Compania Mattel producătoare a celebrelor păpuși Barbie a lansat varianta Rosa Parks, în semn de omagiu față de femeia de culoare care a militat pentru drepturile civile. Rosa Parks a rămas în memoria colectivă ca fiind femeia care, în 1955, a refuzat să-i ofere unui bărbat alb locul din autobuz, ceea ce dus la declanșarea unei mișcări de protest a persoanelor de culoare, conduse de Martin Luther King Jr.

HotNews.roFoto: Hotnews

Păpușa Rosa Parks, care poartă haine în stilul anilor 50, este însoțită și de un material educațional despre viața ei.

Rosa Parks a fost arestată în Montgomery, Alabama pe 1 decembrie 1955, după ce a refuzat să-i ofere locul din autobuz unui bărbat alb. La acea vreme, pasagerii de culoare erau obligați să plătească biletul în fața autobuzului și să se așeze doar în partea din spate a vehiculului. Dacă era aglomerat, aceștia erau obligați să cedeze locurile lor clienților albi.

Rosa Parks a fost arestată și amendată cu 14 dolari. Arestarea ei a declanșat un protest care a durat mai bine de un an (381 de zile) condus de Martin Luther King. În 1957 avea să fie adoptat Actul privind Drepturile Civile, prima amendare a legislației federale adoptate de Congresul SUA de la actul din 1875, semnat de președintele Dwight D. Eisenhower. Actul urmărea în primul rând garantarea dreptului la vot al persoanelor de culoare.

Abia în 1999, Rosa Parks a primit Medalia de Aur a Congresului, una dintre cele mai înalte distincții ale SUA.

De asemenea, potrivit BBC News, Mattel a lansat și păpușa Sally Ride pentru a onora prima femeie astronaut din America.