Doi cetățeni germani sunt suspectați că, prin intermediul unui program social finanţat de către statul german, au exploatat mai mulți tineri din Germania, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani și care, sub pretextul unui program de reeducare „în mijlocul naturii”, erau folosiți inclusiv pentru executarea de „munci epuizante în gospodăriile unor localnici”, fiind supuși unor „metode umilitoare, degradante”, inclusiv ţinerea „în stare de sclavie”.

Perchezitii in MaramuresFoto: diicot.ro

Procurorii DIICOT Maramureș au efectuat marți 8 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Vişeu de Sus şi a comunei Leordina, într-o cauză care a vizat „destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal”.

Potrivit sursei citate, în perioada 2014 - august 2019, 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un „grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”.

În realitate, însă, tinerii nu aveau voie să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române și erau obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare”, „să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”.

Procurorii afirmă că tinerii erau victime ale „bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor”. Unii dintre minori au avut intenţii suicidale din cauza acestui regim, potrivit unui comunicat al DIICOT.

„Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021”, se arată în comunicat .

Scopul proiectului era reabilitarea tinerilor prin activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, „victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă reeducare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie”.

Procurorii arată că există indicii că fondurile asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului.

O parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Dosarul a fost preluat de DIICOT Structura Centrală, Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale iar perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I.