Reprezentanței UNHCR în România, Nisreen Rubaian și consilierul politic în cadrul DAC/OCDE, Dan Schreiber.

În partea a doua a zilei de luni, ministrul Ramona Mănescu a participat, alături de ministrul Afacerilor Externe și integrării europene al Republicii Moldova Nicolae Popescu la sesiunea „Noi perspective pentru politica UE în vecinătatea estică – contribuția României și a Republicii Moldova”.

Potrivit comunicatul MAE, Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea acțiunii UE în vecinătatea estică, precum și pe așteptările și obiectivele Republicii Moldova în relația cu UE și în contextul Parteneriatului Estic, cu accent asupra rolului pe care România îl poate juca.