Ministerul de Interne supune dezbaterii un proiect de OUG pentru modificarea Statutului polițistului prin care se propune ca mandatul șefilor din Poliție să dureze 4 ani, în condițiile în care situația actuală le permite acestora să ocupe funcții de conducere pe termen nelimitat, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numirea în posturile de conducere în cadrul Poliției Române se face, potrivit proiectului supus dezbaterii, pentru un mandat de 4 ani de zile. Situația actuală arată că șefii din Poliție puteau ocupa funcțiile pe termen nelimitat.

Totodată, în același proiect (OUG de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului) se mai arată că cel care are competența de numire a polițistului în funcție de conducere poate cere și verificarea modului în care acesta își desfășoară activitatea.

„În vederea verificării, persoana desemnează o comisie ai cărei membri au funcția sau gradul profesional cel puțin egală/egal cu cea a polițistului verificat”, arată sursa citată.

După verificare, cel care a solicitat ancheta poate dispune eliberarea din funcție.

Mandatul polițistului din funcția de conducere este suspendat pentru următoarele situații: numirea pe funcție de demnitate publică, pe altă funcție de conducere, are raporturi de serviciu suspendate. De asemenea, mandatul încetează în următoarele situații: este împlinit termenul, cu prilejul acordării calificativului „satisfăcător” cu ocazia evaluării anuale de serviciu, la constatarea existenței unei situații de exercitare necorespunzătoare a funcției de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligațiilor, la cererea persoanei care ocupă funcția de conducere. Polițistul căruia îi încetează mandatul se pune la dispoziție.

„La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, polițiștii numiți în funcții de conducere se consideră învestiți în funcție pe un mandat de 4 ani, calculat începând cu această dată”, se mai arată în proiect.

Documentul mai vizează și o prevedere care modifică perioada împuternicirii: „Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Situația actuală prevede ca împuternicirile să dureze o perioadă de 6 luni.

„Evenimentele de dată recentă au evidențiat o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și liniștii publice. Consecințele negative ale situației actuale reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amânate, pentru adaptarea la cerinţele operative. Pe cale de consecință, este necesară inițierea unor măsuri administrative în ceea ce privește asigurarea managementului de calitate al structurii, respectiv instituirea unor instrumente care să asigure atât funcţionalitatea prevederilor statutare, cât şi îmbunătăţirea cadrului de organizare şi dezvoltare a carierei poliţistului. Astfel, toate aceste elemente constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se arată în nota de fundamentare.